Μπεκρή μεζέ /гръцки/ - буквално мезе за
пиячи. Прави със свинско филе, месо без сланина задушено в лук, зехтин и
червено вино. Става да се приготви и с говеждо месо. Страхотен вкус и аромат, а
заедно с хубаво домашно червено вино, изчезва за отрицателно време от масата.
Ето моят вариант на това прекрасно мезе.
Продукти за 4 порции : 1 кг свинско филе /телешко месо, без кости и
сухожилия/, 2 средни глави лук, 2 големи скилидки чесън, 300 мл ароматно
червено вино, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 морков, 1 буркан консервирани обелени
домати- 600 г / или 400 г прясно смлени домати и 2 с.л. доматено пюре/, 1
пръчка канела, 1 ч.л. сух риган, сол на вкус / друг вариант на подправки – 1 равна
ч.л. смлян кимион, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 с.л. счукан сух червен пипер, може и леко
лютив/, 70- 80 мл зехтин.
Сирене и пресен магданоз за
поръсване.
Начин на приготвяне: Измийте месото добре на течаща студена вода и
нарежете на средно големи парчета. Лукът и чушките нарежете на полумесеци,
морковът на малки кръгчета.
Загрейте зехтина в тиган с
дебело дъно на умерено силен огън. Запържете нарязаното месо до леко
зачервяване от двете страни – около 15 мин. След това добавете нарязаният лук и
пресованият чесън. Пържете още 2-3 мин. Излейте 200 мл вино, намалете огънят на
умерен, захлупете и оставете да изври течността. Още около 30 мин. Прибавете
нарязаните на ивици чушки, доматите, също нарязани на едри парчета, 100 мл вино
и морковът. Оставете да къкри под похлупак на слаб огън до сгъстяване на соса и
пълното омекване на месото. Още около 30 мин. в зависимост от силата на огъня. Разбърквайте
периодично. Накрая посипете с подправките и посолете. Объркайте. Отнемете от
огъня и оставете захлупено ястието за 5-10 мин. Сервирайте топло посипано със
сирене „Фета“ /става и нашенско бяло саламурено сирене/ и накълцан пресен
магданоз.
Наздраве на пиячите и добър апетит!
Аз лично приготвих ястието с малки
отклонения. Месото беше смес – свинска рибица и телешко по 500 г всяко. Добавих
1 резенче целина и ½ ч.л. суха стрита чубрица. Приятелите ми не обичат канела,
затова тя отпадна от рецептата за сметка на кимиона и черният пипер. Риган
поради липса също не сложих. Добавих и една малка суха червена и люта чушка,
счукана на ситно. Мезето стана огън за червеното вино.
Ако правите с пресни домати ястието,
доматеното пюре разредете със 100 мл вино. С консерва домати, не слагайте
доматено пюре, в консервата си има гъст сок.