четвъртък, 29 декември 2016 г.

Хляб


 

 
Точно преди нова година се загледах в рецептите публикувани в блога ми и видях, че липсва основната. Тази за Негово Величество ХЛЯБЪТ. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. Християните го наричат „плътта Христова“. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед
Има най различни ритуали по замесването на хляба и многобройни вариации. Аз ще ви представя рецепта за обикновен вкусен, домашен хляб. Ароматът му просто е трудно описуем. Истинска наслада за Вас и околните.


Продукти за 1 хляб: 480 г бяло брашно тип 500, 250 мл топла вода, 1 ч.л. /с връх/сол, 1 ч.л. захар, 10 г жива мая, 2 с.л. зехтин /олио/
вода



Начин на приготвяне: В 50 мл топла вода разтваряте маята и захарта. Прибавяте 1 с.л. пресято брашно и оставяте на топло да набъбне.
Останалото брашно пресявате два пъти. Омесвате със солта. Правите кладенче, наливате водата и готовата мая. Замесвате меко и гладко тесто. Ако месите на ръка – около 12 мин. /може и в кухненски робот/.
Прехвърляте в леко намаслен съд, покривате и оставяте на топло да си удвои обемът /втаса/. Отнема около 60 мин.
Изваждате, премесвате около 4-5 мин. и оформяте хляба. /Аз обикновено разделям тестото на две части и поставям в намаслени форми/. Намазвате отгоре със зехтин и оставяте да втаса още 40 мин.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 мин., след което намалявате на 170 градуса и допичате още 12 мин. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЛАГАТЕ СЪД С ТОПЛА ВОДА по време на печенето на хляба. Аз обикновено изливам 150 мл топла вода в тавичката на фурната.
Когато е изпечен хлябът, не бързайте веднага да го вадите, а открехнете вратата на фурната, и след 10 мин. го извадете и оставете да се охлажда на скара.


Добър апетит!

 

четвъртък, 15 декември 2016 г.

Pastel de nata - кошнички от бутертесто с крем


 

 

   


  Това е десерт или малка торта с формата на чаша направен от бутертесто с крем . Разпространен е в Португалия и в страните, намиращи се на територията на бившите португалски колонии Бразилия, Ангола, Мозамбик, Източен Тимор, Гоа, Макао и други, както и в страни, където има голям брой имигранти от Португалия.
  Pastel de nata е творение на католически монаси от манастира на Jeronimos в община Санта-Мария-де-Белен в Лисабон около XVIII век. През това време в манастира са използвали белтъка на яйцата за колосване на монашеските одежди, по-специално облеклото на монахините. Предприемчиви монаси оползотворявали останалите жълтъци в направата на сладкарски изделия. После ги продавали в цялата страна.
  След изчезването на религиозни ордени, след португалската революция в 1820г., монасите започнали да продават pashtel де Ната на близката захарна фабрика, за да получават доходи. През 1834 г. манастирът Jeronimos е бил затворен, а собствениците на захарната фабрика са изкупили рецептите за направа на манастирските сладкиши. В 1837 г. те открили завод Pashtel де Белем, който произвежда прочутите сладкиши и в днешно време.

И накрая да Ви представя моят вариант за този необикновено вкусен сладкиш.

 Продукти: 400 г бутертесто, 250 мл течна сметана, 250 мл прясно сварено мляко, 65 г нишесте / 20 г царевично и 45 г пшенично – 3 с.л./, 3 г ванилия на прах, 160 г захар, 5 бр. яйчени жълтъци – L.

Начин на приготвяне: Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/.След това прибавяте омесените нишестета и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате докато се получи гъст крем. Отнема около 30 мин. Изстудява се напълно крема, може и в хладилник.
Бутертестото режете на ленти широки 2-3 см и облепяте дълбоки, предварително намаслени чашки /форми/ за печене навсякъде отвътре. Слагате в хладилник.
Изваждате изстудения крем и разбивате с телена бъркалка. След това вадите формите с бутертестото и сипвате крем – да се напълни ¾ от обемът им. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20-22 мин. Изключете фурната, отворете вратата в горния край и оставете около 10 мин. да се охлажда. После извадете. Нека изстинат напълно. Насладете се на невероятния вкус.

Добър апетит!


Понякога в крема при печене слагам плодове – вишни от сладко или вишновка. Вместо чашки, използвах форми да мъфини.

 

 

Задушено брюкселско зеле


 
Бързо и лесно
Продукти: 400 г брюкселско зеле, 250 мл бяло вино, 250 мл вода, 80 мл зехтин, 150 мл течна готварска сметана, сол, черен пипер, индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне: Почистете зелето и го измийте добре със студена вода. Кипнете на умерен огън омесените вода, вино и малко сол. Пуснете зеленчука и го варете под похлупак 7 мин. Извадете и оцедете добре.
Загрейте зехтина на умерен огън. Запържете сухото зеле за 2-3 мин. След това намалете огъня на слаб. Добавете сметаната /на стайна температура/. Захлупете и задушавайте 10 мин. . Накрая овкусете със сол, смлян черен пипер и малко смляно индийско орехче.

Добър апетит!

понеделник, 5 декември 2016 г.

Сладкиш с тиква


 

 
Продукти: брашно – 200 г, царевично нишесте – 20 г,  тиква, обелена и настъргана – 300 г, захар – 150г, мед – 20 г, яйца – 3 бр. /L, XL /, краве масло - 100 г, лимон – 1 бр./ настъргана кора и 50 мл сок/, стафиди – 30 г, хлебна сода – 7 г,  ванилия – 3 г
Шоколадов ганаш – млечен /черен/ шоколад – 100 г, течна сметана – 50 мл., краве масло – 20 г .
Мазнина за смазване на тавичката  

 
Начин на приготвяне: Почиствате от кората и семето тиквата. Настъргвате я на не много едро ренде. Оставяте я на гевгир за около 35 мин да се оцеди. Преди да я сложите в тестото, я изстисквате добре.
Трите яйца разделяте на жълтъци и белтъци. Жълтъците разбивате със захарта до удвояване на сместа. Последователно, при постоянно разбиване добавяте меда, размекнатото масло, настърганата на дребно ренде лимонова кора и 50 мл лимонов сок. След това омесените брашно, нишесте, сода и ванилия. Разбърквате добре и слагате тиквата и стафидите. Накрая разбитите на сняг белтъци, като омесвате внимателно сместа с дървена лъжица.
В намаслена тавичка с незалепващо покритие 24 /26/ см. диаметър, сипвате внимателно готовото тесто и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 мин. След 25 мин. , покривате с алуминиево фолио отгоре да не прегори. Проба с дървена клечка за изпичане. Ако по нея няма тесто след бодването, значи вече е готов за вадене.
Не го изваждайте веднага, а отворете горния край на вратата на фурната да изстива. Вече поизстинал го преместете на решетка да изстине докрай. След това заливате с шоколадов ганаш отгоре.

Шоколадов ганаш – в подходящ съд на слаб огън загрявате сметаната, след това добавяте натрошеният на дребно шоколад. Бъркате енергично докато се разтопи и накрая слагате маслото. Разбивате до еднородна смес. Отнемате от огъня, оставяте за около минута да изстине и заливате внимателно отгоре изпечения блат.



Добър апетит!