Хумус е
хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с
овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов
сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток сред всички групи
население.
На
арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и
самия нахут. На арабски обаче терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص
بطحينة) означава специално хумус със сусамов
тахан, а не само нахут.
Хумусът
е популярен в различни местни форми навсякъде в Близкия изток.
Хумусът
често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови
ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на
зърна и се полива със зехтин преди сервиране. Той по традиция се гребе с тънък
хляб, но днес нараства популярността на използването му с царевичен чипс в
страните извън Близкия изток. Хумусът се използва и за разядка или гарнитура на
много основни ястия, като мезе и като сос към фалафел,
израелска салата, пиле на грил и патладжани.
Хумусът
е сравнително евтин за приготвяне със сух или консервиран нахут. Сухият нахут
обикновено се накисва във вода за една нощ, след което се вари час
или повече. Може да се свари и в тенджера под налягане без предварително
накисване. Свареният или консервиран нахут се смила в подходящ кухненски уред
или на ръка със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. Една малка част от водата,
в която нахутът е врял, може да се добави, за да се получи желаната
консистенция. Могат да се добавят чесън, сол, магданоз,
лук, кимион и/или сладък или лютив червен пипер. За по-гладка
текстура кожите на нахута могат да се отстранят с използването на цедка.
При
мен рецептата е малко по различна от традиционната. Добавил съм печен патладжан
и майонеза.
Продукти: 100
г сух нахут или 250 г нахут от консерва, 150 г обелен печен патладжан, 60 мл
зехтин, 30 мл прясно изцеден лимонов сок, 30 г майонеза, 25 г тахан, 2-3
скилидки чесън, 1 ч.л. сол, 1 ч.л смян червен пипер, 1-2 щипки лют червен
пипер, по 2-3 щипки смлян бял пипер и кимион.
Зехтин за поливане при поднасяне и прясно накълцан
магданоз.
Начин
на приготвяне: Сушеният нахут се накисва за 24 часа. След
което му се изхвърля водата, налива се нова. Вари се от 60 до 80 мин в
зависимост от използвания сорт. Оцедете сварения нахут, подсушете го и
разтъркайте зърната в домакинска кърпа да паднат люспите му.
След това сложете всички гореописани продукти в блендер и
пасирате до хомогенност на сместа. Да няма бучици. Оставете в хладилник минимум
4 часа да си поеме миризмите. При поднасяне залейте с малко зехтин и поръсете с
накълцан пресен магданоз. Аз понякога добавям джоджен или пресен босилек, но е
въпрос на вкус. Както и напръсквам допълнително със спрей с подлютен зехтин.
Добър
апетит!