вторник, 30 септември 2014 г.

Гъбена крем супа

Продукти: 500 г пресни гъби „Печурки”, 600 мл пилешки бульон, 2  бр. глави кромид лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 40 г краве масло, 2 с.л. с връх брашно, 200 мл течна сметана 25-35%, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, 1-2 щипки смляно индийско орехче, 1 ч.л. сол.
Крутони, препечен хляб, кисели краставици – консерва, сельодка по желание.

Начин на приготвяне: Почиствате измитите пресни гъби и ги нарязвате на дребни парчета. Лукът също нарязвате на дребно. Загрявате 2 с.л. олио, прибавяте нарязаните гъби и лук. Задушавата 15-20 мин. под похлупак на умерена температура, докато гъбите омекнат. Накрая поръсвате с 2-3 щипки сол и черен пипер.
Пасирате всичко в блендер с 200 мл пилешки бульон.
40 г краве масло загрявате в тенджера, прибавяте пресятото брашно и бъркате енергично около 60 сек. Наливате на тънка струя при постоянно бъркане с телена бъркалка 400 мл хладък бульон.След като кипне, добавяте пасираните гъби. Варите около 10 мин. на умерена температура под похлупак. Периодично разбърквате да не залепне по дъното и загори. Отнемате от огъня, поръсвате чер пипер и сол на вкус, и при постоянно бъркане добавяте сметаната. Слагате на огъня да кипне и отнемате.

Готово! Оставете да престои под похлупак 10 мин.
Поднесете с крутони, препечен хляб, кисела краставица или сельодка.
Вариант за тези които обичат месцето е да се пасира 200 г сельодка заедно с гъбите.
Може да похапнете супата и с нарязано /настъргано/ синьо сирене.
Добър апетит!

понеделник, 29 септември 2014 г.

Бонбони от тиква

Сега на пазара има всякакми бонбони. Но, било е време, когато нашите баби са ги правели в къщи от подръчни материали. Ето рецепта в най чистият й вид, запазила се от времето отминало.

Продукти: 500 г изчистена тиква, 1  ч.ч. захар, 1/2 ч.л. ром, 1 ванилия.

Леко запечени орехови ядки по желание.

Разтопено краве масло за намазване на ръцете.

Начин на приготвяне: Изчистената тиква се настъргва на много ситно и се слага да се вари на умерен огън с 1 чаена чаша захар, докато се изпари водата и започне да се отделя от съда.
 
Като изстине се прибавя ромът и ванилията. Разбърква се добре. С обилно намазнени пръсти с краве масло оформяте топчета от сместа и оставяте на студено да стегнат. Разтапяте 150г шоколад – млечен, черен по желание с малко захар и краве масло и заливате изстиналите топки от тиква. Изчаквате да стегне на студено..


Готово!

Добър апетит!

При желание може да сложите канела и по малка орехова ядка, леко запечена. Бонбоните могат да се овавят в ситно натрошени орехи или лешници омесени със захар.

неделя, 28 септември 2014 г.

Бърз сладкиш

Бързо, лесно и вкусно. Една рецепта за сладкиш без яйца.

Продукти:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
½ ч.ч. олио
½ ч.ч. счукани орехи
3 с.л. шипков мармалад /стават всякакви сладка, конфитюри и мармалади, каквито имате под ръка или 1 с.л нес кафе, какао/
1 с.л. стафиди
1 ч.л. сода бикарбонат
мазнина за намазване на тавичката, брашно за посипване.

 
Начин на приготвяне: Всички продукти се омесват, като содата се сипва първо в киселото мляко да кипне. Намазваме тавичка с мазнина, посипваме с брашно и всичко сипваме вътре. Пече се на умерена фурна 190  градуса /предварително загрята/ около 25 мин. Проба с клечка за зъби за готовност. Не трябва да има по нея тесто, когато сладкишът е изпечен.

Чаена чаша – 200мл.
Може да добавите настъргана лимонова или портокалова кора, около 1 ч.л.

Добър апетит!

събота, 27 септември 2014 г.

