сряда, 12 февруари 2014 г.

Баница



Традицията повелява, че на празничната трапеза трябва да има питка или вкусна баница. В нета се срещат различни видове баници. Да Ви предложа и моят.


Продукти:


1 пакет кори за баница.

5 бр. яйца
250 г сирене
200 г кисело мляко / 1/2 кофичка/
300 мл газирана вода
1/2 ч.л. сода
90 г краве масло
олио за намазване на тавата 

Начин на приготвяне: 4 бр. яйца объркваме с натрошеното сирене, млякото и содата. Всеки лист от корите пълним с плънката /2 с.л. / и намазваме с размекнатото краве масло/ може да го разтопите на микровълнова печка и да намазвате с четчица листите/. Навиваме на руло и редим в тавичка, на която дъното сме намазали с олио. Слагаме в умерена фурна - 180 градуса. Държим докато отгоре леко по потъмнее. Изваждаме, заливаме добре всички листи с газираната вода, омесена с едно яйце. Печем още около 40 мин. Можем да покрием с фолио след 20 мин. да не прегори, като 5-6 мин. преди края на печенето го махаме. Изваждаме, поръсваме с вода и покриваме с кърпа да се задуши. 
Добър апетит!





8 коментара:

  1. Ванка, чудесно изглежда!
    Обикновено заливам преди печене с газираната вода.
    Ще я опитам и по твоя начин :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Дани! Разбиваш яйцето, прибавяш газираната вода и заливаш внимателно отгоре, отстрани - да попие всичката смес. Тогава връщаш обратно във фурната.

    ОтговорИзтриване
  3. Ох,ще я направя тази баница,Ванка-много е жълтичка и изкушава....

    ОтговорИзтриване
  4. Толкова апетитни предложения имаш, чудя се кога ще намеря време да ги прегледам всичките! :)
    Иване, чудесно е че си направи блог! Поздравления!
    Баницата е чудна!
    Успешна и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз да поздравя за хубавия блог. Много интересен, с удоволствие го разглеждам днес цял ден. Благодаря.
    А баницата изглежда мекичка - като "душичка".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Баницата наистина си е душица. Още топла, топла свършва.

      Изтриване