За кюфтетата.
Продукти: 500 г говеждо месо, 50 г сухари или стар хляб, 3 с.л. прясно мляко, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 яйце, 1/2 връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сол.
Олио за пържене.Брашно за овалване на кюфтетата.
Продукти: 500 г картофи, 100 мл прясно мляко, 50 мл зеленчуков бульон, 30 г краве масло, 1 ч.л. сол.
Начин
на приготвяне:
Кюфтета
-
Накиснете сухарите
/хляба/ с прясното мляко. Изстискайте. Млесото
смелете на машинка за мелене на месо. Настържете лука и чесъна на ситно ренде,Магданоза
накълцайте на дребно. Смесете всичко заедно
с подправките,солта и яйцето. Оставете сместа да почине 30 мин.Направете от каймата кюфтенца с размерите на голям орех. Оваляйте ги в брашно. Загрейте олиото в подходящ съд /дълбок тиган/ и изпържете кюфтенцата от двете страни. Оцедете ги върху домакинска хартия.
Картофеното
пюре
– обелените и нарязани на едро картофи се сваряват в малко подсолена вода.
Когато са готови се прецеждат от водата и горещи намачкват с кравето масло.
После на малки порции се прибавя топлите прясно мляко и бульон при постоянно БЪРКАНЕ
НА РЪКА. Посолява се на вкус. Пюрето се разпределя в чинии, а върху него се поставят кюфтенцата.