неделя, 30 август 2015 г.

Сладко от круши

 
Продукти: 1 и ½ кг добре узрели твърди круши, 1 кг захар, 1 лимон, 1 ч.л. лимонтузу, 12 „гвоздейчета“ карамфил, 400 мл вода

Начин на приготвяне: Крушите се измиват, подсушават и се нарязват на парченца, като семките им се отстраняват. Прехвърлят се веднага в тенджера и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Лимонът се изцежда и сокът му се слага във водата с крушите.  Варят се 10-12 мин. на умерен огън след завиране на водата, докато поомекнат. Внимавайте да не ги разварите и разкашкате.
Свалят се от огъня и се прецеждат на гевгир, от водата в която са варени крушите се отделя 400 мл.
В тенджера се приготвя сироп от захарта и вода от варенето на крушите. Щом сиропът започне да се сгъстява /отнема около 15 мин. на силен огън/, прибавят се оцедените круши и сладкото продължава да се вари на тих огън. Разбърква се често с дървена лъжица. Когато то се сгъсти, се прибавя лимонтузуто и се вари още 2 мин.. Сваля се от огъня и веднага се разпределя в сухи, затоплени буркани, на дъното на които са сложени по 4 „гвоздейчета“ карамфил. Затварят се херметически и обръщат с капачките надолу.
Съхраняват се на хладно и тъмно място.

От горепосоченото количество излизат 3 бурканчета тип омния 400.


Добър апетит!

четвъртък, 20 август 2015 г.

Ябълков сладкиш с круши, праскови и сметана


 
Продукти: 1 кг ябълки /сладки/, 2 бр.  малки круши, 2 бр. праскови, неголеми, 1 ч.ч. захар, 3 бр. яйца, 1 ч.ч. смелени орехи, 350 мл. течна сметана 35%, 60 мл разтопено краве масло, 2 и 1/2 ч.ч. счукани бисквити „Закуска” / шоколадови/,3 с.л. пшеничен грис, 1/2 ч.ч. стафиди /попарени и оцедени/, 1-2 с.л. мед, 1 ч.л. канела, 2 бр. ванилии.

2 с.л. ром, 2 с.л. кафява захар

Масло за намазване на тавата.

Начин на приготвяне: Измиваме и почистваме плодовете. Обелваме ги и отстраняваме семенната част и костилките. Ябълките настъргваме  на едро ренде. Прехвърляме ги в тиган с незалепващо покритие, поръсваме с ½ ч.ч. захар и задушаваме на умерена температура около 12-15 мин. до омекване на плодовете и получаваме на каша. Разбъркваме периодично. Не трябва да остава течност. Оцеждаме ги на гевгир.
Прасковите и крушите нарязваме на дребни парчета, заливаме с рома и поръсваме с кафява захар. Разбъркваме ги периодично. Оставяме 30 мин. захлупени.
Разбиваме трите жълтъка с останалата захар, прибавяме грисът, накиснат предварително в сметаната, разтопеното краве масло /да не бъде горещо/, счуканите бисквити /може и да ги смелите/,стафидите, медът, ванилията, смелените орехи и канелата. После оцедените ябълки. Омесваме всичко добре и слагаме разбитите на сняг белтъци, като внимателно бъркаме с дървена лъжица отдолу нагоре. Получената гладка смес изсипваме в намаслена тавичка /24 на 32 см/. Отгоре слагаме оцедените праскови и круши, разпределени равномерно. Печем в предварително загрята умерена фурна 190 градуса 45 - 50 минути. Последните 15-20 мин. от печенето покрийте с фолио отгоре да не загори.
Извадете, оставете да изстине напълно /хубаво е да престои 3-4 часа в хладилник, преди да бъде сервиран/, нарежете и поднесете залят с топинг.
Чаена чаша = 250 мл

Течната сметана в сладкиша можете да замените със 200 мл такава и 150 г заквасена сметана, която прибавяте веднага след разбиването на жълтъците със захарта.


Добър апетит!

петък, 7 август 2015 г.

Доматена супа с овче /козе/ сирене


 
Продукти: 450 г обелени пресни домати, 1 неголяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. доматена паста, 1 с.л. равна брашно, 1 ч.л. червен пипер /по желание/, 200 мл зеленчуков бульон, 1 с.л. свежи листа от чубрица, 1 с.л. мед, 60 г прясно овче или козе сирене, 1 равна ч.л. сол, 1/3 ч.л. смлян бял /чер/ пипер, 1-2 резенчета лимон.

Начин на приготвяне: Нарежете лука и чесъна ситно.Запържете ги в 1 и ½ с.л. зехтин за около 3 мин. Добавете размитите в малко вода брашно, доматена паста и червен пипер /по желание/. Разбъркайте и наливайте постепенно зеленчуковия бульон. След това сложете нарязаните на ситно, обелени домати. Варете 15 мин. след завирането на умерен огън под похлупак. Разбърквайте периодично. Снемете от огъня. Пасирайте.
Смесете солта, черният пипер, меда, накълцаните свежи листа чубрица, настърганата кора от лимона и сока от лимона. Пасирайте ги. Сложете ги отгоре на супата и леко разбъркайте. Накрая поръсете с прясно сирене. Сервирайте охладена.

Добър апетит!