Приготовление: В сиропа от компот разтваряме 1 п. -10 г желатин. Нарязваме бананите на кръгчета и ги подреждаме на дъното на форма за кекс. Заливаме с разтворения в сока желатин /Аз загрявам леко сока до пълното разтваряне на желатина/. Оставяме в хладилника да стегне.
Разтваряме в 300 мл вода на водна баня останалия желатин. Загряваме леко свареното мляко , прибавяме разбитите на пяна жълтъци, захар и брашно. Слагаме при постоянно бъркане и разтвореният желатин / важно е млякото и желатина да са еднакво топли/. Варим на водна баня докато сместа се сгъсти. Не трябва да има пяна отгоре. Оставяме да се охлади. През това време разбиваме на сняг 6-те белтъка и 6-те с.л. захар. Прибавяме ги към охладения крем /10 мин след снемане от огъня/, като бъркаме с дървена лъжица внимателно до пълното им омесване. Разделяме сместа на три части. Към първата прибавяме бишкотите, ванилиите и стафидите. Към втората - смелените орехи и коняка, към третата какаото.
Изваждаме формата от хладилника /стига и малко по-вече от час да стегне, във фризера или хладилна камера става по-бързо/ и заливаме с първата смес. Оставяме в хладилника да стегне и така, докато залеем с трите смеси. По около 20мин. отнема.
Тортата трябва да престои минимум 24 часа в хладилник, за да стегне желатина и да може да бъде обърната.
Обръщане – по ръбовете минавате с тънък нож на дълбочина 1 см . Слагате формата в гореща вода за 5-6 сек. и веднага обръщате върху подходяща подложка.
Можете да направите тънък блат за торта „Добуш” и да обърнете върху него готовата „Шарлота”.
Благодаря за хубавите рецепти. Взех си някои добри идеи за крема и за глазурата на тортите. Още веднъж благодаря.
ОтговорИзтриванеVIE ste YNIKALEN
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
ОтговорИзтриванеНевероятна торта! Всичко което показвате е чудесно!
ОтговорИзтриване