СЛАВЯНСКИ ГЮВЕЧ

Продукти: 1 малка тиквичка,1 резенче целина,  1 малък патладжан /изпечен и оцеден/, 1 малък картоф, 3-4 скилидки чесън, 1 глава кромид лук, 2-3 броя чушки /зелени и червени/, 2 средни домата, обелени и почистени от семето, 500 мл пилешки бульон, ¾ ч.ч. ориз, 1 морков, 1 с.л. смлян червен пипер, 1/3 ч.л. черен пипер /меланж/, ½ връзка пресен магданоз, 2 щипки захар, 80-100 мл олио, сол на вкус.
200 г гъби по желание /те също се задушават в мазнината/.


Начин на приготвяне: Нарежете зеленчуците на дребно. Загрейте мазнината, задушете в нея  лукът, чесънът, целината, моркова и тиквичките.  Добавете червеният пипер и бъркайте. После нарязаното домати и захар, чушки, картоф. Нека се задушат около 3-4 мин. Ако е  сухо добавете малко от бульона. Прибавете измитият, почистен и подсушен ориз. Налейте останалият бульон, сложете черният пипер. Намалете на умерена температура, и под похлупак задушете 25-30 мин., докато омекне оризът. 10 мин. преди края добавете нарязаният патладжан и част от магданоза.  Овкусете със сол. Оставете под похлупак 15 мин. на изключен нагревателен уред. Сервирайте, като поръсите отгоре  с малко магданоз.

Добър апетит!

Количеството на бульонът може да варира според Вашето желание за гъстота на ястието. Може да прибавите и позапържено /печено/ месо или колбас.


петък, 26 септември 2014 г.

Печени чушки с яйца , сирене и колбас на фурна

Едно бързо и лесно ястие, когато имате печени чушки подръка.

Продукти: 4 бр. яйца, 300 г сирене, 600 - 700 г изпечени и почистени от дръжките и семето чушки, 3-4 скилидки чесън, 150 – 200 г колбас по избор, 2 с.л. олио, ½ връзка пресен магданоз, 1/3 ч.л. меланж /смлян чер и бял пипер/, сол на вкус.
Начин на приготвяне: Изпечените и почистени чушки нарязвате на едри парчета. Яйцата обърквате с натрошеното сирене, накълцаният магданоз, меланжа и пресованите скилидки чесън. Добавяте нарязаните чушки, колбас и обърквате. Изсипвате сместа в намазана с олио тавичка и печете около 20 мин. на умерена фурна – 190 градуса.

Добър апетит!
 
Ястието търпи вариации. Може да се добави  накълцан лук и нарязан на кубчета домат изчистен от обвивката и семето. Като калбас най често използвам бекон, шунка или суджук.

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Домашна пастърма от овчи бут

Продукти: 1 бр. овчи бут, сол, зърна чер пипер и бахар, дафинов лист.

Кайзероване – червен, черен пипер, кимион, скилидки чесън и бяло вино.
дървено сандъче за пастърмата

Начин на приготвяне:  Избирате си подходящ бут – да няма много лой по него. /Ако има такава, почистете ги , без да наранявате месото/. След като се заколи животното е необходимо да изимие добре бутът и да виси поне едно денонощие да се оцеди. После се прави внимателно тънък разрез по вътрешната му част до коста. ВНИМАНИЕ – не трябва да се кълца, а само единичен тънък разрез да се раздели месото. Осолява се отвсякъде добре и оставя да отлежава в дървено съндъче, обсипан отвсякъде със сол и малко зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Гледа се през цялото време докато е в съндъчето да бъде обсипан със сол. Ако си пусне кръв и солта стане червеникава, веднага се сменя /маха/.Държи се в солта около 14 дни. След това се измива и потапя в чиста вода за 24 часа, като през 6 часа се сменя водата. Като приключим с тази процедура се оставя да виси, да се оцеди водата и намазва от всички страни с направена кайзерована смес / кашичка/ от смлян червен пипер, кимион, пасирани скилидки чесън и хубаво ароматно бяло вино.
Виси още 7 - 10 - 14 дни /в зависимост от големината на бута и мястото/ на сухо и проветриво място да изсъхне. После си налейте предпочитаното вино и

Добър апетит!

