четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Торта "Бакы"


Обичам кавказката кухня. Ето още една торта от Азърбейджан. Вкусна източна сладост. Подходяща за празници.
 
Продукти:
Тесто: 4 яйца,1 и 1/2 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. орехови ядки /лешници/, 2.5 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол, 2 бр. прахчета «ванилия».
Крем: 200 г безсолно краве масло,200 мл кондензирано мляко, 1ч.л. разтворимо кафе, 2 ч.л. коняк, 1 ч.л. какао.

Заливка: /по желание/ 3 с.л. кондензирано мляко, 120 г шоколад, 40 г краве масло. 

Начин на приготвяне:
Блат: 2.5 ч.ч. орехови ядки ги запичате за 8-9мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна. Смилате ги РЪЧНО. 4 яйца ги разбивате със захарта на пяна. Омесвате пресятото брашно,солта, ванилията и содата. Постепено ги прибавяте към разбитите яйца. Накрая слагате смелените орехи. Получава се гъсто лепкаво тесто. Разделяме го на 6 части. Печем върху хартия за печене, правим кръг с диаметър 22 см. и нанасяме с ръка 1/6 част от сместта. Заглаждаме като си топим пръстите в студена вода. Изпичаме на 180 градуса на средно ниво за 5-6 мин. всеки блат. Отлепяме хартията като изстине блата.

Крем: Разбиваме омекналото краве масло, като прибавяме постепено кондензираното мляко. Кафето разстваряме в коняка и заедно с какаото прибавяме към крема. Объркваме добре.
После редим – блат, мажем с крем и така до петият блат. Трябва да Ви остане крем за намазване отстрани. 6-тия блат заливаме със заливката.
Правим я по следният начин - загряваме в съд на водна баня кондензераното мляко, добавяме шоколада /използвах млечен/ и накрая маслото. Бъркаме до еднородна смес и заливаме с поизстиналата смес тортата след като е престояла два-три часа в хладилника. Така направена я оставяме 24 часа на студено да поеме крема.




ч.ч. = 200 мл .

Добър апетит!

 

сряда, 26 февруари 2014 г.

Сладкиш от грис със сушени смокини

Този сладкиш е изцяло плод на моята фантазия. След като го публикувах в някои от кулинарните групи във Фейсбук се появи в нета под различни заглавия и вариации. Много е вкусен и в него са приложени продукти характерни за кухнята на Близкият изток.

 Продукти: 1л прясно мляко, 1 ч.ч./250мл/ захар, 1 ч.ч./200мл/ грис, 2 бр. ванилия, 1 с.л. ром, 4 бр.яйца, 60 г краве масло, 200 г сушени смокини – попарени и нарязани на дребно.

Начин на приготвяне: Млякото се заварява на умерен огън. На тънка струя се прибавя грисът. Бърка се енергично докато се посгъсти. След това се отнема от огъня, слагат се захарта, кравето масло ванилиите и ромът. Оставя да поизстине 10 мин., след което се прибавят при постоянно бъркане разбитите яйца и нарязаните смокини. В намазана форма / използвах продълговата тавичка от йенско стъкло 2л / се изсипва грисът и пече на 170 градуса 45мин. След това се изважда и оставя да изстине.Залива се със сос или топинг по желание при сервиране.


 
Това е основната версия. Могат да се добавят различни плодове – стафиди, сушени червени боровинки и други според вкусът ни. Отгоре може да се направи заливка.

 





Една малка тайна за ароматите. Можете да изцедите сокът на половин портокал. С 1 с.л. захар на бавен огън го направете на гъст сироп и прибавете вместо ром. Ароматът на  сладкишът става източно блаженство.


 
Добър апетит!

Пилешки бутчета на фурна


Продукти: 6 броя пилешки бутчета, 500 г картофи, 3 глави лук, 1 бр. червена чушка, 3-4 скилидки чесън, 50 мл бира, 30 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. комбинирана подправка за пилешко месо,1 ч.л. червен пипер сол на вкус.

