неделя, 17 декември 2017 г.

Яхния от заек


 
Продукти: 1 питомен заек около 1.3 – 1.5 кг, 1 голям морков, 1 голяма червена чушка, 3-4 средноголеми картофа, 2 домата /350 мл доматен сок/, 2 резена целина, 2-3 големи глави лук, 7 скилидки чесън, 200 мл бяло вино, 3 броя дафинов лист, 1 ч.л. смлян чер пипер, 2-3 зърна бахар, 1 с.л. червен пипер, 1-2 щипки прясно настърган джинджифил, 1 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 с.л. лютеница, 1 с.л. сол, около 100 – 120 г брашно, 120 мл олио.
Вода.

 
Начин на приготвяне: Измитият и почистен заек /без главата/ се нарязва на едри парчета. Те се овалват в брашно и запържват до покафеняване от двете страни. Прехвърлят се в глинен гювеч. Зеленчуците се нарязват на едро и също запържват в мазнината. Накрая добавяме смления червен пипер и пържим още около 40 сек. Прехвърляме всичко в гювеча. Заливаме с виното и доливаме още толкова вода, колкото да покрие продуктите. Слагаме всички подправки /без пресния магданоз/. Захлупваме и забравяме във фурната за 1 ч. и 30 мин. на 170 градуса. След което прибавяме доматеният сок, размитата лютеница. Оставяме във фурната за още около 20 мин. Изваждаме и слагаме 2 с.л. брашно с връх, които сме размили в малко вода. Връщаме за 10 мин. да се допече. Готово, изваждаме посоляваме и прибавяме 1 с.л. накълцан пресен магданоз.  Оставяме захлупен гювеча за 15 мин. и сервираме.

Добър апетит!

 

 

сряда, 6 декември 2017 г.

Щолен



Продукти за два броя: около 550 г бяло брашно, 2 яйца L, 150 г краве масло, 200 г бели стафиди, 50 г захаросани череши, 50 г захаросани лимонови корички, 50 г захаросани портокалови корички, 50 г натрошени обелени бадеми, 50 г счукани орехови ядки, 60 мл ром, 125 г захар /кристал/, 100 г марципан, 2-3 щипки сол,  8 г суха мая за хляб или 25 г жива мая, по 2-3 щипки кардамон, индийско орехче, канела и 2 бр. ванилия на прах.

60 г краве масло за смазване на изпечените щолени, 80 - 100 г пудра захар за поръсване, 1 с.л. брашно за заквасата, още брашно за набрашняване повърхности за разточване.  

Начин на приготвяне: Омесваме стафидите, захаросаните корички, орехите и бадемите. Заливаме ги с рома, объркваме и оставяме да се мариноват 6 часа.
100 мл топло мляко /35-38 градуса/ омесваме с маята, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставяме на топло място да набъбне.
Маслото оставяме на стайна температура да омекне много добре.
Двете яйца разбиваме с телена бъркалка с останалите 100 мл топло мляко. Брашното омесваме с подправките, захарта и солта. Правим „кладенче“ в средата му и добавяме размекнатото масло, разбитите яйца и шупналата мая. Замесваме за около 10-12 мин. меко тесто. После прехвърляме в голяма купа намазана с масло и оставяме на топло място да удвои обемът си. При мен отне около 2 часа. Изваждаме го, разстиламе върху набрашнена повърхност изсипваме оцедените стафиди, захаросани корички, орехи и бадеми. Омесваме и разделяме на две. След това всяка част разстиламе върху повърхност във формата на овал с дебелина 1 см .  Слагаме по 50 г натрошен марципан и прегъваме на две по ширина. Горната част да е малко по голяма, която навиваме леко на обратно.

Оформените щолени прехвърляме върху намаслена хартия за печене. Покриваме и оставяме за около час да втасат.
Печем на долно ниво около 60 мин. на 160 градуса предварително загрята фурна. След 40-45 мин. покриваме с фолио отгоре да не прегорят. Проба с дървена клечка за готовност. Щоленът е изпечен щом при пробождане с клечка, по нея не остава тесто.


Изваждаме още топъл го намазваме с разтопено краве масло и поръсваме с пудра захар. Като изстине напълно го поръсете още веднъж и завийте в готварска хартия. Добре да бъде опакован, но не много плътно.

Преди поднасяне отново можете да го поръсите  пудра захар.

Добър апетит!

понеделник, 27 ноември 2017 г.

