понеделник, 18 декември 2023 г.

Сицилиански сладки Дженовези

 


Лесни и вкусни сладки, дискове от маслено тесто с пълнеж от крем. Сладките са истинска наслада, харесаха ги вкъщи, въпреки че не беше шоколадов десерт, масленото тесто е страхотно с пълнеж отгоре с крем.

Продукти: 200 г бяло брашно, 50 г фин пшеничен грис, 100 г пудра захар, 100 г студено краве масло, 2 жълтъка, щипка сол, 1 ванилия на прах, 3 г бакпулвер

20-30 мл студена вода при необходимост.

За крема – 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 яйце и 1 жълтък, 35 г царевично нишесте, кората на ½ лимон.

Начин на приготвяне: Смесете пресятото брашно, гриса, бакпулвера и пудрата захар. Добавете нарязаното на дребни парчета студено краве масло. С ръце претрийте всичко да стане на трохи. След това прибавете един по един жълтъците. Замесете меко тесто. Ако тестото е твърдо добавете студената вода. Оформете топка, увийте я в стреч фолио и я оставете да престои поне 60 минути в хладилника.

През това време пригответе крема. Загрейте на умерена температура 200 мл прясно мляко. Разбийте яйцето и жълтъка, прибавете 100 мл прясно мляко. Смесете захарта, нишестето и настърганата лимонова кора. След това налейте млякото с разбитите яйца и объркайте с телена бъркалка. Всичко сложете при останалото загрято мляко и бъркайте докато се сгъсти. Оставете крема напълно да изстине.

Разточете тестото с дебелина около 3-4 мм и изрежете кръгове около 10 см с резец. Сложете един кръг, напълнете с 2 супени лъжици крем, покрийте с друга шайба, като запечатате с пръсти и подрежете краищата с колелце.

Сладките се редят в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 220°C за около 8 - 10 минути до златисто.

След като ги извадите от фурната поръсете обилно с пудра захар и сервирайте, докато са още горещи.

Добър апетит! 


неделя, 17 декември 2023 г.

Бисквити Speculoos

 


Бисквитите Speculoos идват от Белгия и имат дълга история.

Канела, кардамон и карамфил, тези три съкровища от Ориента принадлежат към всяка рецепта за бисквити Speculoos. В зависимост от региона и традицията се добавят също джинджифил, звездовиден анасон или лимонова кора. В комбинация те създават неповторимия коледен аромат. Преди печене тестото се пресова в специални правоъгълни форми, наречени модели, внимателно се изважда и поставя върху тавата за печене. Така се виждат типичните повърхностни мотиви на изключително красивите коледни сладки.

Откъде произлиза името Speculoos? Има версия че е от начина на приготвяне: латинската дума „speculum“ означава огледало. Тъй като бисквитката е релефна с помощта на формата, шарката на готовото тесто винаги показва огледалния образ на модела. Друга теория предполага, че латинският глагол „speculare“ е произходът на името; това означава нещо като „да наблюдавам“. Епископът е бил „спекулантът“, който следи какво се е случвало в неговите общности. Историята на Спекулос е тясно свързана с тази на Свети Николай, епископ на Мира. Никола е живял близо до днешна Анталия през трети и четвърти век. Според традицията той е починал на 6 декември, Никулден. Тъй като се казва, че епископът е извършил много добрини и редица чудеса през живота си, в Холандия възниква традицията на този ден да се раздават печени изображения на светеца.

Холандия, подобно на пристанищните градове на Рейнланд, играят не малка роля в приготвянето на тези бисквитки: през десети век същите ориенталски подправки, които сега свързваме с Коледа, са широко разпространени в Централна Европа. Крайбрежните търговски градове и важни митнически пунктове като Кьолн първи влизат в контакт с тях. Не е известно точно на кого е хрумнала идеята да се изпекат традиционните бисквити с Никулденски картини. Но и до днес сладкишите изобразяват много сцени от живота на светеца. Такива като кораб, когато веднъж свети Николай е успокоявал опасна морска буря, хора и животни, които е срещнал по време на пътуванията си, но също така и житни класове или мелници, показващи как е раздавал зърно на бедните в Мира.

В Холандия и Белгия можете да си купите спекулос през цялата година, както и в някои бивши колонии като Индонезия. А жителите на Кьолн също могат да похапнат традиционните си катедрални спекулози по всяко време на годината.

От многото различни рецепти се спрях на тази и не съжалявам.

  

Продукти за около 60 броя: 500 г бяло брашно, 250 г кафява захар /с дъх на карамел/, 250 г краве масло, 30 г бадемово брашно, 30 г лешниково брашно, 20 мл прясно мляко, 1/3 ч.л. сол, 1 яйце и 2 жълтъка L, 1 ч.л смлян карамфил , 1 ч.л. смлян джинджифил, 0,5 ч.л. смлян кардамон, 1 с.л. смляна канела, 1 с.л. мед, 1 ч.л. с връх бакпулвер.

Начин на приготвяне: Разбъркайте двата жълтъка в прясното мляко. След това разбийте маслото с 1 яйце, жълтъците и кафявата захар в купа до пухкава смес. Добавете в сместа солта, канела, джинджифил, карамфил, кардамон и меда. Отново разбъркайте.

Бакпулверът, брашното, бадемовото и лешниково брашно смесете и пресейте. Добавете на части в купата. Първо разбърквайте с миксер, а после омесете тестото на ръка. Загънете в кухненско безцветно фолио и оставете за 2 часа в хладилник.

Извадете и примесете. Ако имате форми за бисквити спекулос  може да се притиснете в желаната форма на спекулус и да се загладите отгоре - разбира се, можете да използвате и други форми.

Поставете в тава застлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 200°C Печете 10 минути, ако бисквитките са с дебелина 3 мм, ако са по дебели 12 минути . Ако искате да не са ронливи и да хрупкат 14 минути. Извадете ги от тавата като изстинат. Насладете се на аромата!

Добър апетит!

сряда, 6 декември 2023 г.

Коледни бисквитки

 


Тази рецепта за сладки е традиционна коледна бисквитка в някои райони на Чехия. Вкусно лакомство, което изисква само няколко съставки.

Продукти:

Тесто: 350 г бяло брашно, 200 г краве масло, 1 яйце и 2 жълтъка, 150 г захар кристал, 2 ванилии, кората на 1 лимон,40 мл ром, щипка сол.

Паниране – 2 белтъка, 1 с.л. студена вода, 200 г смелени орехи.

За слепване 120 г черен шоколад, 60 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците, яйцето, кравето масло и захарта до еднородна смес. Добавете на части брашното, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и рома. Замесете меко, лепнещо тесто. Поставете в найлонова кесия, затворете и оставете в хладилник за 1,30 ч. След това извадете и оформете 60 броя топчета.

Белтъците разбийте на пяна с водата.

С помощта на вилици топнете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте в смелените орехи и поставете в тава застлана с кухненска хартия за печене.

Загрейте фурната на 180 °C  и изпечете топчетата за 23-25 минути без да отваряте вратата на фурната. Извадете и охладете напълно.

На водна баня разтопете шоколада, прибавете кравето масло и с телена бъркалка разбъркайте до гладкост на сместа. Оставете малко да изстине.

Слепете бисквитките с шоколада. Могат да се съхраняват в затворен съд дълго време.

Добър апетит!

неделя, 3 декември 2023 г.

Смесена селска туршия


Бърза, много лесна и с големи вариации в продуктите туршия. Най важно е да се спазва пропорцията вода – сол. За вкуса – според вложените зеленчуци. Важно е последните да не са обработени с химикали и много торове.

Продукти: Зелени домати, моркови, чушки върхари, зеле на филии, карфиол, краставички, малка глава целина с листата – в предпочитана от домакинята пропорция, сол.

 

Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и измиват много добре. Няколко пъти под течаща вода. На чушките скъсете дръжките им и ги набодете на няколко места, Краставичките също. Карфиолът накъсайте на розички. Зелените домати разрежете наполовина /да не са много големи/. Зелето нарежете на малки филии. Морковите обелете с картофобелачка.

Наредете плътно зеленчуците в малко бидонче /10 л/  и налейте вода. После я излейте и премерете. На 1 л вода сложете 40 г морска сол. Заварете да се разтопи напълно солта. Оставете да изстине и залейте зеленчуците. Затиснете ги с венец от вишневи или дюлеви клонки. Зеленчуците трябва да бъдат под водата. Оставете в помещение с нормална температура -14-15 градуса. След 5 дни преместете на студено и започнете претакането – 5-6 пъти.

Готово! Хрупкава и много приятна туршия.

Добър апетит! 



Телешки език по италиански

 


Продукти: 1 кг телешки език, 600 г моркови, 2 средни глави лук, 80 г домати, 250 мл телешки бульон, 100 мл бяло вино, 1,5 с.л. заквасена сметана, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед /40 г/, 50 г краве масло, 2 стръка прясна мащерка, сол, 1 ч.л.  смлян черен пипер, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 1 скилидка чесън, вода.

Подправки за варенето на езика - Дафинов лист, кимион, резен целина, магданоз, риган, босилек и мащерка

 

Начин на приготвяне: Изплакнете телешкия език няколко пъти под студена вода. Поставете го в тенджера с подправките за варене, нарязаните на едро 100 г моркови, 1 глава лук, 1 ч.л.сол и 1 ч.л. зърна черен пипер.

Оставете да заври, покрийте тенджерата и гответе езика в продължение на 2 часа на умерен огън, като редовно почиствате появилата се пяна. Изключете котлона, оставете езика да изстине в бульона, след което го обелете и нарежете на филийки. Бульонът прецедете.

Обелете, измийте и нарежете останалите моркови на кръгчета. Загрейте ги в дълбок тиган за 5 минути на среден огън с 30 г масло. Добавете меда и гответе 2 минути, след това налейте вода, за да покрие морковите, добавете мащерката, сол и ½ ч.л. смлян черен пипер, покрийте с капак и гответе още 15 минути на умерен огън. Прецедете и оставете в купичка с капак.

Нарежете на много ситно останалата глава лук. Задушете я в тиган с останалото масло за 5 минути на среден огън. Налейте бялото вино, добавете обелените и нарязани на кубчета домати, телешкия бульон, сол на вкус и ½ ч.л. смлян черен пипер и оставете да ври 10 минути, след което отнемете от огъня и добавете сметаната и горчицата. Разбъркайте.

Сложете резените език към соса, загрейте 10 минути на слаб котлон. Разбърквайте периодично.

Поднесете ястието топло с глазираните моркови. Поръсете с пресен магданоз.

Налейте си вино и

Добър апетит!

Ако нямате прясна мащерка става и със суха, вместо дижонска можете да използвате всяка друга силна горчица. Проверете езика дали е добре сварен – ножът трябва да минава свободно като го боднете.


петък, 1 декември 2023 г.

Тиквички с ориз по турски

 


Има множество различни рецепти. Всичко зависи от региона, пристрастията и личните вкусове на семейството. Основата са – тиквички, лук, домати, останалото са възможни варианти. Именно тиквички с ориз, а не обратно – ориз с тиквички. Преобладават зеленчуците. В някои райони заместват ориза с булгур.

От всички рецепти, които видях, се спрях на тази и не съжалявам. Много вкусно се получи.

Продукти: 2 средно големи тиквички /500 г/, 2 средно големи домата /250 г/, 1 голяма глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 90 г ориз басмати /дългозърнест/, ½ връзка пресен магданоз, 2 с.л. пресен копър, 1 с.л. прясна мента, 1 с.л. от люспи суха червена чушка, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. с връх сом, 80 мл зехтин, 260 мл вряща вода.

За заливка – 300 г гъсто кисело мляко и 2 големи скилидки чесън.

 

Начин на приготвяне: Киселото мляко разбъркайте с пасиран чесън и захлупете.

 По принцип е хубаво да се използват млади тиквички, още не образували семе. На стават всякакви. Просто изчистете тиквичките от кората и семето. Нарежете на едри парчета с 2 см широчина. Доматите попарете за 30 секунди, обелете кожата им и нарежете на малки кубчета. Оризът измийте добре под студена течаща вода и оцедете. Магданозът, копърът и лукът накълцайте на ситно.

Загрейте зехтина в дълбок тиган на силен огън. Запържете лука до златисто. След това добавете доматите и доматеното пюре. Пържете около 5 минути и сложете подсушения ориз. Бъркайте още 3 минути и добавете нарязаните тиквички и солта. Разбъркайте и налейте 260 мл вряща вода. Намалете огъня на слаб, захлупете и оставете да се вари около 25 минути, докато ориза се свари. Тиквичките трябва да запазят формата си, а ориза да не става на каша.

Когато ястието е готово, свалете го от огъня и добавете накълцаните магданоз и копър, поръсете с черен пипер и люспи червен пипер. Разбъркайте и оставете да почине 5-6 минути под похлупак.

Сервирайте поръсен с накълцана мента и залят с леко разбито кисело мляко.

Добър апетит!

Ако нямата дългозърнест ориз, ястието се получава и с кръгъл. Вместо прясна мента, можете да използвате суха. Аз лично си поръсих моята порция с лют червен пипер.

четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Чешки лешникови бисквитки

 


Продукти за 40 броя: 4 белтъка, 250 г пудра тръстикова захар, 250 г лешниково брашно, 100 г галета, кората на 1 лимон, 1 ч. л. смляна канела, ½ ч.л. бакпулвер,  щипка сол.

Течен шоколад или крем по ваше желание за слепване.

Начин на приготвяне: Разбийте белтъците със сол на твърд сняг, добавете захарта, лешниковото брашно, галетата, лимоновата кора, бакпулвера и канелата. Замесете меко, лепнещо тесто.

Загрейте фурната на 165 °C. Върху намазана с масло или застлана с хартия за печене тава оформете 40 топчици, като ги притиснете с лъжица да бъдат около 5 мм дебелина. Изпечете в загрятата фурна до порозовяване - около 15 минути. 

Извадете и охладете напълно. Не ги вадете от тавата, много са меки и се чупят. Намажете ги с крем или шоколад и слепете по две.

Добър апетит!

 

П.П. Можете да замените тръстиковата захар с обикновена пудра захар, но намалете количеството – 200 г. Ако тестото е много меко, оформете бисквитките с лъжица, не добавяйте повече продукти. Вместо лимонова кора, можете да използвате портокалова такава или лимонова есенция.

вторник, 28 ноември 2023 г.

KAŞIK SALATASI – Салата за лъжица

 


Рецептата за тази турска салата е много проста. Пропорциите може да не се съблюдават, а да я приготвите както на Вас ви е вкусно. Почти винаги доматите са повече от чушките, а те повече от краставиците. И вкуса на тази салата трябва да бъде кисело-лютив, като степента на лютивост определяте според вашите вкусове.

Единственото важно правило, което трябва да спазвате – салатата трябва да бъде нарязана на много ситни парченца – нито на блендер, нито на ренде. Само на ръка с нож.

Има най различни варианти – с добавка на зеленчуци, нахут, маслини. Аз ще ви предложа най простия и лесен начин.

Продукти: 3 броя средни домати, 1 брой зелена чушка, 1 брой червена чушка, 1 средна краставица, 1 зелена люта чушка, 1 малка глава червен лук, 2 малки стръка пресен лук, 1 с.л. прясна мента, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. сумак, ½  ч.л. лют червен пипер на люспи, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. сироп от нар , 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, сол на вкус – малко повече от ½ ч.л. при мен.

Начин на приготвяне: Доматите и краставиците обелете. Чушките почистете от дръжките и семето. Накълцайте зеленчуците и подправките на много ситно. Омесете и сложете подправките, лимоновия сок, зехтина и сиропа от нар. Посолете и поръсете с люспи лют червен пипер и сумак.

Поднесете с препечени филии или като салата към скара.

Добър апетит!

П.П. Избирайте чушки с тънка кожа. По вкусно е според мен. Важно е зеленчуците да са пресни.

сряда, 22 ноември 2023 г.

Muhallebi - Малеби по турски

 


Класическото Muhallebi се прави с добавка на жълтъци или краве масло, а може и с двете. Аз се спрях на последния вариант и не съжалявам никак. Всички поискаха допълнителна порция. Ма множество рецепти на тази турска сладост. Повечето с с добавка на различни плодове и сладки сосове.

Продукти: 600 мл прясно краве мляко, 80 г захар, 25 г краве масло, 2 жълтъка, 40 г оризово брашно, 20 г царевично нишесте, 1 ванилия, няколко капки портокалова есенция или 1 с.л. розова вода, шипка сол.

За украса – смлян или натрошен шам фъстък, ягоди, малини, сини боровинки.

Начин на приготвяне: Смесете оризовото брашно и царевичното нишесте. Разтворете ги в 150 мл студено прясно мляко.

В дълбок съд /тенджера/ сложете 450 мл мляко, маслото, жълтъците, захарта и солта. Загрейте на умерен огън при постоянно бъркане с телена бъркалка докато се разтопи захарта и се сгорещи млякото. Добавете ванилията. На тънка струйка, при постоянно бъркате влейте сместа с брашното и нишестето. Оставете да се вари около 15 минути, докато сместа стане гъста и гладка. Постоянно разбърквайте с телена бъркалка. Свалете от огъня и сложете портокаловата есенция или розова вода.

