Обичам кавказката кухня. Ето още една торта
от Азърбейджан. Вкусна източна сладост. Подходяща за празници.
Продукти:
Тесто: 4 яйца,1 и
1/2 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. орехови ядки /лешници/, 2.5 ч.ч. брашно, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол, 2 бр. прахчета
«ванилия».
Крем: 200 г безсолно краве масло,200 мл кондензирано мляко, 1ч.л. разтворимо
кафе, 2 ч.л. коняк, 1 ч.л. какао.
Заливка: /по
желание/ 3 с.л. кондензирано мляко, 120 г шоколад, 40 г краве масло.
Начин на приготвяне:
Блат: 2.5 ч.ч. орехови
ядки ги запичате за 8-9мин. на предварително загрята на 180 градуса фурна. Смилате
ги РЪЧНО. 4 яйца ги разбивате със захарта на пяна.
Омесвате пресятото брашно,солта, ванилията и содата. Постепено ги прибавяте към
разбитите яйца. Накрая слагате смелените орехи. Получава се гъсто лепкаво
тесто. Разделяме го на 6 части. Печем върху хартия за печене, правим кръг с
диаметър 22 см. и нанасяме с ръка 1/6 част от сместта. Заглаждаме като си топим
пръстите в студена вода. Изпичаме на 180 градуса на средно ниво за 5-6 мин.
всеки блат. Отлепяме хартията като изстине блата.
Крем: Разбиваме омекналото краве масло, като
прибавяме постепено кондензираното мляко. Кафето разстваряме в коняка и заедно
с какаото прибавяме към крема. Объркваме добре.
После редим – блат, мажем с крем и така до
петият блат. Трябва да Ви остане крем за намазване отстрани. 6-тия блат
заливаме със заливката.Правим я по следният начин - загряваме в съд на водна баня кондензераното мляко, добавяме шоколада /използвах млечен/ и накрая маслото. Бъркаме до еднородна смес и заливаме с поизстиналата смес тортата след като е престояла два-три часа в хладилника. Така направена я оставяме 24 часа на студено да поеме крема.
ч.ч. = 200 мл .
Добър апетит!