вторник, 26 април 2016 г.

Оджахури- домашно блюдо от Грузия


 

 
Неведнъж съм споменавал, че кавказката кухня ми е слабост. Днес ще се запознаем с едно грузинско ястие.
От грузински " Оджахури " се превежда като "семейство" – или това е ястие, предназначено за цялото семейство. Приготвя се сравнително лесно. Казано накратко, бързо, лесно и много вкусно.

Продукти: 500 г говеждо месо /телешко/, 500 г картофи, 2 бр. домати, 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 неголяма червена чушка /по желание/, 25 мл винен оцет, 1 ч.л. стрита чубрица, 1 ч.л. равна прясно смлян чер пипер, 1ч.л. сол /на вкус/, 2-3 с.л. растително масло /олио/
Марината: 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. растително масло, 2-3 щипки сол.
Пресен магданоз и зърна от нар за поръсване.
Олио за запръжка на картофите.

Начин на приготвяне:  Нарежете месото на парчета по 2-3 см Омесете ги с оцета и ½ част от смления чер пипер. Захлупете и оставете на хладно за 40 мин.
През това време, почистете картофите и ги нарежете на едри парчета. Запържете в мазнина на умерено силен огън за 10 мин. След запръжката ги поставете в съд с капак.
Извадете месото от хладилника, прецедете го на гевгир. Загрейте 2-3 с.л. олио на слаб огън / от 9 степени нагревателен уред приготвях ястието на 3-та/. Като се сгорещи мазнината, сложете месото и захлупете. Задушавайте 40 мин., като периодично разбърквате.
Нарежете двете глави лук на колелца. Едната отделете и сложете в марината приготвена от горепосочените продукти. Захлупете съда, като периодично го разбърквате.
Другата глава лук, пресованият чесън, стритата чубрица, останалата част от смленият чер пипер и запържените картофи /аз добавих и една нарязана червена чушка/ сложете при месото. Захлупете, след 10 мин добавете нарязаните на едро домати, посолете, разбъркайте внимателно с дървена лъжица. Оставете още 10-15 мин. под похлупак да къкри, докато изври течността. Изключете и оставете захлупено ястието на нагревателния уред още 15 мин.
Сервирайте топло, поръсено с накълцан зелен магданоз, маринованият лук и зърна от нар.

Добър апетит!

събота, 9 април 2016 г.

Агнешко месо с ориз и зелена коприва


 

Продукти: 400 г крехко агнешко месо, 400 г зелена коприва, 150 г бял ориз /бисерен/, 1 връзка пресен лук /4-5 стръка/, 1 стрък пресен чесън, 1 морков, 1 домат, 1 с.л. с връх пресен джоджен, 1 с.л. с връх пресен магданоз, 1 с.л. с връх пресен девесил, 1 с.л. равна шафран, 2-3 щипки суха чубрица, ½ ч.л. чер пипер /по желание/, 1 ч.л. с връх сол, щипка захар, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. растителна масло – олио.
200 мл агнешки бульон, 200 мл вода

 
Начин на приготвяне: Месото нарязваме на дребни парчета, заливаме с вряла вода и на слаб огън сваряваме. Водата трябва да бъде над него поне 2 пръста.
Копривата попарваме с вряла вода и оцеждаме. Нарязваме на дребни парчета. Оризът измиваме с течаща студена вода и го накисваме за около час.

Загряваме зехтинът и олиото на умерено силен огън в дълбок тиган, с дебело дъно. Слагаме нарязаните на дребно лук, чесън и морков да се позапържат – около 3-4 мин., след това добавяме оцеденият и подсушен ориз, нарязаната на дребно коприва и месото. Бъркаме няколко минути, наливаме бульонът и водата. Щом кипне, намаляваме на слаб огън / да къкри/ и захлупваме. След 15 мин. слагаме обеленият и накълцан на ситно домат, омесен със щипка захар, подправките. Захлупваме и оставяме да се свари напълно оризът и омекне доматът. Накрая преди да свалим от огънят, посоляваме, объркваме и оставяме захлупено 15 мин. . Сервираме с овче кисело мляко.

Добър апетит!

 В зависимост от използваният ориз може да има леки изненади – ястието да поеме повече или по малко вода /бульон/. Затова е хубаво преди да го свалите от огъня, да проверите дали напълно е сварен оризът.