П.П. Ако е по голям бутът, направете два разреза – отпред по коста и отзад.Следете внимателно за появила се кръв, когато бута е в солта. Това влошава вкусът на пастърмата.

Съхранява се на тъмно и хладно място.

сряда, 24 септември 2014 г.

Домашна юфка на фурна с тиква

Продукти: 300 г  домашна юфка, 600 г обелена и почистена тиква, 5 яйца, 1 л прясно сварено мляко, 1 ч.ч. /250мл/ захар, кристал + 3с.л. захар., 50 г краве масло, ½ ч.ч. счукани орехови ядки, ½ ч.ч. стафиди, 1 ч.л. канела, 1 бр. ванилия, 1 ч.л. ром, мазнина за намазване на тавата и пудра захар за поръсване.

Начин на приготвяне: Настъргваме тиквата и я задушаваме с кравето масло и 3 с.л. захар. Отнема около 3-4 мин. Омесваме с канелата, след като свалим от огъня. Намазваме с мазнина дъното на тава с диаметър 30 см. и поръсваме равномерно с 1/3 от юфката.  После разпределяме  ½  от задушената тиква върху нея, добавяме  ½  счукани орехови ядки и  ½  от попарените и оцедени стафиди. После пласт юфка, пак от продуктите и накрая последната 1/3 от юфката. Яйцата разбиваме на пяна с 1ч.ч. захар, добавяме постепенно млякото, ванилията и рома. Заливаме юфката, като внимаваме всички парченца най отгоре да са навлажнени хубаво. Печем на предварително загрята фурна на 175 градуса около 35-40 мин. Вадим, поръсваме отгоре леко с вода и завиваме тавата с кърпа да се задуши. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

Добър апетит!

вторник, 23 септември 2014 г.

Бисквити с плънка от смокини

Една рецепта от арабската кухня. Плънката може да я побългарите и направите с каквото сладко имате подръка. Само трябва да го пасирате като мармалад.

Продукти: 1 и ½ ч.ч. бяло брашно, ½ ч.ч. безсолно краве масло, ½ ч.ч. захар, 1/2 чаена лъжичка настъргана портокалова кора, 1 голям яйчен белтък
1 чаена лъжичка ванилия на прах.

Плънка: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 ч.ч. вода,
1 ч.ч. ябълков сок, ½ ч.ч. портокалов сок, 1/4 чаша захар и 1/3 ч.л. настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне: С помощта на блендер разбийте кравето масло, захарта и настърганата портокалова кора.Около 3 минути на средна скорост. Добавете белтъка и ванилията. Разбийте добре и постепенно прибавяте брашното при постоянно биене. Разбърквате на ниска скорост докато тестото се събере в средата. После го слагате в найлонова кесия и оставяте на хладно в хладилник за 2-3 часа.
Нарежете смокините на дребни парченца, добавете водата и соковете. Сложете на силен огън и като кипне намалете на умерен. Прибавете захарта, настърганата портокалова кора и бъркайте докато стане на гъста каша. Отнема около час на огъня.
Охладете и пасирайте.

Извадете тестото и го разточете на хартия за печене. Трябва да е с дебелина около 0.5 см. Нарежете го на ивици с шипрочина 10-11 см. нанесете върху ивиците по средата от плънката. Загънете краищата по широчина напълно /да се покриват леко/ и разточете внимателно отгоре с точилка. Не натискайте, Просто краищата трябва да слепнат добре. Нарежете по дължина на парчета по 5-6 см. и печете в тава , застлана с хартия за печене на умерена фурна – 180 градуса около 12-15 мин. Извадете и оставете да се охладят.

Чаена чаша = 200мл.
Използвайте сок от пресни плодове.
 



На последната снимка с пестил от сини сливи и ябълки.

Добър апетит!

понеделник, 22 септември 2014 г.

Тиква със сини сливи и стафиди на тиган

Продукти: 180- 200 г почистена тиква  /цигулка/ , 2 с.л. олио, 3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. захар /може да я пропуснете/, 1 с.л. с връх стафиди, 10 бр. сушени сини сливи, 1.5 -2 с.л. мед / в зависимост от сладостта на тиквата/, 2 с.л. натрошени орехови ядки, канела за поръсване.

