Турците
винаги завършват яденето си с различни сладкиши. Смята се, че те дават енергия
и добро настроение за целия ден. Вероятно затова в Турция туристите са
заобиколени отвсякъде със сладкиши, а местните непременно Ви предлагат да
опитате някакъв вид десерт.
Кюнефе
е топъл сладкиш с интересни съставки , които се допълват хармонично, за да
създадат невероятно вкус.
Приготвя
се от специално кадаифово тесто на конец, между слоевете на което се слага
безсолено сирене и се залива с много сладък сироп. Кадаифът е необичайно тесто,
направено от тънки нишки, преплетени една в друга. Той се държи капризно, така
че трябва да вземете предвид тънкостите на работата с него.
Класическата
рецепта използва козе сирене с ниска топимост, но то не се среща у нас, така че
моцарелата е отличен заместител. Това хрупкаво горещо тесто със сирене, напоено
със сладък сироп е просто неустоимо.
Кюнефе
е истински крал сред десертите , чиято рецепта има древни корени. Родното място
на този прочут турски десерт е Антакия. Името все още може да звучи като
"knafe", но всъщност има много възможности за произношение.
От
множеството вариации на този десерт си избрах настоящата рецепта за
приготвянето му.
Продукти:
350
г суров кадаиф, 150 г краве масло, 250 г сирене Моцарела, 1 с.л. мед.
Сироп –
300 мл вода, 250 г захар, 2 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. розова вода
За украса –
смлян шамфъстък, краве масло за смазване на формата.
Начин
на приготвяне:
Извадете тестото /суров кадаиф/ от фризера и го оставете
да се размрази на стайна температура за 1 час според инструкциите. Не отваряйте
опаковката, в противен случай нишките на тестото ще изсъхнат.
Започнете да приготвяте сиропа, докато тестото се
размразява. В тенджера се изсипва захарта, залива се със студена вода и се
слага на котлона. Разбърквайте от време на време, докато всички захарни
кристали се разтворят. Оставете да заври.
След като сиропът заври, добавете към него меда, розовата
вода и лимоновия сок. Гответе 6-7 минути на умерена температура, след което
охладете напълно.
Разтопете маслото в микровълнова фурна или в тиган,
добавете към него мед. Охладете малко сместа.
Готовото тесто раздърпваме с пръсти, като разделяме
конците един от друг. С ръцете си внимателно разпределете цялото масло върху
тестото, разбъркайте добре. Кадаифът трябва да бъде равномерно наситен със смес
от масло и мед.
Нарежете сиренето моцарела с нож на малки тънки филийки
или настържете на едро ренде.
Намажете добре форма за печене с парче масло.
Разделете тестото /кадаифа/ на 2 части. Едната част
сложете върху формата, като я натискате с длан /водна чаша/, за да уплътните.
Вътре, между блатовете, сложете плътно плънката от сирене
по цялата повърхност, като я разпределите равномерно и покрийте с останалото
тесто /кадаиф/. Натиснете всички слоеве тесто един към друг с помощта на водна
чаша.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Поставете формата във фурната и изпечете за 20 минути.
Гледайте десерта, когато се запече и започне да покафенява отгоре, значи е
готов.
Извадете формата от фурната и залейте с помощта на черпак
горещия сладкиш със студен сироп. Оставете да престои 5 минути, за да се напои,
след което можете да украсите и сервирате.
Важно!
Сиропът трябва да е напълно студен. Това е важна технология в десерта, когато
горещ сладкиш се залива със студена сладка напитка.
Как
и с какво да сервираме?
За
украса отгоре поръсете десерта със смлян шам фъстък и сложете топка ванилов или
сметанов сладолед. Заедно със студен сладолед се създава отличен, незабравим
вкус от вкусове с нотка на сирене.
Ястието
се сервира почти веднага, докато е още горещо и в него се усеща разтопено,
вискозно сирене.
Класическото
поднасяне на ястията в турските ресторанти е на порции, в малки алуминиеви
чинийки, но вкъщи можете да правите както искате.
Приятният
сладък вкус на кюнефе може да смекчите със студена бита сметана, като я
поставите върху него.
Неподсладеният
черен или зелен чай също е добра комбинация.
Добър
апетит!