През
2017 г имах удоволствието да бъда в Германия, по точно в Бавария. От дълги
години желаех да опитам баварски наденички, приготвени по типично техен начин.
Посетихме двореца "Херенкимзее" на остров Херенимзее. Там вътре имаше заведение, където в дълбоки тенджери се
продаваха баварски наденички. Издигаше се пара и много приятна миризма. Казах
си – сбъдна ми се мечтата /после повторихме и в бирария, в центъра на Мюнхен/.
Направи ми впечатление, че немските туристи си поръчваха наденичките в комплект
със зеле, брецели или хлебни кнедли, също и порядъчно количество халби тъмна
бира. Реших и аз да поръчам наденичките със зеле и брецел. Много ми хареса.
Традиционно готвено немско кисело зеле е задушено по специален начин. Това ястие има редица предимства: лесно е за готвене; съставките за неговото приготвяне са евтини и достъпни; неговият особен кисел вкус съвършено се комбинирана с тъмна бира и такива продукти, популярни в Германия като колбаси, печено свинско месо и ребра, пържоли, бекон и шунка; може да бъде като отделно ястие, може да бъде част от салата, да замести пълна вечеря, но в крайна сметка най често се консумира с наденички, ребра, парчета печено свинско месо.
Задушеното кисело зеле е националното ястие в Германия. Правилната рецепта за приготвянето му задължително включва лук, свинска мас, черен пипер. Добавят се още плодове от хвойна, ким /кимион/, ябълки, бира.
Сега ще ви напиша какво
научих от младата немска жена за приготвянето на кисело зеле по баварски.
Продукти: Кисело зеле - 900 г, 2 супени лъжици свинска мас – 40 г, голяма
глава лук – 60 г, 3 броя скилидки чесън, 1 супена лъжица захар – 20 г, 5
плодчета от хвойна, 7-8 зърна черен пипер, 1-2 щипки кимион /хубаво е ако ви се
намира семена от кимион/, 1 малка не много сладка ябълка – 50 г, сол- 5 г, 1-2
супени лъжици нарязан пресен магданоз, бульон от варено свинско с кост – 60 мл .
Начин
на приготвяне: Разцепете
киселата зелка на 4 –ри. Отстранете твърдата част /стеблото/. Нарежете зелевите листа на тънки лентички.
Лукът и чесънът накълцайте на кубчета. Ябълката обелете,
почистете от семенната част и настържете на едро ренде.В дълбока тенджера загрейте свинската мас на умерен огън. Запържете лукът и чесъна докато станат „стъклени“, после изсипете захарта и карамелизирайте. Сложете зелето, подправките – черен пипер, плодове от хвойна, кимион и солта. Разбъркайте, след това ябълката и 1 супена лъжица бульон. Захлупете и продължете да разбърквате периодично да не загори. Слагайте по лъжица от бульона /правех го през 5-6 мин./ при зелето. За около 25 мин. то трябва да е готово.
Отстранете го от огъня. Оставете за 10 минути захлупено, прибавете магданоза и сервирайте. Тъмната бира или червено вино и свинско печено са задължителни. Още по добре ако имате оригинални баварски наденички и немска тъмна бира.
Добър
апетит!