сряда, 29 септември 2021 г.

Чорба с кисело мляко и нахут

 


Турците казват чорба, французите супа. И двата термина за ястието са възприети от нашата кухня. Рецептата е от турската кухня, така че, ще бъде чорба. Много вкусна и лесна за приготвяне. Ще допадне на вегетарианците и другите почитатели на безмесната кухня. Една ефектна и вкусна чорба, с малко и достъпни продукти.

Продукти: 80 г  светъл ориз, 200 г кисело мляко, 250 г нахут от консерва, 1 яйце, 25 г бяло брашно, 1 л вода, 250 мл зеленчуков бульон, 40 г краве масло, 25 мл зехтин, 1 ч.л. с връх червен пипер, 1 с.л с връх стрит сух джоджен, 2 ч.л. сол /на вкус/ .

Начин на приготвяне: Посочил съм в рецептата нахут от консерва, но можете да използвате и такъв предварително сварен.

В тенджера слагате водата и бульона и сварявате ориза. Прибавяте нахута. Още 2-3 минути да се вари и отнемате от огъня.

Киселото мляко, яйцето и брашното разбивате до гладка смес. Да няма бучици брашно. Постепенно при постоянно бъркане добавяте няколко черпака от горещата вода и бульон в който се е сварил ориза. После наливате всичко внимателно и разбърквайки обратно при ориза. Слагате солта. Връщате на нагревателния уред и варите на СЛАБ огън около 5 – 6 минути. Не трябва течността да кипи, защото ще се пресече киселото мляко. Затова разбърквайте често.

Кравето масло и зехтина загрейте. Като заврат сложете джоджена и червения пипер. Пържете 30-40 сек. После залейте супата, разбъркайте и отнемете от огъня.


Добър апетит!

П.П. Консистенцията на супата може да се сгъсти, докато стои в хладилник. Добавете вода и я притоплете отново преди сервиране.

вторник, 28 септември 2021 г.

Пържени пилешки крилца по корейски

Напоследък съм на вълна Корейска кухня. Ето поредната рецепта, която допада на цялото семейство.

В Корея хрупкавото пиле, печено или пържено, е много популярно. Там го приготвят в соева марината с мед, в течна тестена панировка или галета - като цяло, за всеки вкус. Аз по принцип харесвам пилешките крилца, особено тези, които благодарение на няколко тайни се получават невероятно хрупкави.

Това са: 1. Паниране 2. Метод на пържене 3. Сос .

Продукти: 12 -13 бр. пилешки крилца /1 кг/, 20 г изчистен пресен джинджифил, 1 ч.л. равна смлян черен пипер, 2 с.л. бяло вино /по желание/, 2 ч.л. сол

За паниране – 150 - 180 г царевично нишесте

Марината за намазване – 2 с.л. соева паста с лют червен пипер „Кочудян“, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен сироп /петмез/ или захар.

Растително масло /олио/ за пържене/, сусамено семе за поръсване.

 

Начин на приготвяне: Измийте и почистете от остатъци на пера пилешките крилца. Нарежете ги по ставите на три части. Ще ни трябват първите две. Омесете парчетата със солта, черния пипер и настъргания джинджифил. По желание можете да ги поръсите с бяло вино. Захлупете и оставете да се мариноват 2 часа на стайна температура. После оцедете добре. Подсушете.

Оваляйте добре всяка част от крилцата в нишесте добре. Трябва обилно да е полепнало по месото.

Загрейте в дълбок съд или фритюрник растителното масло. Пържете по 6 части от крилцата по 3 минути от всяка страна. /Ако е във фритюрник – само три минути/.Трябва да порозовеят. Извадете първата порция и я сложете в дълбок съд. Захлупете. Така докато запържите всички крилца. След това отново сложете първата порция от 6 крилца и допържете по 3-4 минути от всяка страна, докато станат златистокафяви. Пояснявам – крилцата са пържат два пъти. Първо по 3, а след това по 3-4 минути от всяка страна в дълбок тиган /тенджера/. Накрая те трябва да придобият златистокафяв цвят. Така на порции докато свършат. Целта на тази процедура е вътре да останат крехки, а отвън да има хрупкава коричка. Ако ги изпържим наведнъж има голям риск да прегорим панировката и да изсушим горните слоеве на месото. Изпържените крилца се намазват веднага със следната марината.

