неделя, 19 май 2024 г.

Пилешки дробчета с пюре от кореноплодни и карамелизирани ябълки

 


Един друг вариант на пилешки дроб на тиган. Основната грешка при готвене на пилешки дроб е твърде дългото му пържене, което води до сух дроб. Не е нужно да го готвите дълго, трябва да остане розов отвътре, тогава вкусът ще бъде перфектен и текстурата е мека. В комбинация с пюре от кореноплодни и карамелизирани ябълки се получава невероятен вкус.

Продукти за 4 порции: 600 г пилешки черен дроб, 75 г краве масло, 4 средни ябълки, 60 г мед, 30 мл соев сос, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер.

Пюре от кореноплодни зеленчуци -  2 броя картофи - 200 г, 100 г пащърнак, 100 г целина глава, 50 г краве масло, 50 мл течна сметана, по ½ ч.л. сол и бял пипер.

Морска сол и смлян бял пипер за поръсване.

Начин на приготвяне:

Пюре от кореноплодни зеленчуци -  обелваме кореноплодните зеленчуци, измиваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме, след което добавяме сметаната, маслото, сол и бял пипер. Разбъркваме пюрето на слаб огън, докато стане пухкава еднородна смес. Оставяме да изстине.

Без да белите ябълките, ги нарежете на филийки с дебелина 5 мм.      Загрейте тиган, достатъчно голям, за да побере всички резени ябълка на един слой (или гответе на две партиди). Разтопете 40 г мед с 30 г масло. Когато сместа шупне и се появят мехурчета, поставете ябълките на един слой и гответе за няколко минути до красив кехлибарен цвят от едната страна, обърнете и изпечете същото от другата страна.

Разделете черния дроб наполовина, като премахнете плътните канали от средата. Подсушете го.

Загрейте останалото масло в отделен тиган. Поставете черния дроб на един слой, запържете за няколко минути /при мен бяха 4-ри/, след това обърнете и запържете от другата страна, но не го изсушавайте. Две минути преди края на пърженето от тази страна добавете останалия мед, соевия сос, солта и белия пипер. Разбъркайте и леко карамелизирайте черния дроб в този сос. Трябва термично да го обработвате от двете страни по 4 минути за средно голям черен дроб.

Поставете пюрето от целина в чинии, подредете красиво отгоре топли дробчета и резенчета ябълка, леко поръсете с кристалчета сол и прясно смлян бял пипер.

Налейте си студено бяло вино и добър апетит!

П.П. Имах един морков в края на годността си и го прибавих към пюрето. При обръщането на дробчетата сложих накълцан стрък пресен лук. Получи се невероятен аромат.

сряда, 8 май 2024 г.

Хрупкави пържени тиквички

 


Преди дни в Италия в заведение с гръцка кухня ядох едни много вкусни хрупкави пържени тиквички с млечно чеснов сос. Та реших и аз да си направя у дома. Вече настъпва сезонът им.

Продукти: 1,200 кг тиквички , 20 г сол, 60 г царевично брашно, 60 г пшенично брашно, 60 г галета, 6 г чесън на прах, 10 г сух копър, стрит.

За пържене 250 мл растително масло – олио.
Сос – 300 г цедено кисело мляко, 25 мл зехтин, 1 с.л. пресен нарязан копър, 15 г смелени орехи, 3 г сол, 4 пресовани скилидки чесън.

40 кубчета лед.

Начин на приготвяне:  Измийте и почистете тиквичките от дръжките. Нарежете ги по дължина - 4-5 см на тънки филийки с дебелина 2-3 мм . Прехвърлете в дълбока купа, сложете леда и оставете в хладилник 20 мин.

Смесете брашната, галетата, солта, чесъна на прах и стрития копър.
Загрейте мазнината в дълбок тиган. От 9 та степен, пържих на 6 –та. Извадете купата с тиквичките. Изтръскайте течността от филийките. Потопете в омесените брашна и галета от двете страни. Леко изтръскайте отново и запържете от двете страни по около 3 – 3,5 мин. Изпържените тиквички прехвърлете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Сос – прецеденото кисело мляко омесете с всички продукти.
Сервирайте топлите тиквички със соса.

Добър апетит! 


Когато се пържат тиквичките, останалите с купата и леда се прибират в хладилника. Вадят се само колкото да се наредят в тигана.