Начин на приготвяне: Нарязвате тиквата на парченца с дължина около 3 см и дебелина 1 см. Загрявате мазнината на силен огън. Прибавяте нарязаната тиква и захарта. Пържите, като бъркате постоянно около 2 мин., докато тиквата си промени цвета. Намалявате огъня на умерен /слаб/ и добавяте млякото. Захлупвате и задушавате до омекване на тиквата /вилица спокойно да преминава през нея/. Не посочвам време, тъй като различните тикви отнемат различно време. Но мен ми отне около 10-11 мин. след завирането на млякото. Накрая прибавяте попарените и оцедени стафиди, и сини сливи. Бъркате за 30 сек. Слагате медът, разбърквате внимателно и отнемате от огъня. Оставяте да поизстине под похлупак. При поднасяне поръсвате с канела и натрошени орехи.

Добър апетит!

петък, 19 септември 2014 г.

Чушки бюрек

Продукти: 8 бр.  чушки изпечени и обелени, 300 г сирене, 1 яйце, 1 по голяма скилидка чесън, 1 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 с.л. разтопено краве масло, сол на вкус.
За панировката: 2 бр. яйца, 1 с.л. студена вода, брашно и галета за овалване.
Резенчета червени домати за запушване отворите на чушките.
Олио за пържене.

Начин на приготвяне: Изчиствате чушките от дръжките и семето и ги изпичате. Обелвате ги.
Омесвате яйцата, сиренето, магданоза, пресованата скилидка чесън и кравето масло. Оставяте за 30 мин. в хладилник.Хубаво е чушките също да са на студено през това време.
Две яйца се разбиват с 1 с.л. студена вода на пяна.
Печените чушки се напълват внимателно с приготвената плънка. /Да не се прпепълват/. Леко се притискат, запушва се отвора с резенче домат и овалват в брашно. Оставят се на набрашнена повръхност – дървена дъска. После последователно, преди печене чушката се овалва в разбитите яйца, галета, пак в яйцата и пържи в загрятата мазнина – малко над средната температура. Изпържените чушки се посоляват на вкус. Оставят се върху готварска хартия да си оцедят излишната мазнина.

Добър апетит!

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Шницели от кайма / смляно месо /

 
Шницел (на немски: Schnitzel) е традиционно средноевропейско ястие, приготвено от начукано на тънко месо.
Виенският шницел (на немски: Wiener Schnitzel) се приготвя от начукано на тънко телешко месо, което преди пържене се панира в брашно, яйце и галета.
Съществуват така нареченият шницел от кълцано месо с панировка и вегетариански шницел, приготвен от смлени зеленчуци, сирене, яйце и галета. Този шницел също се панира преди да се пържи. Готовия за консумация шницел трябва да има златисто-кафява коричка и мека структура.
Панираните шницели се пържат в маслена баня. Шницелите натюр се задушават в собствен сос, след като предварително са оваляни в малко брашно.
Перфектната комбинация е от смляно говеждо и свинско месо (50:50).

Необходими продукти (за 6 броя): 500 г прясно смляно месо  смес ( 50% телешко и 50% свинско месо), 1 средна глава кромид лук, ситно настъргана /ако не я мелите заедно с месото/, 1 филийка бял хляб, потопена в прясно мляко и изцедена добре /също се мели с месото/, 1/3 ч.л. меланж /чер и бял пипер, смлени/, 1/3 ч.л. стрита суха чубрица, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1/3 ч.л. смлян червен пипер, 1 бр. средноголямо яйце, щипка захар, 1 ч.л. сол.
За панировката: 2 бр. яйца, 1 с.л. студена вода, брашно,  галета
Мазнина /олио/ за пържене.

