петък, 16 октомври 2020 г.

Печени камби

 


Продукти: средно големи камби, олио, оцет, захар, сол, чесън, листа целина, магданоз, зърна черен пипер

Марината по желание.

Начин на приготвяне: Почистете измитите камби от дръжките и семето. Във всяка камба се слага по равна кафена лъжица сол, чаена лъжица олио и оцет. Половин чаена лъжица захар. Нареждат се в тавичка и се запичат на силна фурна около 15 мин. , да омекнат. Докато са горещи с нареждат в еднолитрови буркани, като между тях се слагат обелени скилидки чесън, нарязани листа магданоз и целина, зърна черен пипер. По желание се долива с гореща марината от тази рецепта. По 100-150 мл .  Бурканите се запечатват веднага и се обръщат с капачките надолу докато изстинат.


 Добър апетит!

Рязани камби с мед -2

 


 

Продукти: 5 кг камби, 350 г сол, 1.25 л оцет, 50 мл олио, 125 г мед, 125 г захар, 5 г черен пипер – зърна, 5 бр. дафинов лист, 6-8 зърна бахар, 1 малка глава целина с листата, 1 голяма глава чесън.

Начин на приготвяне: Камбите се измиват, отстраняват се дръжките и семето. Нарязват се на четвъртинки. Поставят с в дълбок съд и се посоляват с 175 г сол. Престояват така 12 часа, като се разбъркват 2-3 пъти през това време. След това се нареждат в еднолитрови буркани, като между тях се слагат нарязана целина, обелени скилидки чесън, черен пипер, бахар и дафинов лист. Сваряват се оцетът, олиото, захарта, меда, 175 г сол и сокът който са пуснали камбите. Заливат се камбите с топлата смес. Като изстине се слагат по 2 аспирина на буркан и се запечатват. Бурканите се обръщат два дни да се разтвори добре аспирина. Съхраняват се на хладно.

Добър апетит!


вторник, 6 октомври 2020 г.

Салата от мариновани броколи в корейски стил

 


Продукти: 500 г пресни броколи, 1 неголяма глава червен лук, 100 г моркови, 2 големи скилидки чесън, ½ с.л. подправка за моркови по корейски, 50 мл оризов оцет, 35 мл зехтин, 2 г сол, 8 г захар, 3-4 щипки люспи лют червен пипер, 2-3 ципки смлян бял пипер.

Начин на приготвяне: Лукът, чесъна и морковите почистете. Лукът нарежете на тънки полумесеци. Морковът настържете на ренде за моркови по корейски. Чесънът пресовайте. Смесете в дълбок съд оцета, зехтина, захарта, солта, подправката за моркови по корейски, белия пипер и лютия червен пипер. Добавете морковите, лука и чесъна. Захлупете ги и оставете да се мариноват.

Измийте добре и накъсайте на розички броколи. Пуснете ги във вряща вода да се варят от 3 до 5 мин. /в зависимост колко хрупкави ги желаете/. Аз лично ги варих 4 мин.  След това оцедете и веднага залейте с ледено студена вода. Сложете около 10 кубчета лед в съда с броколи. След 10 мин оцедете добре и прибавете нарязаните на ситно броколи към сместа от мариновани моркови, лук и чесън. Разбъркайте внимателно с дървена лъжица, захлупете и оставете 4 часа в хладилник. Периодично разбърквайте.

подправка за моркови по корейски - пикантна и нормална

Добър апетит!

Количеството оцет, мазнина и подправки можете да комбинирате според Вашия вкус. Ако използвате пикантна подправка за моркови по корейски, лютия червен пипер не се слага в салатата.