Разпределете в купички. Покрийте с фолио и оставете на хладно да изстине и стегне. При поднасяне поръсете със смлян шам фъстък и дребни плодчета.

Насладете се на невероятния вкус.

Добър апетит! 


вторник, 21 ноември 2023 г.

Спаначени кюфтета

 


Една рецепта от турската кухня.

Продукти:: 500 г спанак, 150 г сирене, 2 яйца, 100 г брашно, 2 големи стръка пресен лук, 1 с.л. кисело мляко, ½ връзка магданоз, 1 с.л. пресен копър, ½ ч.л. смлян черен пипер,2 щипки сол.

Олио за пържене

Начин на приготвяне: Почистете, измийте и нарежете на ситно зеленчуците. Запържете в 60 мл растително масло първо за 2 минути лука, после за 5 минути спанака. Оцедете и оставете да изстинат. Смесете с яйцата, ситно натрошеното сирене, пресятото брашно, млякото, накълцаните магданоз и копър, черния пипер и сол /по желание/. Ако сиренето е достатъчно солено, не е нужно да слагате сол.

Загрейте растително масло на силен огън, със супена лъжица слагайте от сместа, като леко притискате да оформите кюфтенца. Пържете по 2-2,30 минути от всяка страна. Извадете и оставете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.

Сервирайте с млечен чеснов сос.

Добър апетит!

събота, 18 ноември 2023 г.

Хърватски коледни сладки

 


Коледа е далеч, но тези сладки определено ме доближиха до нея. Всички са възхитени от тях. Колкото са красиви толкова са и вкусни. Наистина ще бъдат в тон с коледното настроение.

Продукти за 40 броя: 220 г бяло брашно, 200 г бадемово брашно /фино смляно/, 200 г краве масло, 150 г захар, 1 яйце + 2 жълтъка, 2 ванилии, 4-5 капки лимонова есенция, 3 с.л. ром, щипка сол.

За овалване – 2 белтъка, 1 с.л. вода, 150 г бадемово брашно.

Украса – 120 г черен шоколад, 50 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте омекналото масло, яйцето и жълтъците на пяна. Добавете захарта, ванилиите, лимоновата есенция, бадемовото брашно и всичко разбърквайте. Накрая бавно добавете пресятото брашно и рома, разбъркайте, докато всичко се смеси добре, след което го приберете в хладилника за 2-3 часа.

От тестото правите топчета с големината на орех. Всяка топка оваляйте леко в разбитите на пяна белтъци с 1 с.л. вода, а след това в бадемовото брашно. Поставете ги в тава застлана с лист хартия за печене. Между всяка топка да има малко разстояние. Натиснете отгоре да се образува дупка /да не стига до дъното/. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 - 17 минути.

След като извадите сладките от фурната ги оставете настрани да изстинат.                                                                                     

Разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото и разбъркайте добре. Използвайте лъжица или торбичка, за да изстискате малко шоколад във всяка дупка на сладките. Оставете шоколада да стегне.                                   

Съхранявайте бисквитите в тенекиени кутии застлани с хартия.

Добър апетит!

 


Става да замените смлените бадеми с орехи, лешници …………. Вместо лимонова есенция можете да използвате настъргана на ситно ренде кора на лимон, а черния шоколад – с млечен или бял. Тестото е малко лепнещо, но това да не Ви притеснява. След престоя в хладилник, то стяга.

вторник, 7 ноември 2023 г.

Коледни рулца по хърватски

 


Продукти: 

Тесто - 500 г бяло брашно, 250 г краве масло /маргарин/, 200 г заквасена сметана,  щипка сол.

Плънка – 126 г орехови ядки, 100 г захар, 50 г стафиди, 20 мл ром, 20 г мед, кората на ½ лимон, ¼ ч.л. канела, 100 мл прясно мляко, 20 г галета.

Пудра захар за овалване, жълтък за намазване.

 

Начин на приготвяне: Брашното пресявате два пъти и омесвате със солта. В ½ част от него нарязвате на малки парчета студено краве масло. Месите докато стане на трохи. След това слагате по малко брашно и сметана. Продължавате да месите докато се изразходват продуктите и получите меко тесто. Поставяте в найлонова кесия и в хладилник за 12 часа. Изваждате и разделяте на две части. Всяка разточвате в квадрат 30 X 30 см .        

