Кой
не обича пелмени, домашни, сочни, най-вкусни? Домашните пелмени и вареники са
семейни ястия.
Подобни
ястия се срещат в кухните на много народи. В Китай, Япония и Корея това са
jiaozi (gyoza), baozi, wontons, mandu и shumai [en] (добре познатата дума dim
sum, която на Запад често се нарича китайски кнедли, всъщност означава
южнокитайски закуски като цяло ). В кухните на народите от Централна Азия,
Монголия, Тибет, Бурятия и Калмикия също има аналози на пелмени - манти, пози
(бууза), бериги, момо и чучвара. Подобно ястие от еврейската кухня е kreplach.
В кухните на народите от Кавказ - хинкали и манти. В Италия има равиоли и
тортелини, в южната част на Германия в швабската кухня готвят мултащени, в
Беларус - колдуны, в Украйна — вареники , в Швеция - kropkakor. Има и старо
ястие от руската манастирска кухня - кундиум. Този тип ястия е широко
разпространен и в Индия.
На
английски всички ястия от типа на пелмени се означават с една обща дума -
кнедли.
Продукти:
Тесто:
120
мл вода (може да ви трябва малко повече), 1 бр. яйце L 420 г бяло брашноq 4 г сол.
Пълнеж:
250
г свинско смляно месо, 250 г говеждо смляно месо, 1 глава лук, 100 мл студена
вода, 2 г прясно смлян черен пипер, 1-2 щипки смлян кимион, 7 г сол.
За
бульона: 1 л вода, 7 г сол, 1 бр. дафинов лист, 2-3 пукнати
зърна бахар, 4- 5 зърна черен пипер.
Начин
на приготвяне:
Тесто
– Брашното
се пресява и се омесва със солта. Прави се кладенче в което се добавят хладката
вода и яйцето. Приготвя се меко тесто. Оставя се да отпочине за 30 минути
покрито с кърпа или фолио, за да придобие еластичност.
Пълнеж:
Нарежете
много ситно лук /можете да го пасирате/. Смесете с подправките, солта и 100 мл
вода. Не
се страхувайте да добавяте вода към каймата - тя я „попива“ добре, но когато се
сготви, напротив, „раздава“, така че пелмените се получават малко с бульон
вътре - много сочни и вкусни.
Разточете тестото равномерно, с дебелина около 2 мм,
изрежете кръгчета с чаша /200 мл/, поставете 1 ч.л. кайма в средата на кръга. Загърнете
в полукръг. Накрая съединете краищата на полукръга. Пелемените са оформени.
Сложете оформените пелмени върху набрашнена повърхност.
В дълбока тенджера загрейте на умерена температура 1 л вода, 7 г сол, 1 бр.
дафинов лист, 2-3 пукнати зърна бахар, 4- 5 зърна черен пипер. Щом водата заври
пуснете пелмените.
Веднага щом изплуват на повърхността, гответе още 4-5
минути и те са готови. Ако не сте сигурни дали пелмените са сварени, хванете една
и опитайте, месото не трябва да отделя червен сок и тестото не трябва да е
твърдо.
Сервирайте с масло или чеснов сметанов сос още топли.
Пелмените могат да се сервират и с малко от бульона в
тенджерата.
Добър
апетит!