Продукти: 8
бр. средни яйца, 1 л мляко /сварено/,1 ч.ч. /250 мл/ захар + още 9 ч.л. за
карамела, 2 бр. пакетчета ванилия.
Приготовление:
Млякото се сварява и оставя да изстине, трябва да бъде леко топло. Яйцата се
разбиват с 1ч.ч. захар докато побелеят и се сгъсти сместа. Постепенно се налива
млякото омесено с ванилията и се бърка постоянно. Това е
количество за 9 нормални шоли за крем карамел. Във всяка на
дъното се слага по 1 ч.л. захар и 1/3 ч.л. вода и оставя да се карамелизира на нагревателен уред. В голяма тава се
налива леко топла вода. Трябва да бъде на градусите на млякото. Слагат се
шолите с карамела и налива от млечно-яйчната смес постепено по-малко във всяка шола, докато се
напълни. Водата в тавата след напълването на шолите трябва да е 1 пръст от
горният им край. Слагат се в загрята на 170 градуса фурна, на долно ниво, да се
пекат около час плюс минус 5-6 мин.
Добър
апетит!
Винаги има чудесен вид твоят крем карамел, Ваньо!
ОтговорИзтриванеМайстор си му :)
Страхотен е! И на мен винаги много ми харесва крем карамелът ти Ванка :).
ОтговорИзтриванеЧестита страничка, записвам си я и ще я следя с удоволствие.
Хубава вечер!
Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНевероятен крем карамел! Толкова наситено жълт цвят, гладък.... перфектен!
ОтговорИзтриванеПоздравления за крема, блога и предложенията в него!
Ще го следя с интерес!
Поздрави!
Добре дошъл сред кулинарните блогъри, Пейчев. Корифей си ти на крем карамела! Успех и много вкусни рецепти очаквам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Колева! Всички ме "ръгаха" да събера рецептите си на едно място и, ето ти блог. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей! След прочетенето, че си майстор на крем карамела и аз като човек, който не го долюбва много този обичан крем, искам и аз да кажа браво! Толкова да изглежда добре и така гладък да е... :) Та приятно ми е - казвам се Гергана, доста бърборя и ще минавам вече честичко. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер! :)
Здравей! Благодаря за оценката за крема. Добре си дошла тук.
ИзтриванеСподелянето в повече не ми пречи. Умея да слушам, стига написаното да е конструктивно. Поздрави!
Крем карамела ти е супер,аз да си призная никога не мога да го направя на фона на другите неща които сътворявам ,но ще се пробвам като за пореден път си мисля че няма да успея:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря!
ИзтриванеОпитайте по рецептата и ще се получи, като на снимките. Без шупли.Успех!
Градусите на печене са за фурна без вентилатор.
Много добра и ясно обяснена рецепта за крем карамел. Винаги се получава гладък и много вкусен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! За много години!
ИзтриванеБРАВО!!!
ОтговорИзтриванеМислех си, че никога няма да успея да направя този крем. :)))) Но след като попаднах случайно на вашата рецепта, все така го правя и вече съм готова ........ за мастър Шеф.Продължавайте да ни радвате с рецептите си. Поздрави!Роси.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Поздрави!
Изтриванее супер,ма млекото като е магазина да се варили
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен!
ИзтриванеБлагодаря!
Не е необходимо да се вари млекото от магазина. То е пастьоризирано. Успех!
Здравей, рецептата е страхотна, пробвала съм я и даже сега пак ще я ползвам. Имам Обаче един въпрос относно карамелизирането. Може ли да обясниш по -конкретно някакъв специален уред ли е това. Аз си карамелизирам отделно в касерола и наливам в купичките ,но ми е чудно ти как го правиш.
ОтговорИзтриванеЗдравей! Написал съм в рецептата как се карамелизира. Крем карамелът го правя в шолички - 9 брой за указаното количество. Във всяка на дъното се слага по 1 ч.л. захар и 1/3 ч.л. вода и оставя да се карамелизира на нагревателен уред на умерена температура. От 9 степени нагревателен уред карамелизирам на 5 -та. Когато е готов карамелът - всичката захар се е разтопила и започва да покафенява, разклащам шоличката няколко пъти да стане еднородна сместа и прехвърлям веднага в тавата с вода. После наливам в нея сместа за крема.Това е. Успех!
ИзтриванеЗдравей! Имам проблем - карамелът ми има шупли - къде мога да бъркам? (използвам твоята рецепта - стават чудни и вкусни, но... с шуплички..)
ОтговорИзтриванеЗдравей! Има няколко варианта - захарта при карамелизирането да не е добре разтопена и да са останали кристали. Използваното прясно мляко да не е качествено и да има вода. Температурата при печене да е по висока и водата да е завряла /Могат да влязат капчици при сместа./. Това е за шуплите. Успех!
Изтриване