ПлънкаСмлените орехи, захарта, канелата, стафидите, меда и настърганата лимонова кора смесвате и всичко заливате с горещо мляко. Разбъркате добре и след това добавяте 20 г галета. 

На 2 см навътре от ръба на тестото слагате от плънката, прегънете веднъж и намажете на тънко с разбития жълтък, след това отново прегънете и отрежете. Продължете процеса до изчерпване на тестото. Повторете същото и с другата половина тесто. Сложете получените рула едно до друго и нарежете на бисквити с дължина 4 см. 


               

Печете на 180°C за 20-22 минути.

Още топли овалвате в пудра захар.

Добър апетит!


понеделник, 23 октомври 2023 г.

Хърватска салата с прясно зеле

 


 

Продукти: 1 кг бяло прясно зеле, 200 г пушен бекон, 100 мл растително масло, 60 г праз лук, 50 мл ябълков оцет, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. семена ким, 50 мл топла вода,  ½ връзка пресен магданоз,8 г сол.

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете зелето на тънки лентички по 3-4 см . Посолете го, леко го намачкайте и оставете да се оцеди.

В част от олиото запържете нарязания на кубчета бекон и накълцания праз. Около 4-5 минути, после налейте омесените олио, оцет и топла вода. Захлупете и оставете да къкри 7-8 мин на умерен огън.

След това залейте прецеденото зеле, поръсете с черен пипер, пресен магданоз и ким. Разбъркайте добре. Налейте си студена ракия, наздраве и

Добър апетит!

понеделник, 16 октомври 2023 г.

Лютика с варени картофи

 


Като източник съм ползвал рецепта от с. Паволче, Врачанско, публикувана в книгата Българска национална кухня. В оригинала лютиката е направена със сухи чушки, без домат, чесън и оцет.

При мен е направена според вкусовете на моето семейство.

Продукти: 600 г варени картофи, 200 г пресни домати, 1 кг печени чушки /зелени и червени/, 80 г праз лук, 60 мл олио, 20 мл оцет, 10 г захар, ½ връзка пресен магданоз, 10 г сол /на вкус/.

Малка люта чушка по желание.

Начин на приготвяне: Обелете и почистете от дръжките и семето печените чушки. Нарежете ги на дребно и счукайте в голямо хаванче. Сварените картофи /напълно изстинали/ обелете и нарежете на ситно. Счукайте ги. Нарязания праз лук също счукайте. Доматите попарете и обелете. Нарежете ги на много ситно, магданоза също. Смесете олиото оцета. Сложете всички зеленчуци в дълбока купа, разбъркайте добре. След това залейте с течностите, поръсете със сол и захар. Отново разбъркайте.

Налейте си студена ракия и сервирайте.

Добър апетит!

П.П. Можете да почистите от семето и дръжките люти чушки. Накълцайте и счукайте в хаванче. Добавете към лютиката. Тази добавка си я правя само за мен. Праз лука можете да го замените с червен лук.

петък, 13 октомври 2023 г.

Виетнамска супа Фо Га

 


Фо, ароматна супа от бульон с оризови спагети, парченца говеждо месо и пресен лук. Това най-известното ястие във виетнамската кухня. Във Виетнам фо се нарича и "храна за всички сезони", защото можеш да я консумираш през цялата година.

Фо се сервира в купа и съдържа силен, бистър бульон - обикновено приготвен от телешки кости - оризови спагети и традиционно тънки резени говеждо ( phở bò ; phở tái ) или пиле ( phở gà ). Другите съставки включват кръгчета лук или праз , листа от кориандър , мента , лайм , резени чили и различни подправки като бял пипер , звездовиден анасон и рибен сос . В Южен Виетнам се добавят и виетнамски босилек и кълнове от боб мунг . Тези съставки обикновено се сервират отделно в чинии, за да можете да обогатите и подправите супата си по желание.

Има различни регионални методи за приготвяне в Северен и Южен Виетнам: докато в Ханой в северната част на Виетнам се използва доста лек бульон с леки подправки, в топлия юг месните кости често се пекат върху дървени въглища преди готвене, за да се получи бульон още по-интензивен на цвят и вкус за приготвяне и добавяне на значително повече подправки преди консумация.

