Торта Карпатка е рецепта от полската кухня. Името й произлиза от необичайния външен
вид. Изпечените кори се издигат на вълни и наподобяват планински върхове. Тя е апетитен
десерт, който наподобява еклер на вкус и текстура. Такъв един голям еклер от парено
тесто и пълнен с ароматен и кадифен крем с добавка на масло. Тортата е
подходяща както за семейно пиене на чай, така и за приемане на скъпи гости.
Торта
Карпатка се приготвя от много прост набор от продукти – мляко, брашно, захар,
яйца, масло. Има различни варианти. Към основния крем Патисери с краве масло,
понякога се добавя и сметанов крем и плодове от компот. Всеки път блатовете за
тортата придобиват причудливи форми при печенето и никога не се повтарят. Това
е много красива гледка във фурната. Традиционно тази торта се поръсва само с
пудра захар, която напомня за заснежени планински върхове.
Сега
да ви представя моят вариант на тортата.
Продукти:
За 2
бр. блатове с диаметър 30 см - 100 мл вода, 100 мл
прясно мляко, 125 г краве масло, 140 г бяло брашно, 2 г сол, 2 г захар, 5 яйца.
За жълтия
крем
–1 л прясно мляко, 2 яйца, 120 г пшенично нишесте, 250 г краве масло, 2 бр.
ванилии, 15 мл ром, 180 г захар – кристал.
За
белия крем – 150 мл течна сметана за разбиване, 150 г меко безсолно
сирене Рикота, 80 г пудра захар
Пудра захар за поръсване. Плодове от компот от праскови.
Начин
на приготвяне: Загрейте в дълбок съд на умерена температура
водата, прясното мляко и кравето масло. След като кипне прибавете наведнъж пресятото
брашно, омесено със захарта и солта. Бъркайте енергично с дървена лъжица докато
сместа започне да се отделя от стените на съда. Отдръпнете от огъня и оставете
да изстине малко. При постоянно бъркане с помощта на миксер със спираловидни
бъркалки прибавете едно по едно яйцата. Получената смес разделете на две части.
Всяка разпределете в тава за печене с диаметър 30 см, дъното на която е
застлано с хартия за печене. Загрейте
фурната на 200 градуса и печете 18-20 мин. без да отваряте вратата. Насладете
се на гледката във фурната.
Жълт
крем
– В тенджера загрейте 700 мл мляко. Две яйца разбийте със захарта в отделен
съд. Прибавете , при постоянно разбъркване 300 мл мляко, рома, ванилиите и
нишестето. Гледайте да няма бучици. След като заври млякото сипете тази смес
при него и намалете огъня на слаб. Бъркайте докато се сгъсти. Отстранете от
огъня и оставете крема да изстине напълно.
Кравето масло на стайна температура разбийте да се получи
пухкава смес. На части сложете при него изстиналия крем. Разбъркайте до
еднородна смес.
Бял
крем-
Разбийте в отделни съдове течната сметана и мекото сирене с пудрата захар.
После на части прибавете сметаната към сиренето. Омесете до еднородност.
Сглобяване
–
Сложете на дъното на подходящ съд / 30 см тава с падащи стени/ едната изпечена
кора. След това жълтия крем, нарязаните на дребни парчета плодове праскова,
белия крем, втората изпечена кора и поръсете отгоре с пудра захар. Оставете в
хладилник да стегне за 5-8 часа.
Добър
апетит!