Приготовление:
Измиваме и подсушаваме бутчетата. Позапържваме ги в малко олио за по минутка от всяка страна. Картофите нарязвяме на кръгчета и също запържваме леко. Нареждаме ги на дъното в съда за печене. Посоляваме. После слагаме нарязаната на лентички чушка, скилидките чесън, лукът на кръгчета. Върху тях пилешките бутчета. Последните намазваме със смес от разтопеното краве масло, бирата, брашното, червения пипер и комбинираната подправка за месо. Наливаме 100 мл. топла вода и печем под фолио 1 час на 220 градуса. Махаме фолиото, усилваме фурната на 250 градуса и допичаме още 10 мин.


Добър апетит!

Ориз със спанак и зеленчуци


Продукти: 1 ч.ч. ориз /бисерен/, 500 г пресен спанак, 2 бр. моркови, 200 г гъби,1 зелена и 1 червена чушка, връзка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 50 мл доматен сок или 1 с.л. доматено пюре, по 1 с.л. пресен джоджен и магданоз, нарязани на дребно, 50 г краве масло,сол и бял пипер /смлян/ на вкус.

Начин на приготвяне: Спанакът го почистваме от дръжките, измиваме, попарваме и оставяме да се оцеди. Нарязваме го на ситно и задушаваме в кравето масло заедно с лука и чесъна. Добавяме доматеният сок. В тавичка слагаме почистеният и измит със студена вода ориз, нарязаните на ивици, чушки, морков, зелените подправки и нарязаните на едро гъби. Наливаме 3 ч.ч. хладка вода и доматеният сок. Посоляваме с подправките и сол на вкус, добавяме задушеният спанак и объркваме всичко. Печем на умерена фурна, предварително загрята на 220 градуса около 35 - 40 мин. или докато оризът поеме течността.

Сервираме с кисело мляко по желание.

Добър апетит!

вторник, 25 февруари 2014 г.

Сирене по тракийски в саханче


 
Преди години ходих в гр. Хисар. Приятели ме заведоха една вечер в закусвалнята на пазарчето. Там ядох едно много вкусно сирене в саханче. От заведението бяха любезни да споделят „рецептата”. Благодаря им. Дълги години вече си го правя и все така се наслаждавам на невероятния вкус.

За две саханчета диаметър 18 см .
Продукти:

180 г сирене
180 г кашкавал
250 г домати – 3-4броя
200 г мариновани гъби
150 г бекон /суджук/
магданоз една голяма връзка - 4 с.л. , 2 стръка пресен лук,чубрица около 1 ч.л., краве масло,олио за намазване.


Начин на приготвяне: Намазваме дъното на съда с олио. Разстиламе отгоре нарязан зелен лук, а върху него наситнен магданоз /1с.л. / и стерилизирани гъби. Редуваме - сирене на плочки, бекон нарязан на жулиени, наситнен магданоз /1с.л. /, чубрица. Покриваме с домат нарязан на филийки. Доливаме с малко вода и се запича във фурна. Когато водата изври и домата се запече, поръсваме с настърган кашкавал, слагаме 2-3 бучици краве масло и се допича до порозовяването му
П.П. Не забравяйте към готовото вече ястие, преди да му налетите, да си налеете чаша ароматно бяло вино.
Сиренето може да си го приготвим в гювечета, като редуцираме пропоционално продуктите.



По желание можете да чукнето по едно яйце отгоре и запечете още 5-6 мин

 


Добър апетит!

Супа от коприва с кисело мляко


Продукти: 400 г прясно набрана коприва / само връхчетата/, 1 връзка пресен лук, стрък пресен чесън, 1 с.л. брашно /10 г /, ¼ ч.ч. ориз, ½ връзка магданоз, 250 г кисело мляко, 1 и ½ с.л. лимонов сок, 50 г краве масло, 1 бр. яйце, сол, черен пипер на вкус. По желание може да се добави 1 бр. нарязан картоф и 1 бр. нарязан морков. 

