Турците
казват чорба, французите супа. И двата термина за ястието са възприети от
нашата кухня. Рецептата е от турската кухня, така че, ще бъде чорба. Много
вкусна и лесна за приготвяне. Ще допадне на вегетарианците и другите почитатели
на безмесната кухня. Една ефектна и вкусна чорба, с малко и достъпни продукти.
Продукти:
80
г светъл ориз, 200 г кисело мляко, 250 г
нахут от консерва, 1 яйце, 25 г бяло брашно, 1 л вода, 250 мл зеленчуков
бульон, 40 г краве масло, 25 мл зехтин, 1 ч.л. с връх червен пипер, 1 с.л с
връх стрит сух джоджен, 2 ч.л. сол /на вкус/ .
Начин
на приготвяне: Посочил съм в рецептата нахут от консерва,
но можете да използвате и такъв предварително сварен.
В тенджера слагате водата и бульона и сварявате ориза.
Прибавяте нахута. Още 2-3 минути да се вари и отнемате от огъня.
Киселото мляко, яйцето и
брашното разбивате до гладка смес. Да няма бучици брашно. Постепенно при
постоянно бъркане добавяте няколко черпака от горещата вода и бульон в който се
е сварил ориза. После наливате всичко внимателно и разбърквайки обратно при
ориза. Слагате солта. Връщате на нагревателния уред и варите на СЛАБ огън около 5 – 6 минути. Не трябва
течността да кипи, защото ще се пресече киселото мляко. Затова разбърквайте
често.
Кравето масло и зехтина загрейте. Като заврат сложете джоджена и червения пипер. Пържете 30-40 сек. После залейте супата, разбъркайте и отнемете от огъня.
Добър
апетит!
П.П.
Консистенцията на супата може да се сгъсти, докато стои в хладилник. Добавете
вода и я притоплете отново преди сервиране.