Крутони, препечен хляб, кисели краставици – консерва, сельодка по желание.
Начин
на приготвяне: Почиствате измитите пресни гъби и ги
нарязвате на дребни парчета. Лукът също нарязвате на дребно. Загрявате 2 с.л.
олио, прибавяте нарязаните гъби и лук. Задушавата 15-20 мин. под похлупак на
умерена температура, докато гъбите омекнат. Накрая поръсвате с 2-3 щипки сол и
черен пипер.
Пасирате всичко в блендер с 200 мл пилешки бульон.40 г краве масло загрявате в тенджера, прибавяте пресятото брашно и бъркате енергично около 60 сек. Наливате на тънка струя при постоянно бъркане с телена бъркалка 400 мл хладък бульон.След като кипне, добавяте пасираните гъби. Варите около 10 мин. на умерена температура под похлупак. Периодично разбърквате да не залепне по дъното и загори. Отнемате от огъня, поръсвате чер пипер и сол на вкус, и при постоянно бъркане добавяте сметаната. Слагате на огъня да кипне и отнемате.
Готово! Оставете да престои под похлупак 10 мин.
Поднесете с крутони, препечен хляб, кисела краставица
или сельодка.Вариант за тези които обичат месцето е да се пасира 200 г сельодка заедно с гъбите.
Може да похапнете супата и с нарязано /настъргано/ синьо сирене.
Добър апетит!