Начин на приготвяне: В маслото се задушават ситно нарязаните лук и чесън. След това се добавя пресятото брашно и малко вода. Слага се измитата и нарязана на ситно коприва. Задушава се. Налива се 500 мл гореща вода и се оставя да кипне. Намаля се огънят до умерен, прибавя се 1 л гореща вода, оризът, нарязаните картоф и морков. Вари се около 30 мин. Накрая / 5 мин. преди да снемем от огъня/ се слагат сол на вкус, черният пипер и накълцаният магданоз. Застройва се с едно разбито яйце в киселото мляко и лимоновия сок, веднага след свалим тенджерата от огъня.

Добър апетит!

 

понеделник, 24 февруари 2014 г.

Питки със сирене



След турските питки да Ви покажа още едни питки, които правя с моето универсално тесто.

Продукти: 500 г брашно, 220 мл. прясно мляко, 2 яйца (единият жълтък се оставя за намазване), 1/2 пакетче прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л олио.
Пълнеж: 160 г сирене.
Поръска: 1 с.л. сусамено семе.

Още 3-4 с.л. олио за намазване на питките.

Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 2 с.л. мляко и захарта. Оставяме на топло да бухне. Пресятото брашно омесваме със  солта. Замесваме тесто от продуктите, без сусаменото семе. Оставяме на топло да втаса 40 мин. После разделяме тестото на равни части – при мен се получиха 8 топки. Леко разточваме, намазваме с олио и слагаме по малко натрошено сирене, омесено с малко брашно и затваряме. Намазваме с разбития жълтък и поръсваме със сусам. Оставяме да втаса още 15мин. и печем на 180 градуса предварително загрята фурна около 25 мин.









П.П. Прясната мая в рецептата може да замените с 1 пакетче суха мая – 7 гр.

Добър апетит!

Кьотбулар – кюфтенца от месо



 
Шведска рецепта за кюфтета. Стават апетитни и много вино отнасят. J 

Продукти: 250 г смляно говеждо месо, 250 г смляно свинско месо, 2 средноголеми сварени картофа, 2 с.л. галета, 2 с.л. ситно настърган лук /можете да го пасирате/, 1 ч.л. картофено брашно, 200 мл сварено прясно мляко, 1 и 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер,можете и да добавите 1 ч.л. много ситно нарязан магданоз. Мазнина за пържене. 

Начин на приготвяне: Смесват се всички продукти много добре и се оставят на студено за около половин час да отлежат. Оформят се топчета, колкото голям орех и се пържат в сгорещената мазнина. Съдът трябва да е дълбок, за да може по време на пърженето да се разклаща по малко, за да се зачервят отвсякъде кюфтетата. Не се слагат много наведнъж,за да могат да се изпържат добре. Сервират се топли или студени според предпочитанието.

От останалата след пърженето мазнина може да се направи сос. Като се добави 1ч.ч. заквасена сметана и разбие добре. Подправя се с малко горчица, захар, сол и чер пипер. Поднася се към топлите кюфтета. Лично аз ги обичам върху канапе от варен ориз със зеленчуци.

 
Добър апетит!

Тестена розетка с кренвирши и яйце


Една рецепта от арабската кухня. Винаги и по всяко време можете да си похапнете приготвеното. Наподобява на вкус като пица и нашите кренвиршки.
Продукти:
Тесто: 500 г брашно, 220 мл прясно мляко, 2 яйца, 1/2 пакетче прясна мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л олио.
Пълнеж: - 3 бр. кренвирши, 1 бр. твърдо сварено яйце,
100-150 г кашкавал

Олио за намазване, комбинирана подправка за пица за поръсване
Начин на приготвяне: Разтваряме маята в 3 с.л. хладко прясно мляко, прибавяме захарта и 1 с.л. брашно и оставяме на топло да шупне. От посочените продукти замесваме тесто. Оставяме да втаса 40 мин. След това разделяме тестото на три равни части и още 70 г /фактически на четири части 3 равни и една по малка/. Всеки кренвирш обвиваме с една част от тестото. Обвитите с тесто кренвирши разделяме на 8 части /кръгчета/.Може и повече, в зависимост каква дебелина искате. Редим като розетка в застлана с хартия за печене тава.  Обеленото яйце обвито с малката част от тестото, разделяме на три части и всяка слагаме в средата на розетката. Намазваме с олио /може и разтопено краве масло/, поръсваме с настърган кашкавал и подправка. Печем в предварително загрята фурна 18-20 мин. на 180 градуса. До приятно порозовяване отгоре на кашкавала.