Начин на приготвяне: Смелете месото / да има и сланинка по него, да не стават сухи шницелите/, заедно с нарязаният лук и потопената в мляко и изцедена филия бял хляб. Омесете заедно с подправките, солта, захарта и яйцето. Оставете сместа за 1.5 – 2 часа в хладилник под похлупак.
След това извадете, разделете на 6 части и оформете шницели с дебелина около 1.5 см Шницелите не трябва да бъдат по тънки от 1 см, да не стават сухи. Оформете ги с мокри ръце. Оваляйте добре в брашно и поставете върху набрашнена дървена подложка.
Загрейте мазнината да „цвърчи” малко над умерената температура. После потопете  шницела който ще пържите в разбитите с 1 с.л. студена вода яйца, след това в галета / или пак в брашно/ и пържете. Другите подготвени шницели могат да стоят на студено в хладилник, докато им дойде времето. Пържете всяка страна до златистокафяво. От 9 степени нагревателен уред, пържа на 5 степен. Панировката не трябва да е много дебела.
Изпържените шницели оставяте върху кухненска хартия, да се отцеди излишната мазнина и ги поднесете топли.



Добър апетит!
Формирайте шницелите с ръце навлажнени със студена вода. Оформените шницели не трябва да бъдат тънки – ще се получат сухи, нито много дебели – няма да се изпържат добре. Трябва да имат оптимална дебелина около 1.5 см  .

сряда, 17 септември 2014 г.

Пилешко месо с грах

Продукти: 400 г пилешко месо от гърдите, 500 г грах от консерва, 1 глава лук, 1 морков, 3 бр. средни картофа, 1 по голям домат, 5-6 скилидки чесън, 1 резенче целина, 40 мл олио, 40 мл. зехтин, 2 с.л. с връх брашно, ½ връзка пресен магданоз, 1 с.л. червен пипер, ½ ч.л. меланж /смес от смлян черен и бял пипер/, щипка захар и 1 ч.л. сол.

Начин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на средно големи парчета. В тенджера загряваме смесената мазнина и запържваме за 5-7 мин. месото, след това добавяме нарязаните на дребно лук, скилидки чесън, целина. Запържваме ги за няколко минути. Поръсваме с пресятото брашно и червеният пипер. Бъркаме около 60 сек. и заливаме с 400 – 500 мл топла вода /зависи колко гъст искате да Вие сосът/. Слагаме нарязаните на малки парчета картофи и моркови. Оставяме ястието да се вари на средна температура, под похлупак 20 мин. след като заври водата. Бъркаме с дървена лъжица периодично. После добавяме, настърганият на едро ренде домат, прецеденият и измит грах, подправките, захарта и солта. Вари се под похлупак още 10 мин. като бъркаме да не загори . Сваляме от огъня и оставяме захлупено ястието за 15 мин.


Добър апетит!

понеделник, 15 септември 2014 г.

Есенна зеленчукова крем супа

Настъпва есента. Вече почти изчезват зеленчуците от градината. Сега ще Ви предложа една крем супа с пресни зеленчуци.

Продукти: 3 бр. средни картофа, 2 бр. моркови, ½ малка глава целина, 2 бр. чушки /червена и зелена/, 250 гр. прясно зеле,  1 по голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, ½ връзка пресен магданоз, ½ ч.л. смлян чер пипер / аз използвам меланж, смес от чер и бял/, щипка индийско орехче, 1 ч.л. сол, 150 мл. течна сметана 35%, 35 мл. олио, 35 мл. зехтин, 2  с.л. ориз и пресен копър за поръсване. .

Начин на приготвяне: Нарязвате лукът, чесънът и морковите на ситно. Загрявате смесената мазнина и ги запържвате леко. Добавяте оризът и той да се пръжне за около минута. Слагате останалите зеленчуци и подправки. Оставяте само сметаната и солта. Наливате вода колкото да покрие зеленчуците – 1 см. над тях. Намалявате огъня на умерен и оставяте да се сварят под похлупак. После пасирате всичко. Оставяте да поизстине, добавяте сметаната и солта при постоянно бъркане. Връщате на умерен огън да кипне и сваляте.

При  поднасяне поръсвате с накълцан пресен копър. Може да добавите пармезан, настърган кашкавал, крутони или каквото Ви се похапва.

Добър апетит!

неделя, 14 септември 2014 г.

Готова манджа – зимнина.