Омесени 2 с.л. соева паста с лют червен пипер „Кочудян“, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1 с.л. царевичен сироп /петмез/ или захар. Поръсват се със сусамено семе и сервират с кимчи.



Добър апетит!

П.П. Дал съм ориентировъчно време за приготвяне на крилцата. Всичко зависи вида на използваните домакински съдове, обема растително масло, размерите на крилцата, тяхната масленост и мощността на огъня. Наблюдавайте добре външния вид на крилата, така ще се ориентирате много по добре. Първо – порозовява, вадите и слагате в съд с дебели стени. Захлупвате. Второто пържене до златистокафяво.

Захарта в маринатата може да се замени с мед.

Насладете се на аромата и вкуса на ястието. Успех!

вторник, 21 септември 2021 г.

Пилешко по корейски

 


Напоследък много ми допада корейската кухня. При приготвяне на ястия от месо при нея е характерна дългото обилно мариноване и кратката термична обработка. Поднасянето с ориз, сос и кимчи. На вниманието Ви една лесна рецепта с пилешко месо.

Продукти: 500 г пилешко месо /бон филета/, 25 г обелен корен от пресен джинджифил, 5 скилидки чесън, 4 с.л. соева паста с лют червен пипер „кочудян“ , 2 с.л. соев сос, 3 с.л. захар, 1 с.л. сусамено масло.

Олио за смазване, пържени гъби, стар лук, варен ориз и кимчи за гарнитура.

Начин на приготвяне: Измитите и подсушени пилешки бон филета мариноваме за 2 часа със смес от ситно настъргания пресен джинджифил, пастата „кочудян“, соевия сос, захарта и сусаменото масло. Държим в затворен съд, като периодично през 30 мин. разбъркваме внимателно с дървена лъжица.

Смазваме грила / при мен грил тиган/ с масло и запичаме подсушените мариновани филета по 1,5-2 минути от всяка страна. Времето зависи от дебелината на месото. Вътре то трябва да остане розово. Прехвърляме в затоплен на 80 градуса съд с дебели стани. /Използвах глинен гювеч/ Оставяме там до пълното изстиване – 25 мин. Бавно изстиващия съд и контакта на пилешките късчета едно с друго  позволяват то да се доприготви, без да загуби сочността си и да остане сурово.

Сервираме върху лист от зелена салата, с варен ориз, пържени гъби, печени зеленчуци или кимчи. Корейците режат месото на късчета. Завиват хапка в част от листа зелена салата с малко месо, ориз и зеленчуци. Поръсват със сос и хапват. Вкусно!

Добър апетит!

Сос – 2 с.л от отделилата се течност в съда в който е стояло термично обработеното месо се смесва с 2 с.л паста кочудян, 1 с.л. тъмен соев сос, 1 с.л. тъмен оризов оцет, 1-2 с.л. захар /петмез от сладка царевица/. Обърква се добре и поднася.

понеделник, 20 септември 2021 г.

Щрудел с готови кори - 2

 


В приготвянето на този щрудел съм се водил от рецептата за класическия Виенски щрудел. Има някои тънкости – тавата се намазва с растително масло без силен мирис, а тестото, при мен листи за баница с разтопено краве масло. При ябълковия пълнеж задължително се добавят счукани орехи и  попарени стафиди, напоени с тъмен ром. Богат е на подправки и аромати. Насладете му се.

Продукти: Листи за баница – 500 г /15 броя/, 1 кг сладко кисели ябълки, 2 бр. круши, 100 г сухари, 70 г кафява захар, 80 г тъмни стафиди, 45 мл тъмен ром, 70 г счукани орехи, сокът 1 с.л и кората на един малък лимон  /или ½ от по големите/, 1 ч.л. канела с връх, 1 ч.л. ванилия на прах, 5 стрити гвоздейчета карамфил, 2 щипки смляно индийско орехче, 50 г краве масло + 20 г захар кристал.