Добър апетит!

Панирана коприва.


Нещо, което винаги си правя като дойде пролетта. С кисело мляко и счукан чесън. Става и мезе за бира. 
Продукти: Около 400 г връхчета зелена коприва. Трябва да е млада.

Панировка: 1голямо или две малки яйца, 1ч.ч. /200мл/ брашно,1/3ч.л. сол и 1 к.ч. студена бира / газирана вода/. 

Начин на приготвяне:  За предпочитане е да се използват само връхчетата на млада зелена коприва.Копривата се попарва за няколко минути /да не пари/ и  измива. Оставя да се изцеди добре.
Прави се паста "патафри" за панировка: В зависимост от копривата 1 голямо  или 2 малки яйца, 1 ч.чаша брашно, 1/3 ч.л. сол и 60 мл студена бира. Първо се разбиват яйцата със солта, а после постепенно се добавят брашното и бирата. Целта е да се получи смес малко по-гъста от боза /при необходимост се добавя малко брашно или бира/. След това копривата се потапя в сместа и се пържи в сгорещено олио. Може да се сервира със сос от изцедено кисело мляко
 
майонеза, счукан чесън и копър. 

С тази панировка можете да си панирате сирене, кашкавал. Като първо ги оваляте в брашно и после потапяте в панировката.

Добър апетит! 

 

неделя, 23 февруари 2014 г.

Бухти

Продукти: 500 г брашно, 200 г кисело мляко, 3 яйца, 2 к.ч. захар на пясък, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. с връх сода бикарбонат, ½ ч.л. настъргана кора на лимон, 1 к.ч. пудра захар за наръсване, около 200 мл олио за пържене.

Приготвяне: Киселото мляко се разбърква със содата, яйцата и захарта на пясък, след което се прибавят солта, пресятото брашно и лимонената кора. Омесва се меко тесто, което се разточва на кора с дебелина 0.5 см . От кората се изрязват фигурки с помощта на кръгла чаша, нож, които се пържат в сгорещената мазнина. Поднасят се топли, поръсени с пудра захар.


Добър апетит!
Източник: „Какво да сготвим набързо”- 1984г.

Картофени кошнички

Кошнички – 1 кг сварени картофи, 1 бр. яйце, 140 г брашно, 1ч.л. сол., 1 с.л нарязан пресен магданоз, 1 с.л. нарязан пресен джоджен.
Плънка – 500
г свинско месо, 1 голяма глава лук, 1 голям домат, 1 голям морков, ½ ч.л. червен пипер, сол, чер пипер и кимион на вкус.
Заливка – 3
с.л. кисело мляко, 1 яйце, ½ с.л. брашно, 50 г настърган кашкавал.
Мазнина за пържене – 3-4 с.л. олио.

 
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите, като изстинат ги настъргваме. Прибавяме подправките и яйцето, омесваме. Солта омесваме с брашното, слагаме при картофите и замесваме.

Във форми за мъфини /става и хартиени, силиконови/. Намазваме с олио и поръсваме с галета. Разделяме картофената смес на 12 части /топки/. Слагаме във всяко гнездо на формата по една топка и оформяме като кошничка – в средата да има място за пълнежа.
Месото нарязваме на дребни късчета по 1-2 см, дебели 5мм . Запържваме в 3-4 с.л. олио заедно с нарязаният лук и моркови. Добавяме настърганият домат, червеният пипер и другите подправки. Оставяме на умерен огън 10 мин. да къкри. Пълним със сместа кошничките и печем в предварително загрята фурна -220 градуса, около 20 мин.
През това време разбиваме киселото мляко, яйцето и брашното. Прибавяме настърганият кашкавал. След 20 мин. заливаме всяка кошничка и печем на 250 градуса още 10мин. След като изстинат, вадим кошничките от гнездата.