Продукти : 5 кг домати, 3.5 кг изпечени чушки /червени и зелени/, 600 мл олио, 1 кг кромид лук, 3 бр. глави чесън, 2-3 връзки пресен магданоз, 1 малка глава целина, 150 г захар, 100 г  сол.
По желание – 4-5 бр. настъргани моркови.

Начин на приготвяне: Загряваме олиото в подходящ съд, голяма тава. Запържваме леко нарязаният на полумесеци лук, нарязаният на дребно чесън и нарязаната на малки кубчета целина. След това добавяме смлените през машинка за сок домати /да няма кожици/, захарта , солта и бъркаме около 20-25мин. на умерен огън докато се сгъсти леко. Накрая слагаме нарязаните на по едри парчета изпечени чушки. Оставяме на огъня още 5 мин. да къкри. Снемаме , добавяме нарязаният на дребно магданоз и насипваме в топли буркани. Запечатваме и стерилизираме 25 мин.
Ако решите да слагате моркови – настържете ги на едро ренде и прибавете заедно с доматите.
Идеална манджичка за зимно време. Разпечатвате, прибавяте по 150-200 г сирене, 2 – 3 яйца на буркан и готово. Може да запържите късчета месо и да добавите един буркан готова манджа. Яденето е готово. А можете да си я хапнете направо, като си я притоплите в микровълновата печка или добавите запръжка с брашно.

Продуктите могат да варират според Вашето желание и вкус. Могат да се добавят и изпечени патладжани, но в такъв случай трябва да стерилизирате бурканите минимум 35-40 мин.

Добър апетит!

събота, 13 септември 2014 г.

Яйца по мексикански

За саханче с диаметър 18 см .

Продукти: 2 бр. средноголеми яйца, 1 с.л. зехтин, 1 малка зелена люта чушка, 1 средноголяма сладка зелена чушка, 2 бр. средни домата, 1-2 скилидки чесън,1 с.л. с връх настъргано сирене „Чедър”, 1 с.л. сладък чили сос / салца или доматен сос/, пресен риган и кориандър /магданоз/ за поръсване, щипка захар, сол и чер пипер /меланж/ на вкус.

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина на умерена температура в тиган с дебело дъно. Сложете ситно нарязаният чесън, задушете около 3 мин., добавете нарязаните на малки лентички, очистени от дръжките и семето чушки. Задушете докато омекнат 3-5 мин., след това добавете очистените от кожицата и нарязани на кубчета домати, захарта и чили соса. Разбърквате, захлупвате с капак и задушавате 5 мин. Прехвърлете в саханче /може да си остане сместа в тигана, ако не правите специална порция и да продължите/. Поръсете с риган /магданоз/, меланж, Чедър сирене, сол. След като се стопи сиренето направете две гнезда /вдлъбнатини/ в сместа и внимателно изсипете там яйцата. Захлупете с капак и печете докато яйцата са готови. Отнема още 7-10 мин. . Сервирайте готовото ястие топло, поръсено с пресен магданоз и царевични мексикански питки.
царевични питчици

Добър апетит!

Кожата на доматите се обелва по лесно, като зеленчукът се потопи предварително за 10 сек. във вряща вода.
Тези от Вас, които не обичат люто могат да си направят ястието само със сладки чушки. Аз лично добавих 1 ч.л. светъл соев сос, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. лютив чили сос с доматите. За любителите на месото може да се сложи 50 г нарязан на лентички бекон. Изобщо това си е апетитно блюдо.

петък, 12 септември 2014 г.

Туршия с бамя

Продукти: 800 г бамя / млада, прясна дребна бамя с недоразвити дребни семена/, 8 скилидки чесън, 60 г сол., 60 мл винен оцет, 1 с.л. захар, 1 малка суха червена люта чушка, натрошена, 2 с.л. семена от синап, 1/2 връзка копър, 1 л вода. 20 г корен от хрян по желание.
Отделно 2 л вода,  60 мл оцет и 60 г сол за маринатата.

По 2 аспирина на буркан.

