Фо,
ароматна супа от бульон с оризови спагети, парченца говеждо месо и пресен лук.
Това най-известното ястие във виетнамската кухня. Във Виетнам фо се нарича и
"храна за всички сезони", защото можеш да я консумираш през цялата
година.
Фо
се сервира в купа и съдържа силен, бистър бульон - обикновено приготвен от
телешки кости - оризови спагети и традиционно тънки резени говеждо ( phở bò ;
phở tái ) или пиле ( phở gà ). Другите съставки включват кръгчета лук или праз
, листа от кориандър , мента , лайм , резени чили и различни подправки като бял
пипер , звездовиден анасон и рибен сос . В Южен Виетнам се добавят и виетнамски
босилек и кълнове от боб мунг . Тези съставки обикновено се сервират отделно в
чинии, за да можете да обогатите и подправите супата си по желание.
Има
различни регионални методи за приготвяне в Северен и Южен Виетнам: докато в
Ханой в северната част на Виетнам се използва доста лек бульон с леки
подправки, в топлия юг месните кости често се пекат върху дървени въглища преди
готвене, за да се получи бульон още по-интензивен на цвят и вкус за приготвяне
и добавяне на значително повече подправки преди консумация.
Продукти: 300
г пилешко месо от гърдите, 60 г оризови спагети,
100 г моркови, 1 малка глава лук, 1 л
вода, 1 шепа соеви кълнове, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена
люта чушка, 2 стръка пресен лук, 2 стебла лимонена трева, 2 скилидки чесън, 40
г целина корен, 1 връзка пресен кориандър /магданоз/, ½ ч.л. семена звездовиден
анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос.
Начин
на приготвяне: Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с
нарязаните морков, главата лук, целина и зърна анасон до сваряване.
Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът
прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.
Оризовите спагети сваряваме според инструкцията на
опаковката.
Соевите кълнове бланширайте във вряща вода за 2-3 минути.
В дълбока купа слагаме нарязани на тънки филийки лайм /1/2
част /и люта чушка, по малко от сварените спагети, соеви кълнове и месо.
Добавете джинджифила и лимоновата трева, нарязани на
ситно в пилешкия бульон. Сложете соевия сос, рибния сос, пресования чесън и
изстискайте сока на половин лайм.
Залейте с така приготвения горещ бульон месото и
спагетите.
Листата кориандър и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете
супата отгоре с тях.
Готово!
Добър апетит!
За
предпочитане е да сварите месото с пилешки кости. Ако нямата, просто добавете
две кубчета пилешки бульон при сваряването. Има специални подправки за супа Фо,
ако ги намерите, можете да използвате тях вместо тези в рецептата.