Неведнъж
съм споменавал, че кавказката кухня ми е слабост. Днес ще се запознаем с едно
грузинско ястие.
От
грузински " Оджахури
" се превежда като "семейство" – или това е ястие, предназначено
за цялото семейство. Приготвя се сравнително лесно. Казано накратко, бързо, лесно
и много вкусно.
Продукти:
500
г говеждо месо /телешко/, 500 г картофи, 2 бр. домати, 2 глави лук, 2-3
скилидки чесън, 1 неголяма червена чушка /по желание/, 25 мл винен оцет, 1 ч.л.
стрита чубрица, 1 ч.л. равна прясно смлян чер пипер, 1ч.л. сол /на вкус/, 2-3
с.л. растително масло /олио/
Марината: 1 ч.л.
захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол.Пресен магданоз и зърна от нар за поръсване.
Олио за запръжка на картофите.
Начин
на приготвяне: Нарежете
месото на парчета по 2-3 см Омесете ги с оцета и ½ част от смления чер пипер.
Захлупете и оставете на хладно за 40 мин.
През това време, почистете картофите и ги нарежете на
едри парчета. Запържете в мазнина на умерено силен огън за 10 мин. След запръжката ги поставете в съд с капак.Извадете месото от хладилника, прецедете го на гевгир. Загрейте 2-3 с.л. олио на слаб огън / от 9 степени нагревателен уред приготвях ястието на 3-та/. Като се сгорещи мазнината, сложете месото и захлупете. Задушавайте 40 мин., като периодично разбърквате.
Нарежете двете глави лук на колелца. Едната отделете и сложете в марината приготвена от горепосочените продукти. Захлупете съда, като периодично го разбърквате.
Другата глава лук, пресованият чесън, стритата чубрица, останалата част от смленият чер пипер и запържените картофи /аз добавих и една нарязана червена чушка/ сложете при месото. Захлупете, след 10 мин добавете нарязаните на едро домати, посолете, разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Оставете още 10-15 мин. под похлупак да къкри, докато изври течността. Изключете и оставете захлупено ястието на нагревателния уред още 15 мин.
Сервирайте топло, поръсено с накълцан зелен магданоз, маринованият лук и зърна от нар.
Добър
апетит!