Плънката може да бъде и безмесна – 500 г гъби, морков, домат, с.л. лютеница,спанак, обработени термично и накрая посипани с настърган кашкавал.
Друг вариант е плънка само със сирене, лук и домат.

Добър апетит!

Пролетна манджа с коприва


Продукти: Връхчета на млада коприва, 3 по големи стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, 2 с. л. с връх ориз, 1 с. л. пресен джоджен, 1 с. л. пресен магданоз, 1 с. л. червен пипер, 70 мл. доматен сок + щипка захар, 1/3 ч. л. смлян черен пипер,
4 с. л. олио, 2 с. л. с връх брашно, сол на вкус
по желание 2 с. л. домашна лютеница

Приготвяне: Копривата се измива и се попарва за 10 минути.В олиото се запържват ситно нарязаният лук и чесън.Добавяме се омесените червен пипер и брашно.Бърка се енергично.
След това се сипват доматеният сок и захарта. Като кипнат се доливат 600 мл. топла вода. Прибавят се оризът и попарената и накълцана коприва и подправките. Пролетната манджа с коприва се вари на тих огън, докато се свари ориза и сгъсти ястието - 20-25 минути, след като заври водата.От време на време манджата се разбърква по малко, за да не загори.При сервиране пролетната манджа с коприва се поръсва по желание орехови ядки или сирене.

Добър апетит!

събота, 22 февруари 2014 г.

Моите мекици.



Дълги години правех мекиците само с прясна мая. Но една дискусия с YOSIF във форумът на бившият сайт на Бон апети ме накара да променя мнението си и да добавя сода за хляб към рецептата. Мекичките станаха още по мекички и не толкова жилави. Искам да благодаря на покойният YOSIF за дадената идея. Той беше Ерудит в кулинарията и ценител на вкусното и прекрасното. Царство му небесно.

Та ето рецептата в окончателният й вариант. Осма година я правя по този начин.

Продукти: Около 450 - 500 г брашно, 1 яйце, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1/2 ч.ч смес от прясно мляко и вода - общо 150 мл , 200 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 20 г прясна мая.

Начин на приготвяне: Прясната мая се размива в малко топло прясно мляко и захарта.Содата се слага в киселото мляко да се угаси и след това в брашното. От всички продукти се омесва тесто - меко,лепкаво. Омесеното тесто трябва да престои 10-12 часа в хладилник, в затворен намазнен съд. Най-добре е да се замеси вечерта и на сутринта е готово. Тестото издържа няколко дни в хладилник.









 



Така изглежда готовото тесто 

При пърженето е хубаво да си намазним ръцете, защото тестото е много меко и лепкаво. Но мекиците се получават страхотни на вкус. Опитайте ги!

 
Добър апетит!

 





 
Ако брашното е по плътно - просто намалете количеството. Слагайте го на части. Полученото тесто трябва да бъде лепкаво и меко.

Крем „Дипломат”


Ето една рецепта за крем „Дипломат” от тефтерите.  Може би има отклонения от традиционния, но е много вкусен. J

Продукти: 1 л. прясно мляко, 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 4 с.л. брашно, 30 гр. желатин, 2-3 с.л. какао, 1 с.л. ром /коняк/ или 2-3 ванилии, 1/2 ч.ч.счукани орехи и стафиди.

Приготвяне: Накисваме желатина в студена вода и го разтопяваме на водна баня. Разбиваме жълтъците със захарта и брашното и постепенно прибавяме несвареното мляко. Добавяме вече разтворения желатин и варим сместа на водна баня
на умерена температура, докато се сгъсти като бъркаме непрекъснато. Сваляме от огъня и охлаждаме. Разбиваме белтъците на сняг и постепенно ги сипваме към охладения жълт крем, като внимателно разбъркваме с лъжица. Прибавяме рома/ коняка/ и счуканите орехи. Разделяме крема на две части - в едната прибавяме какаото, а в другата можем да прибавим малко стафиди /по желание/. Изсипваме във форма отначало жълтия крем, а след това кафявия и го оставяме да се желира в хладилника.

Наистина ще Ви е сладко
!

 
По желание можете да го залеете с разтопен карамел или украсите с плодове.

 

Добър апетит!