Лека
й пръст на баба ми Дена, правеше ги превъзходно – чушлета Шипка от градината ни,
грозде пак оттам и аз още от малък заобичах лютото и чушките. Рецептата се беше
изгубила във времето, но успях да я възстановя. Тези чушлета направени с грозде
имат по специфичен вкус и са идеално допълнение към всяко основно ястие за
любителите на лютото.
Продукти
за два буркана по 0.8 л : около 2 кг чушлета Шипка, 200 – 220 г
бяло грозде „Болгар“, 500 мл винен оцет – 6 градуса, 120 г захар, 120 г сол, 1
л вода, 2 с.л. медПо желание – по две скилидки чесън на буркан и 1 с.л. копър.
По 2 аспирина на всеки буркан за дълготрайност.
Начин
на приготвяне: Чушлетата се измиват и им се изрязват
дръжките. Бланшират се за кратко време във врящата вода – докато си променят
цвета и леко побелеят. Изваждат се и веднага се потапят в студена вода. Оцеждат
се.
Към водата в която сме бланширали чушлетата се прибавя
солта, захарта медът. Кипва се. Отнема се от огъня и оставя да изстине.В бурканите на дъното се сипва оцетът– по 250 мл на всеки, после се редят два реда чушлета, 1 ред зърна грозде до напълването им. Помежду чушлетата можете да сложите малко копър и чесън /въпрос на вкус/.
За дълготрайност сложете по 2 бр. аспирин на буркан. Залейте с маринатата. Обърнете няколко пъти затворените буркани да се разтвори аспиринът. Съхранявайте на хладно и тъмно място – мазе.
Добър
апетит!
Аз
лично добавих и миниатюрни люти камбички, намалих аспирините на 1, като сложих
по 1 ч.л. синапено семе на буркан.