Начин
на приготвяне: Крушите се измиват, подсушават и се нарязват
на парченца, като семките им се отстраняват. Прехвърлят се веднага в тенджера и
се заливат с вода, колкото да ги покрие. Лимонът се изцежда и сокът му се слага
във водата с крушите. Варят се 10-12
мин. на умерен огън след завиране на водата, докато поомекнат. Внимавайте да не ги разварите и разкашкате.
Свалят се от огъня и се прецеждат на гевгир, от водата в
която са варени крушите се отделя 400 мл.В тенджера се приготвя сироп от захарта и вода от варенето на крушите. Щом сиропът започне да се сгъстява /отнема около 15 мин. на силен огън/, прибавят се оцедените круши и сладкото продължава да се вари на тих огън. Разбърква се често с дървена лъжица. Когато то се сгъсти, се прибавя лимонтузуто и се вари още 2 мин.. Сваля се от огъня и веднага се разпределя в сухи, затоплени буркани, на дъното на които са сложени по 4 „гвоздейчета“ карамфил. Затварят се херметически и обръщат с капачките надолу.
Съхраняват се на хладно и тъмно място.
От горепосоченото количество излизат 3 бурканчета тип
омния 400.