Начин на приготвяне: Измитата и почистена бамя накисваме в солено кисела марината от 2 л вода, 60 мл.оцет, 60 г сол за 8-10 часа.
Изваждаме, измиваме и оцеждаме. Нареждаме в подходящи буркани.
От 800 г бамя излизат 2 бр. големи буркана тип „Омния”. Трябва добре да ги понатъпчете. Слагат се по 4 скилидки чесън на буркан /можете да ги увеличите /, 1 с.л. семена от синап и по 10 г обелен и почистен корен от хрян, листа и стебла от пресен копър, по  1/2 стрита люта чушка.
1 л вода заедно със солта, захарта и оцета се кипва и оставя да изстине
Заливат се бурканите с напълнената бамя. Слагат се пластмасови капачки. Обръщат се през половин час в продължение на 8 часа. Добавят се аспирините и се запечатват. Оставят се на хладно и тъмно място за съхранение.
Така описаната туршия направена в средата на м. септември издържа до Нова година. Но е готова за кансумация след 14 ден – вече хрупкава и крехка.

Добър апетит!

Внимавайте, бамята е капризен зеленчук. Проверявайте периодично направената туршия. Докато е бистра маринатата в буркана, бамята е наред. Започне ли леко да става мътна, веднага я консумирайте. Успех!

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Торта с крем от извара и плодове

Продукти: 
За блата – 3 бр. големи яйца, 40 г бяло брашно, ½ чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 50 г захар кристал.
За крема с извара -  600 г безсолна извара 5 – 9 %, 25 мл пълномаслено прясно мляко, 3 бр. яйчни жълтъци, 100 г захар, 100 г бял шоколад, 200 г заквасена сметана 35%, 2-3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица ром,  4 бр. пакетчета ванилия, 100 г краве масло, 150 г пресни малини.
Шоколадова глазура -  100 г бял шоколад, ½ чаена лъжичка желатин, 25 мл студена вода, 25 мл прясно мляко.
Лимонов сироп -  Сокът на 1 лимон, 100 мл вода, 80 г захар.
За украса – плодове по избор.

Начин на приготвяне:
Блат – Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте на твърд сняг 30 г захар с трите белтъка. Останалата захар, разбийте отделно с 3 жълтъка до удвояване на обема. Смесете разбитите белтъци и жълтъци внимателно като бъркате с дървена лъжица. Добавете постопенно пресятото брашно и настърганата лимонова кора.
Застелете дъното на съда за печене / тортена форма/ с хартия за печене. Изсипете сместа и печете на 170 градуса предварително загрята фурна около 30 мин. Извадете и охладете.
Пригответе лимоновият сироп като заварите за 10 мин. на умерена температура сокът на 1 лимон, 100 мл вода, 80 г захар. Отделете изстиналият блат от хартията за печене, леко го надупчете и сиропирайте.
Крем с извара – 3 жълтъка разбийте със захарта. Сложете на слаб огън / или на водна баня / да се сгъсти за 7 – 10 мин., като бъркате постоянно. Добавете прясното мляко, разбъркайте, после сложете начупеният на дребни парчета бял шоколад, бъркайте енергично докато се разтопи и свалете от огъна. Охладете. Добавете  при постоянно разбиване мекото краве масло.
Пресейте два пъти през сито изварата. Добавете към нея горната смес. Объркайте.
Отделно разбийте сметаната с пудрата захар, ванилията и рома. Сложете я при изварената смес и кремът Ви е готов.
Изплакнете и подсушете малините.
Сложете блата на дъното на форма за торта с падащи стени. Върху нея изсипете половината от крема. Наредете отгоре малините и после залейте с останалата част от крема. Оставете в хладилник за 6-8 часа да стегне.
Шоколадова глазура – На слаб огън или на водна баня загрейте прясното мляко, добавете натрошеният шоколад и бъркайте докато се разтопи напълно. Желатинът го разтворете в 15 мл студена вода, после прибавете 10 мл вряща вода, разбърква се и се изсипва в шоколадовата глазура на котлона. Омесва се до еднородна смес. Охлажда се леко и излива върху стегналата торта.
Оставя се всичко в хладилник за 2 часа и се украсява отгоре с пресни плодове по избор.