 

Продукти: 300 г  пилешко месо от гърдите, 60 г оризови спагети, 100 г моркови,  1 малка глава лук, 1 л вода, 1 шепа соеви кълнове, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена люта чушка, 2 стръка пресен лук, 2 стебла лимонена трева, 2 скилидки чесън, 40 г целина корен, 1 връзка пресен кориандър /магданоз/, ½ ч.л. семена звездовиден анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с нарязаните морков, главата лук, целина и зърна анасон до сваряване.

Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.

Оризовите спагети сваряваме според инструкцията на опаковката.

Соевите кълнове бланширайте във вряща вода за 2-3 минути.

В дълбока купа слагаме нарязани на тънки филийки лайм /1/2 част /и люта чушка, по малко от сварените спагети, соеви кълнове и месо.

Добавете джинджифила и лимоновата трева, нарязани на ситно в пилешкия бульон. Сложете соевия сос, рибния сос, пресования чесън и изстискайте сока на половин лайм.

Залейте с така приготвения горещ бульон месото и спагетите.

Листата кориандър и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете супата отгоре с тях.

Готово! Добър апетит!

За предпочитане е да сварите месото с пилешки кости. Ако нямата, просто добавете две кубчета пилешки бульон при сваряването. Има специални подправки за супа Фо, ако ги намерите, можете да използвате тях вместо тези в рецептата.

Парени чушки

 


Продукти: 5 кг червени чушки, 200 мл олио, 150 г захар, 140 г сол, 400 мл винен оцет, 800 мл вода, 5 г черен пипер зърна, 1 връзка магданоз, 6-7 зърна бахар

Начин на приготвяне: Чушките се измиват и се отрязва част от дръжките. Надупчват се с голяма игла на няколко места. Водата, оцета, олиото, захарта и солта се смесват и кипват. Чушките се пускат във врящата марината по няколко и се варят докато променят цвета си. При мен около 1 минута. Оставят се да изстинат и нареждат в 3 литрови буркани, а помежду им се слага нарязан магданоз и зърна черен пипер и бахар. Заливат се с изстиналата и прецедена марината. Затварят се и се съхраняват на хладно.

При мен по 4 аспирина на буркан 3 л за дълготрайност.

Добър апетит!

 


Аз вместо замених магданоза с целина и добавих по няколко скилидки чесън.

Източник Добрина Венкова

четвъртък, 5 октомври 2023 г.

Виетнамска кисело сладка супа

 


Тази лека, пикантна супа е чудесна алтернатива на класическите супи. Приготвя се много бързо, апетитна и идеална за вегетарианците. Ако не обичате люто, можете да сложите сладки червени чушлета, но вкуса няма да е същия.

Продукти: 1 л зеленчуков или пилешки бульон,  250 г тофу,  300 г гъби печурки, 6-7 чери доматчета, 2 средно големи стръка пресен лук,  4 скилидки чесън,  8 стръка кориандър, 2 люти червени чушлета, 20 мл лимонов сок, 10 мл оризов оцет, 20 мл светъл соев сос, 40 мл зехтин, 10 г захар, 10 г сол /на вкус/, 4 г смлян черен пипер.

 

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, чери доматчетата на четвъртинки. Нарежете гъбите на тънки филийки, пресовайте чесъна. Кориандърът накълцайте. Почистете от дръжките и семето лютите чушлета и ги наситнете.

Загрейте зехтина в тенджера на среден огън и задушете лука, докато омекне, 4-5 минути. Увеличете температурата, добавете чесъна и гъбите и запържете за 3-4 минути. После добавете доматите, захарта, солта и черния пипер и продължете да готвите още 3-4 минути.

Налейте бульона, соевия сос, сока от лимон и оставете да заври. Тофуто се нарязва на кубчета и се слага към супата, вари се 3-4 минути. Опитайте супата и добавете малко сол, захар или сок от лимон, ако е необходимо. Поръсете с наситнените червени чушлета и кориандър, разбъркайте и сервирайте веднага.

Добър апетит! 


петък, 29 септември 2023 г.

Пиле по тайландски със зеленчуци

 


Бързо, лесно и много вкусно. Рецептата търпи разнообразие от зеленчуци, според вкуса на всеки.

Продукти: 250 г пилешки месо от гърдите, 80 г стебла целина, 50 г млад лук /само стеблата, без перата/, 100 г тиквички, 100 г чушки / по 1 брой зелена и червена/, 50 г бланширан грах, 50 г гъби, 2 големи скилидки чесън, 50 мл оризово масло /зехтин/, 1 см корен джинджифил, 60 мл светъл соев сос, 120 г сладък чили сос, 10 г сусамено семе /по желание/.