Разтопено краве масло за намазване на листите – около 80-100 г, пудра захар за поръсване, 25 мл растително масло за смазване дъното на тавата.

Начин на приготвяне: Първо залейте стафидите с гореща вода. След 15 мин. я излейте, оцедете ги и поръсете с 45 мл тъмен ром. Захлупете.

Ябълките и крушите почистете от кората и сърцевината. Нарежете на кубчета /парчета/ по 1-1,5 см . Полейте с лимоновия сок – 1 с.л., омесете внимателно.

Загрейте 50 г краве масло с 20 г захар. След като се разтопи прибавете счуканите на трохи сухари. Пържете около 2 мин. отнемете от огъня, сложете орехите и разбъркайте внимателно.

Като изстине сложете при нарязаните ябълки, добавете стафидите, подправките, настърганата лимонова кора и кафявата захар. Объркайте всичко. Разделете сместа на 5 части.

Вземаме 3 листа точени кори, като първите два мажем с разтопено краве масло. Редим една част от плънката, по дължина на листите. Оставяме по 2-3 см от краищата свободни. Загъваме внимателно плънката с листите от единия /дългия/ край. Подгъваме краищата и продължаваме да навиваме рулото. Трябва да бъде затворено отвсякъде. Слагаме в тавичка, дъното на която сме намазали с растително масло. Намазваме готовите рула отгоре с разтопено краве масло.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-22 мин., до приятно покафеняване на листите. Изваждаме, оставяме леко да изстинат и отново ги намазваме тънко отгоре с разтопено краве масло. Като изстинат напълно, поръсваме с пудра захар. Сервираме с ванилов сос.

Добър апетит!

 



Ако ябълките са от сладък сорт, захарта може да се намали. При сервиране с ванилов сос, поръсването с пудра захар на щрудела е въпрос на вкус.

петък, 3 септември 2021 г.

Салата от печени патладжани по корейски

 



Ще се влюбите в тази рецепта заради нейната простота. Патладжаните след обработката трябва да запазят мекотата си, но да не стават на каша. В корейската кухня това ястие включват много бърза и доста нежна обработка - мариноване, пържене /печене/ или приготвяне на пара. 

Необходими продукти: 3 бр. патладжани /600 г /, 4-5 скилидки чесън, 4-5 пера зелен лук, 1 малка червена лютива чушка /кочукару/ - 1 ч.л., 3-4 с.л. соев сос, 1 и ½ ч.л. рибен сос, 1 с.л. оризов оцет, 1 с.л. сусамово масло, 1 ч.л. препечено сусамово семе, 1 ч.л. с връх захар.

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и почистват от дръжките. Нарязват се на 5-6 части по дължина и 2 пъти по ширина, в зависимост от размера. Това за термична обработка на пара.

Слагате в пароварката и готвите на силен огън за 7-8 минути. Проверявате с клечка за зъби: ако влезе без съпротива – са готови.

По лесно е да ги изпечете и обелите. Трябва да внимавате да не станат на каша, а да запазят целостта си.

Оставете ги леко да се охладят и ги обелете. Разкъсайте ги на ивици – 4 на брой и нарежете на парчета по 3 см . Това за термична обработка – печене.

 Докато термично се обработват патладжаните, направете маринатата. Нарежете перата от зелен лук, скилидките чесън и почистената от семената люта чушка на ситно. Смесете соевия сос и рибния сос. Добавете захар, оцета и сусамово масло. Разбъркайте добре да се разтопи захарта. Накрая сложете ситно нарязаните зеленчуци.

Заливате патладжаните, поръсвате ги със сусам (ако желаете, можете предварително да намачкате сусама в хаванче).

Оставяте захлупена салатата за 2 часа. Насладете се!

Добър апетит!

 

П.П Лично за моя вкус добавих още 1 с.л. оцет и още една люта малка чушка. Патладжаните изпекох в партигрила по 4 мин. от всяка страна.