Продукти: около 500 г брашно, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 20 г прясна
мая, 1/2 чаена лъжичка захар, 1 с.л. олио, 2 с.л
кефир /заквасена сметана/, 1 яйце, 270 мл хладка
вода, 1 с.л. ябълков оцет.
Чеснова смес – 4 - 5 с.л.
олио /80 -100 мл/, 5 по големи скилидки чесън, щипка чубрица.Шарена сол.
Брашно за поръсване.
Начин на приготвяне:
В отделен съд загрявате
мазнината и пускате пресованите скилидки чесън. Запържете около 2 мин. и
оставете напълно да изстине. Прецедете.
В голяма тава се изсипва брашното,
содата и солта. Разбъркайте. Направете
„кладенче”. Смесете прясната мая със захар и малко хладка вода. Оставете на топло да набъбне. Сипете при брашното.
Добавете мазнината, сметана, яйцето, млякото и оцета. С дървена лъжица разбъркайте, а след това омесете до гладко тесто и
оставете да втасва 40 мин., докато
удвои обема си. Тестото трябва да е гладко и бяло, малко лепкаво. Да се разтяга като дъвка. Разделяте на парчета с размера на топки за голф.
Поръсвате с брашно работният
плот, слагате парче от тестото, пак поръсвате с брашно отгоре, притискате с
ръце и разточвате кръгъл „лист” с дебелина 3-4 мм. Внимателно прехвърляте в
съда за печене. Печете до 3-5 минути от всяка страна в сух тиган при умерена температура,
до получаване на тъмни петна. Аз ги изпекох в тиган с тефлоново /незалепващо/
покритие.След като се изпече едната страна, намажете с чесновото олио и поръсете леко с шарена сол. Същата процедура повторете и след изпичането на другата страна на питката. Редете една върху друга изпечените и намазани питки.
Добър апетит!
П.П.
Всеки кухненски плот загрява различно на „умерена температура“ времето
3-5 минути е дадено приблизително. Ориентир да ви бъде получаването на тъмни
/леко прегорели/ петна по питката и тогава обръщате. Понякога, към чесновото
олио за намазване добавям допълнително чесън на прах.