Продукти
за кората за шоколадовия блат: 400 г бисквитки Oreo, натрошени на фини трохи, 100
г краве масло, 1 с.л. коняк.
За пълнежа: 400
г черен шоколад / 56% какао/, 200 г захар кристал, 55 г кафява захар, 680 г
безсолно пълномаслено крема сирене, на стайна температура, 200 г заквасена
сметана, 1 с.л. с връх какао на прах, 1 и 1/2 чаени лъжички ванилов
екстракт.
За топинга: 90 г кафява захар, 100 г
заквасена сметана, 60 г краве масло, 2 големи жълтъка, 180 г подсладен
настърган кокос, 1/8 чаена лъжичка сол, 1 чаена
лъжичка ванилов екстракт, 1/4 чаша орехови ядки, нарязани
Краве масло за смазване.
Начин на приготвяне:
За блата:
Леко намаслете дъното и стените на 24 см форма с падащо
дъно. В голяма купа смесете бисквитените трохи Oreo, коняка и разтопеното
масло, разбъркайте добре, за да се комбинират.
Застелете дъното и стените на формата с тази смес, като
притискате добре. Оставете в хладилник за 60 минути.
За пълнежа:
Напълнете среден съд до една трета с вода и го оставете
да къкри на умерен огън. Поставете топлоустойчива купа, която ще пасне плътно
върху тенджерата, но да не се докосва
кипящата вода.
Намалете котлона до минимум и добавете нарязания шоколад
в купата над тенджерата. Загрейте до пълното разтопяване на шоколада, като
разбърквате от време на време със силиконова шпатула. Свалете тенджерата
от котлона, оставяйки купата с шоколада над горещата вода. Оставете
настрана, докато е необходимо.
В купата на кухненски робот (или мощен блендер) разбийте
крема сиренето, докато стане напълно гладко, около 2 минути. Добавете
захарта и какаото на прах и разбийте. После сложете ванилията, заквасената
сметана и разбъркайте, докато се комбинират, около 40 секунди. Прибавете
шоколада и бъркайте, докато се смеси равномерно.
Извадете блата от хладилника и изсипете пълнежа върху
него. Загладете. Прехвърлете чийзкейка в хладилника да стегне поне 6 часа.
За топинга:
В малка тенджера смесете кафявата захар, заквасената
сметана и маслото. Оставете да заврат на среден огън. Разбърквайте, за да
се разтвори захарта. Свалете от огъня.
Прибавете двата леко разбити жълтъци, като бъркате
непрекъснато. Върнете на огъня. Гответе 2 до 3 минути на умерена температура,
докато сместа се сгъсти. Свалете от огъня. Разбъркайте кокоса и
ванилията. Охладете за 15 минути.
Изсипете сместа върху шоколадов чийзкейк и поръсете с
орехови ядки. Охладете поне 2 часа преди да нарежете на филийки и да
сервирате.
Съвети за успешна рецепта:
Кората на този чийзкейк е направена от натрошени
бисквитки Орео и разтопено масло. НЕ премахвайте пълнежа от бисквитките
Орео, преди да ги натрошите.
Когато става въпрос за смачкване на бисквитките Oreo,
имате опции. Ако притежавате кухненски робот или мощен блендер, можете
просто да поставите бисквитките в корпуса на машината и да ги раздробите,
докато станат на фини трохи. Можете също така да ги натрошите ръчно, като
поставите бисквитките в голяма торбичка с цип и ги претърколите с точилка или
бутилка вино. Просто се уверете, че всички бисквитки са фино натрошени,
тъй като големите парчета ще накарат кората да се счупи по-лесно.
Понеже кората няма да се изпече, не забравяйте да я
притиснете силно към дъното на тавата! Това ще помогне на кората да остане
плътна, когато нарязвате чийзкейка.
Охлаждането на кората, преди да добавите пълнежа, е важна
стъпка, която не трябва да се пропуска. При мен беше 1 час, но това зависи
от работата и настройката на хладилника Ви.
Тъй като студеното крема сирене няма да се смеси гладко,
то ТРЯБВА да е много меко, преди да
започнете да сглобявате чийзкейка. Обикновено го оставям на
плота поне два
часа, преди да започна да работя с
него. Можете да използвате всяка пълномаслена марка.
Освен това трябва да охладите крема си до стайна
температура, защото сместа, приготвена със студени съставки, не стои гладко.
Що се отнася до шоколада, той ще трябва да се разтопи и
леко да се охлади, около 10 минути трябва да свършат работа. Използвайте качествен шоколад.
Този чийзкейк покрит се съхранява в хладилника до 3 дни
или във фризера до 2 месеца.
Не се притеснявайте, ако кората се натроши малко, когато
го нарежете! Това е нормално – особено за чийзкейкове без
печене. По-чисти резени обаче могат да се направят, като се уверите, че
сте разрязали кората, преди да повдигнете парчето и да го извадите от формата. Правя
това, като прокарам ножа си напред-назад няколко пъти, преди да го извадя.
И накрая, трябва да сте сигурни, че сте охладили
чийзкейка в хладилника за поне 6
часа, преди да го нарежете и сервирате. В противен случай ще бъде твърде
мек за нарязване!
Това
е оригиналната рецепта. Аз направих някои промени според вкуса на семейството.
В блата сложил 1 и ½ с.л. ликьор Grand Marnier. Натроших
бисквитките с точилка, не много ситно. В шоколадовия крем добавих 100 г
подсладено кондензирано мляко и 200 г пудра захар, вместо захарта по рецептата.
За топинга в къщи не обичат кокосови стърготини. Те отпаднаха
от продуктите към рецептата. Наложи се да импровизирам. Увеличих ореховите ядки
до 120 г. Смелих ги и залях с 80 мл врящо прясно мляко. Кравето масло също
увеличих на 100 г . Добавих и 60 г подсладено кондензирано мляко. Поръсих
отгоре с малко настърган шоколад. Получи се нещо наистина изкусително. На
първото ядене чийзкейка беше преполовен.
Добър
апетит!