събота, 8 февруари 2014 г.

Пача-желе


Продукти: 2 бр. свински крака, 2 бр. свински уши и
600 кг. шарено свинско месо /със сланина/, 2-3 бр. дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 с.л. сол, туршия.
 
Приготовление: Заливаме месото, краката и ушите с вода два, три пръста над месото и варим с 1 голяма глава лук, нарязана на 4,  докато крачетата станат годни за обезкостяване /около 2 часа на умерена температура/. По време на варенето почистваме образувалата се пяна. Прецеждаме бульона /лука изхвърляме/, обезкостяваме, нарязваме ушичките и месото, връщаме ги в бульона и прибавяме 2-3 бр. дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер. Варим още поне 1/2 часа на средно силен огън. Накрая прибавяме 1 голяма глава чесън / обелените, нарязани и пресовани скилидки/ и солта. Застиламе  дъното на форма  или в тавичка с туршия / в случая Дунавска салата/, може нарязани кисели краставички, мариновани моркови, също нарязани варени яйца. Върху тях месото, наливаме внимателно бульона и чакаме да се желира 5-6 часа на студено, готово. Но най добре става след 24 часа престой.

 
 


Добър апетит на ценителите!
 
П.П. Аз лично слагам в тази пача 2.5 глави пресован чесън и 1 пукнато зърно бахар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар