Една
бърза и лесна рецепта от старите тефтери.
Продукти: 500
г обикновени бишкоти, 400 г захар – кристал, 800 мл прясно мляко, 150 г пудра захар, 100 г
орехови ядки, 100 г подсладена сгущьонка /кондензирано мляко/, 320 г краве
масло, 2 бр. ванилии на прах, 2 с.л. с връх какао, 3 с.л. бяло брашно.
Начин
на приготвяне: Правим млечен крем от 300 мл прясно
мляко с 3 с.л. брашно и 2 с.л. /40 г /захар кристал. След като се сгъсти,
отнемаме от огъня, прибавяме ванилиите, разбъркваме и оставяме напълно да изстине.
Размекнатото краве масло разбиваме на пяна с пудрата захар
и какаото. Прибавяме на тънка струйка при постоянно разбиване сгущьонката и
изстиналия млечен крем.
Разтваряме 180 г захар кристал в 500 мл студено прясно
мляко.
В тавичка с диаметър 26 см. приготвяме сладкиша.
Топим бишкотите една по една в подсладеното прясно мляко,
намазваме с крем и редим в тавичката по следният начин.
Първата бишкота намазана с крем навиваме в кръг по
средата на тавата. Около нея лепим останалите докато ги свършим. Подравняваме с
нож отгоре, като изрязваме стърчащите бишкоти.
180 г захар с 2-3 с.л. вода карамелизираме. Заливаме
разстланите върху домакинско алуминиево фолио /намазано с мазнина/ орехови
ядки. След изстиване на сместа, счукваме всичко на дребно и поръсваме отгоре
сладкишът.
Слагаме на студено в хладилник да престои 24 часа. Аз не
го чаках толкова J
По
желание отгоре можете да сложите сезонни или замразени плодове.
Добър
апетит!