неделя, 22 септември 2024 г.

Сандвич „Крок мадам“

 


Croque Madame е френски сандвич, приготвен с яйце, шунка и сирене, който традиционно се сервира за закуска. “Croquer” означава “хрупка” на френски и можете да познаете предварително какво ще бъде ястието. Класическата рецепта за крок мадам също изисква използването на горчица и сос бешамел, но бешамелът има доста специфичен вкус и приготвянето му за закуска е доста обезпокоително, така че в тази рецепта ще се справим без него. Между другото, това ястие се появява за първи път в менюто на парижки ресторант през 1910 г. 

Един често задаван въпрос: каква е разликата между Croque Madame и Croque Monsieur? Единствената разлика между тези два сандвича е яйцето отгоре. Croque monsieur няма яйце, но Croque Madame има, останалите съставки са идентични. Яйцето отгоре символизира нищо повече от женска шапка.

Има различни начини на приготвяне. Само печене или пържене или комбиниране на двата способа. Продуктите също търпят вариации.

Няколко думи за основните продукти.

Сирене. Класическата рецепта използва сирене Gruyère, но можете да изберете всяко твърдо сирене или кашкавал за сандвича.

Шунка. Харесва ми, когато шунката е нарязана на тънки филийки, за да може да се прегъне на две.

Яйца. Идеално – пресни яйца вземам ги от приятели които отглеждат птици. Но всяко яйце е подходящо за това ястие, дори от пъдпъдък, ако желаете.

Сега на Вашето внимание – моят вариант.

Продукти за 2 човека:

За сандвича: 2 резена шунка /50 г/, 4 резена твърд кашкавал /80 г /, 4 филии за тостер, 50 г настъргано сирене Моцарела, 50 мл олио.

За соса: 20 г брашно, 150 мл мляко, 2 яйца, 1 щипка сол, 1 щипка черен пипер, 1 щипка индийско орехче.

2 яйца, 20 г краве масло.

 

Начин на приготвяне:

В дълбок и широк съд разбийте две яйца, с брашното, после налейте прясното мляко. Добавете сол, черен пипер и индийско орехче. Бъркайте до гладка смес да няма бучици.

Направете сандвичи от филиите, шунката и кашкавала. Ред филия, ред резен кашкавал, шунка, върху нея кашкавал и втората филия.

Загрейте в тиган олиото на умерено силен огън.

Сандвичите от двете страни внимателно потопете във соса / трябва да ви остане малко сос, който да смесите с настърганата Моцарела/ и веднага сложете да се пържат в тигана. Когато леко порозовеят, обърнете с помощта на лопатки и сложете разделената на две смес с Моцарелата. Когато се запържи и от другата страна, прехвърлете в тавичка и запечете 2-3 минути във фурната на грил функция.

Отделно запържете две яйца в кравето масло. Трябва да останат рохкави.

Сложете върху изпечения сандвич и сервирайте.

Добър апетит!

 


понеделник, 16 септември 2024 г.

Месо и зеленчуци с булгур и фиде

 


Една комбинация от турската кухня. Много вкусно се получи. Типичното вегетариански ястие булгур с фиде го комбинирах с говеждо месо и зеленчуци. Сервирани заедно ммммммммм …………….

 

Продукти:

За месото и зеленчуците - 500 г говеждо месо /телешко, овче/, 150 г тиквички, 150 г патладжани, 100 г моркови, 100 г червени чушки, 100 г лук, 150 г домати, 3 скилидки чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 75 мл олио, 25 г краве масло, 100 мл бяло вино, щипка захар, 10 г сол /1 и ½ ч.л. /.

За булгура с фидето – 160 г булгур, 60 г фиде, 1 глава лук, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 мл зехтин, 660 мл вряла вода, 7 г сол

 

Начин на приготвяне. Измиваме и нарязваме месото на дребни парчета – 1 см на 0,5 см. Зеленчуците също нарязваме на дребно. Чесънът пресоваме.

В загрятата мазнина / 25 мл олио и 25 г краве масло/ на силен огън запържваме за 10 минути месото. След това наливаме виното и намаляваме на умерен огън. Захлупваме и оставяме да изври течността. Отнема около 25-30 минути. Поръсваме с черен пипер и кимион. Разбъркваме и изваждаме месото. Прехвърляме го в затоплен съд с капак.

Наливаме останалото 50 мл олио. На силен огън запържваме лука за 2-3 минути, след това добавяме останалите зеленчуци /без домата/. Запържваме 10-15 минути, докато омекнат зеленчуците. След това слагаме настърганото домати, щипка захар и запърженото месо. Бъркаме още 5 минути, добавяме накълцания магданоз и солта. Разбъркваме, отнемаме от огъня и захлупваме.

Булгур с фиде – На силен огън в тенджера запържваме накълцания лук. Слагаме измитите и подсушени булгур и фиде /натрошено на дребно/. Разбъркваме за 30 секунди и наливаме врялата вода. После лютия червен пипер, мащерката и солта. Щом кипне, покриваме с кухненска хартия отгоре съда, захлупваме, намаляваме на умерен /слаб/ огън. Оставяме за 20-25 минути така докато се свари всичко. Отнемаме от огъня. Нека постоят от 5 минути захлупени.  

Сервиране. В чиния поставете първо сварените булгур и фиде, а отгоре месото със зеленчуците. Поръсете с накълцан пресен магданоз и

Добър апетит!

 


П.П. Има готови турски опаковки със смесен булгур и фиде. Ако ползвате такава ви е нужно 220 г .

понеделник, 9 септември 2024 г.

Бубертс - десерт с грис от латвийската кухня

 


Buberts е латвийско национално ястие. Основата му е грис с разбито яйце, но никога не бихте нарекли това ястие качамак. По-скоро е деликатно суфле или пудинг. Много вкусно и ефирно! Сладкарските изделия навлизат в балтийската кухня от немската в края на 19 век, поради което този крем запазва първоначалното си немско име "Бубертс".

Има различни варианти на приготовление. С брашно или грис. Запичане във фурна или на котлон. Аз ще Ви предложа втория вариант с грис.

Продукти: 500 мл прясно мляко, 65 г фин пшеничен грис, 3 бр. яйца L, 55 г захар, ½ ч.л. ванилия на прах.

За желето – 130 г вишни, изчистени от костилките, 40 г захар, 350 мл вода, 30 г картофено нишесте.

Начин на приготвяне: Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците до меки връхчета.

Разбийте жълтъците със захарта, добавете ванилия и разбъркайте.

Оставете млякото да заври на умерен огън и постепенно добавете гриса, като разбърквате енергично. Когато се сгъсти, отстранете от огъня. Отнема около 20 минути.

Изсипете жълтъчната смес в тенджерата с гриса, върнете на слаб огън и разбъркайте, докато сместа се сгъсти (не оставяйте да заври). Внимателно, на слаб огън, без да заври, се добавят и разбъркват белтъците.

Кисел /желе/ - Смесете всички съставки, поставете на слаб огън и доведете до хомогенна гъста консистенция.

Сервиране - Поставете сварения грис в дълбока чинийка /чаша/ и го полейте обилно с желе.

Добър апетит!

 

Аз лично направих някои промени. Сложих 200 мл течна сметана и 300 мл прясно мляко. Използвах сладко от вишни за желето.