Начин на приготвяне: Първо приготвяме зеленчуците и месото. Измиваме почистваме и подсушаваме. Нарязваме ги на средно големи парчета.

В дълбок тиган с дебело дъно на силен огън загряваме мазнината. Пържим месото със ситно настъргания джинджифил по около 3 минути от всяка страна, до порозовяване. Изваждаме го и слагаме в дълбока затоплен купичка  и захлупваме.

Последователно слагаме в тигана нарязаните зеленчуци. Първо лука, бъркаме 2 мин., после пресованите скилидки чесън, след това тиквичките, целината, гъбите, граха и чушките.

Пържим около 4-5 минути, наливаме соевия сос. Връщаме месото. Бъркаме докато се изпари и добавяме чили соса. Отново разбъркваме и поръсваме със сусамено семе. Готово!

Поднесете със сварен ориз.

Добър апетит!


П.П. Към рецептата добавих 100 г моркови, вместо грах. Не поръсих със сусамено семе. Сложих лют чили сос, поръсих с 2-3 щипки сол. Получи се нещо много апетитно. Може да мариновате пилешкото месо с ½ ч.л. черен пипер и 2 лъжици бяло вино. Подсушете и пържете тогава..

сряда, 20 септември 2023 г.

Лимонов тарт с меренг

 


Продукти за форма с диаметър 24 см:

Тесто: 250 г пшенично брашно, 170 г краве масло, 3 с.л. ледена вода, 2 с.л. пудра захар, ¼ ч.л. сол.

За лимоновия пълнеж: 500 мл прясно мляко, 125 мл лимонов сок, 4 жълтъка, 120 г царевично нишесте, 200 г захар, кората на 3 лимона, 80 г краве масло.

Меренг: 4 белтъка, 200 г захар, 1 бр. пакетче ванилия, щипка сол.


Начин на приготвяне: Пресяваме брашното с пудрата захар и солта. Прибавяме нарязаната на дребни парчета студено краве масло. С ръце месим тесто на трохи. После добавяме ледената вода. Месим отново докато поеме водата, слагаме в найлонова кесия и в хладилника за 45 мин.
/Не месете твърде дълго, в противен случай маслото ще се разтопи и тестото ще стане „дървено“./

Изваждаме тестото и върху кухненска хартия разточваме кръг с диаметър около 34 см. и дебелина 2-3 мм. Внимателно го прехвърляме в тава с диаметър 24 см., като покриваме дъното и стените. Притискаме добре и слагаме в хладилник за 15 мин.

Изваждаме, надупчваме дъното с вилица, покриваме с кухненска хартия за печене, притискаме с боб и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна 15 минути. Изваждаме, махаме хартията с боба и намаляваме градусите на 175. Печем още 5 минути до леко порозовяване на тестото.

Лимонов пълнеж: Загряваме 400 мл прясно мляко на умерен огън. Омесваме нишестето със захарта и жълтъците. Заливаме със 100 мл прясно студено мляко. С телена бъркалка разбъркваме добре да няма бучици. После на тънка струя прибавяме към загрятото мляко и бъркаме докато се сгъсти. Накрая слагаме настърганата лимонова кора  и лимоновия сок. Отново разбъркваме докато сместа поеме течността и се сгъсти. Снемаме от огъня, прибавяме кравето масло и разбъркваме добре. Оставяме да изстине.

Меренг: Загряваме вода в тенджера на умерен огън. Слагаме отгоре огнеупорна купа. После захарта, ванилията солта и белтъците. Веднага с миксер започваме да разбиваме на бавен ход докато захарта се разтвори добре. След това снемаме от огъня и на висока скорост разбиваме белтъците до твърди пикове- около 5 минути.

Върху горещото изпечено тесто, първо слагаме студения лимонов крем и с лъжица или сладкарски пош с оформен накрайник разбитите белтъци. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна 5 минути, намаляваме на 140 градуса и допичаме още 15 минути.

Изваждаме от фурната, оставяме да изстине напълно. После прехвърляме в хладилник да престои поне още 6 часа. Насладете се!

Добър апетит! 


П.П. Направих само една промяна в така написаната рецепта. В тестото вместо 3 с.л. ледена вода, сложих 2 с.л. ледена вода и 1 с.л. студен коняк.

Крема направете докато тестото стои в хладилника. А меренга, докато то се пече.