вторник, 21 април 2015 г.
Гъбена чорба -2
понеделник, 20 април 2015 г.
"Тирамису" с .... козунак
Продукти: 350- 400 г козунак, 400 мл инстантно кафе, 25 г захар.
За крема: 500 мл прясно мляко, 200 г заквасена сметана, 250 г Маскарпоне, 180 г захар, 40 г нишесте – лимон,150 г подсладена „Сгущенка” / кондензирано мляко/, 2 бр. ванилии, 2 с.л. ликьор „Амарето”.
Разбиваме с телена бъркалка маскарпонето, след това добавяме при постоянно бъркане сметаната, изстиналият крем нишесте и накрая сгущенката. Объркваме до гладка смес.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см . Изстиналото кафе омесваме с 25 г захар. Топим козунака в него и редим половината на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от крема. След това още един ред накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.
Маскарпоне |
Сгушенка |
неделя, 19 април 2015 г.
Картофена яхния
По желание 1-2 с.л. брашно, препечено на сух тиган и размито с малко вода.
петък, 10 април 2015 г.
Ориз с булгур и спанак на фурна
Една идея за гарнитура към печеното агнешко
месо по празниците.
Продукти: 600 г пресен спанак, 2/3 ч.ч. /250мл/ ориз,1
к.ч. булгур, 1 к.ч. олио – около 70 мл., 1 връзка пресен лук, 1 стрък зелен
чесън, 1 малък домат, обелен, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан
пресен магданоз, 1 морков, 1-2 щипки захар, 1/3 ч.л. смлян черен
пипер, щипка мащерка, сол на вкус – 1 ч.л.
Приготовление:
Булгурът го накисваме в малко студена вода, колкото да го покрие 30-40 мин.
преди приготвяне на ястието.
Загряваме олиото малко над средната
температура в по дълбок и голям тиган. Задушаваме в него нарязаните лук, чесън
и морков. Прибавяме измитият и подсушен ориз. Когато стане „стъклен” добавяме
ситно нарязаният домат / омесен със захарта/,оцеденият булгур и нарязаният на
лентички спанак. / от спанака запазваме 3-4 свежи листенца/. Още
около минута задушаваме на умерена температура. Наливаме около 3 ч.ч.
топла вода. След като кипне водата, държим около 5 мин. на огъня при периодично
разбъркване. После прибавяме джоджен, магданоз, мащерка,
листенца спанак, черният пипер и солта.
Прехвърляме в затоплена тавичка. Печем в предварително загрята фурна
на 180- 200 градуса още около 20 мин. докато водата в съда се изпари и
запече оризът.
Сервираме като гарнитура към печено агнешко.
Добър апетит!
сряда, 8 април 2015 г.
Салата от пресен спанак и варени яйца
Измийте листата на спанака добре със студена вода. Почистете от дръжките и нарежете на лентички. Доматите, пресният лук, зелените подправки и яйцата също нарежете на дребно. Омесете. Залейте с дресинга. Аз лично обичам да понамачкам леко салатата, но можете да не го правите. Украсете с маслини и поднесете.
вторник, 7 април 2015 г.
Яхния от коприва – 2
В тенджера олиото се загрява на умерен огън. Задушаваме нарязаният на ситно лук. Прибавяме копривата и прадължаваме да задушаваме на умерено силен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. След 10 мин. слагаме доматеното пюре, размито с 1 кафена чашка топла вода и оризът, изчистен, измит и подсушен. Намаляваме огъня, след няколко минути слагаме солта, червеният пипер, разбъркваме. Наливаме 1 литър гореща вода. Сега вече варим на тих огън докато се свари оризът и омекне копривата напълно.
събота, 4 април 2015 г.
Яхния с коприва
Налива се 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът, попарената и накълцана коприва и подправките. Яхнията се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти около 20-25 минути, след като заври водата. Пет минути преди краят се прибавят доматеният сок и захарта, маринованите гъби и нарязаната печена чушка. Периодично ястието се разбърква по малко, за да не загори. При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки.
Можете в средата на една порция да счупите 1 сурово яйце и запечете на фурна за 10-12мин. на 200 градуса в керамична чиния или саханче.
петък, 3 април 2015 г.
Печена патица
1 кг. картофи + сол, олио, червен и чер пипер .
Начин на приготвяне: Изрежете излишните кожички на патицита около отворите.
Сложете всички подправки за маринатата във водата и заварете – само да кипне. Оставете да се охлади и накиснете патицата в нея за около 4 часа. Патицата да е под водата. Извадете и оцедете.
Натрийте патицата със сол отвътре и отвън. След това смесете меланжа, сокът на прясно изцедена мандарина, соевият сос, червеният пипер,виното и брашното.Разбъркайте добре до гладка смес. Намажете с помощта на четка отвсякъде патицата – трябва да Ви остане около 1/3 от сместа. Запазете я.
Завържете й краката с готварски конец /да не бяга :)/ , а крилете подпъхнете под тялото. Поставете на скара /решетка/ в подходящ съд. Сложете в дълбока тава. Да има най малко 3 см. височина от дъното на съда и скарата. Загрейте фурната на 170 градуса, сложете отстрани нарязаните на две части измит лук и чесън без да са обелени. Налейте 250 мл. вода /може да добавите 50 мл. от маринатата/.
Печете под фолио 1ч. и 20 мин. През това време обелете картофите и ги нарежете по дължина на четвъртинки. Посолете ги и оваляйте в олио, червен и чер пипер.
Извадете патицата от фурната, открехнете внимателно фолиото, намажете патицата с останалата смес за мазане. Изхвърлете течността от дъното на тавата. Сложете отново малко гореща вода и картофите. Печете под фолио още 1 ч. и 10 мин., после махнете фолиото и запечете още 20 мин. до придобиването на приятен кафеникав загар.
Извадете от фурната и покрийте с фолио за 30 мин. Сервирайте с картофите и зелена салата.
четвъртък, 2 април 2015 г.
Сладка каша от брашно
Продукти: 1 и 1/3 ч.ч. /200мл./ бяло брашно, 500 мл вода, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 2 с.л. мед, 30 г краве масло.
Разпределя се в чинийки /чашки/ и оставя да изстине няколко часа на студено да стегне. Може да се пропусне тази процедура и да се консумира непосредствено след изстиването – около 20 мин.
След като е престояла 24 часа в хладилник. Сервирана с топинг. |
Добър апетит!
Супа от коприва и прясно сирене
Картоф по желание
Оставете захлупена супата още 10-15 мин. Сервирайте.