Добър апетит!
Аз имах 250 г маскарпоне в хладилника и добавих към втората част от крема, преди да залея малините с 50 мл карамелизирана подсладена Сгущенка и още 50 г краве масло. Получи се страхотен вкус.

сряда, 10 септември 2014 г.

Агнешко месо с прясно зеле

Продукти: 1 кг. нетлъсто агнешко месо, 1.5 кг. прясно зеле, 120 мл. олио, 2 глави лук, 1 и 1/2 ч.ч. прясно настъргани домати, 2-3 скилидки чесън, 1 средно голям морков,  1 с.л. /равна/ червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. кимион, ½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. захар,1 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 ч.л. с връх сол.
150 мл гореща вода 

Начин на приготвяне: Зелето нарязваме на дребно, посоляваме със солта и стриваме леко с ръце. Омесваме с чубрицата и оставяме да престои така 30 мин.
Нарязваме месото на парчета по 5-6 см и го запържваме в олиото за около 10 мин. на умерено силен огън. Прибавяме нарязаните лук, чесън и морков. Запържваме още 2-3 мин. После червеният пипер, задушаваме около минута.
Слагаме отгоре приготвеното зеле, заливаме със 150 мл гореща вода и разбъркваме. Оставяме да се задушава под капак на слаб огън. След 20 мин. прибавяме доматите омесени със захарта. Ястието се оставя да се свари добре /отне ми още 45 мин./, разбърквате от време на време. 10 мин. преди да свалите от огъня поръсвате със сол, подправките и магданоза.
Поднасяте с люта чушка.

Добър апетит!
П.П. Умишлено не съм дал време на приготвяне, защото различните видове зеле се сваряват за различно време. Можете ястието да го прехвърлите в тавичка накрая и да го запечете във фурна на 250 градуса за 10-на минути.

вторник, 9 септември 2014 г.

Пържени патладжани в доматен сос

Продукти: 2 средно големи патладжана, 800 гр. добре узрели домати, 2 -3 супени лъжици брашно, 1 чаена чаша олио,1 глава стар кромид лук, 6 скилидки чесън, 2 броя спедноголеми зелени чушки, 1 брой червена чушка, 1 супена лъжица накълцан зелен магданоз,1 брой малък морков,  1-2 щипки чер пипер, по 1 чаена лъжичка захар и сол
3 супени лъжици олио за доматеният сос.

Начин на приготвяне: Измийте патладжаните и ги нарежете на шайби с дебелина 0.5 сантиметра. Сложете ги в подсолена вода за 45 мин. След това ги измийте на студена течаща вода и оставете за 30 мин. да се отцедят. Всяка шайба оваляйте леко в брашно и изтръскайте. В дълбок тиган загрейте добре олиото  и изпържете патлажаните от двете страни до леко златист цвят.

В подходящ съд загрейте 3 супени лъжици олио, прибавете нарязаните на ситно лук, скилидки чесън, морков. След това настърганите на едро ренде домати /без кожичката/. Като заври, намалявате огъня да къкри, слагате нарязаните на малки лентички чушки и задушавате 15 минути. Снемате от огъня, прибавяте солта, захарта, черния пипер. Обърквате и оставяте под похлупак още 15 минути. Нареждате изпърженият патладжан в чиния, заливате с доматеният сос и поръсвате с накълцаният пресен магданоз.

Добър апетит!

понеделник, 8 септември 2014 г.

Лютеница

Продукти: Червени пиперки - 10 кг., домати - 5 кг., оцет 6 градуса -100 мл., олио – 400 мл., захар – 200 гр., пресен магданоз – 2 връзки, чесън – 2 глави, сол на вкус – около 100 гр.

Начин на приготвяне: Пиперките се опичат, обелват и смилат на машинка за месо /едро/, Доматите се смилат с машинка за сок и варят в олиото, оцета солта и захарта. Прибавят се смелените пиперки. Сместа се вари до сгъстяване. Малко преди сваляне от огъня се прибавят нарязаните магданоз и чесън. Лютеницата се пълни в буркани докато е топла и стерилизира
25 - 30мин.
 
  Добър апетит!