Желиран тиквен сладкиш


 

Продукти: 1 кг изчистена тиква, 150 г захар, 3 - 4 с.л. мед, 1/2 ч. чаша нарязани орехи, 1/2 ч. чаша стафиди, 300 г заквасена сметана, ½ чаена лъжица канела, щипка кардамон, щипка смляно индийско орехче, щипка настърган пресен джинджифил, 12 г желатин, 250 мл вода
Заливка – 50 мл течна сметана, 100 г черен шоколад, 40 г краве масло


Начин на приготвяне:
Обелва се тиквата, отделя се сърцевината и се нарязва на парчета. Вари се в тенджера със захарта и водата /колкото да я покрие/ докато омекне. Изчаква се да изстине, оцежда се и пасира. Прибавят се нарязаните орехи, канелата, кардамона, джинджифила, попарените и оцедени стафиди, меда и сметаната. Обърква се до хомогенна смес.
Желатинът се разтваря в 120 мл студена вода в подходящ съд. Чака се да набъбне и после се слага на слаб огън да се разтопи /без да завира/. Постепенно при постоянно бъркане към него се добавя тиквената смес. Всичко се обърква добре, отнема се от огъня и прехвърля в подходяща форма. Слага се на студено за 12 часа.
Сметаната се загрява на слаб огън, после прибавя натрошеният на дребни парчета шоколад, бърка се енергично до хомогенна смес /да се разтопи шоколадът/ и накрая се слага кравето масло. Обърква се добре и оставя настрани за около минута да поизстине. След това се залива сладкиша.


Добър апетит!

понеделник, 20 ноември 2017 г.

Пилешко руло


 


Продукти за 2 броя рулца: 600 г пилешко месо от гърдите /две пилешки гърди/, 150 г пушен бекон, 150 г гъби, 2-3 стръка пресен лук или 1 голяма глава стар лук, 1 морков, 2 с.л. нарязан пресен копър, ½ ч.л. смлян бял пипер, ½ ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. желатин на прах, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2 с.л. олио, сол.
1-2 бр. дафинов лист, чер пипер на зърна ½ глава лук, ½ с.л. сол, 1.5 л вода, 100 мл бяло вино.

1 с.л. бяло вино, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. лют чили сос, 1-2 ч.л. мед, 1-2 с.л. зехтин, 2-3 щипки смлян червен пипер.
 
Начин на приготвяне: Разрязвате с нож по ширина внимателно пилешките филета на непрекъснато парче с дебелина 6 мм . Полагате в найлонова кесия и начуквате добре. Беконът също нарязвате на много тънки широки парчета с които ще облепите рулото. Гъбите нарязани на тънки шайби, лука  и моркова нарязани на дребно запържвате с 2 с.л. олио.
Върху двоен лист домакинско прозрачно фолио първо слагате тънко нарязания бекон, върху него едното начукано пилешко филе. Поръсвате с бял пипер, кимион, сол на вкус, 1 с.л накълцан пресен копър и 1 ч.л. желатин на прах. Отгоре половината от запържените гъби. Внимателно навивате на руло, като загъвате краищата по дължина да не излиза плънката. Обвивате изцяло и плътно с два-три пласта прозрачно домакинско фолио. Краищата завързвате с по дебел конец /канап/. По същият начин процедирате и с второто филе.
Загрявате в по широка и  дълбока тенджера 1.5 л вода и 100 мл бяло вино. Щом кипне намалявате огъня на най ниска степен. На дъното на тенджерата поставяте обърната чиния или решетка. Рулата не трябва да има досег с дъното. Пускате 1-2 бр. дафинов лист, чер пипер на зърна ½ глава лук, ½ с.л. сол, притискате отгоре рулата с чиния  да са постоянно под вода и захлупвате. Варите около 45 мин., след това изваждате рулата да изстинат напълно на хладно. 
Отрязвате фолиото от единият край на рулото и внимателно го измъквате. Поставяте върху решетка сложена в тавичка с вода на дъното. После намазвате отвсякъде със смес от 1 с.л. бяло вино, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. лют чили сос, 1-2 ч.л. мед, 1-2 с.л. зехтин, 2-3 щипки смлян червен пипер. Печете около 20 мин. във фурна загрята на 180 градуса предварително.

Извадете. Можете да го сервирате топло с подходящ сос или салата, или след като изстине.


Добър апетит!

вторник, 7 ноември 2017 г.

Пилешки воденички с ориз на фурна



Продукти: 500 г пилешки воденички, 250 г бял ориз, 1 глава лук, 650 мл вода / пилешки или зеленчуков бульон/, 80 мл олио, ½ ч.л. смлян чер пипер, 100 мл бяло вино, 1 дафинов лист, 2 ч.л. сол, 3-4 щипки шафран, ½ ч.л. стрита чубрица, 2- 3 скилидки чесън, 1-2 щипки мащерка, 1-2 щипки розмарин.
10 зърна черен пипер

Начин на приготвяне: Измиваме добре на студена течаща вода воденичките. В тенджера наливаме 1 л вода, 100 мл бяло вино, слагаме 1 дафинов лист, зърната черен пипер, 1ч. л. сол и 2- 3 скилидки чесън. Като заври водата пускаме воденичките и ги сваряваме на умерен огън. Отнема около 1 ч. – 1ч. и 15 мин. под похлупак /в зависимост какви са воденичките/.
След това ги прецеждаме и нарязваме на дребни парчета.
Оризът премиваме няколко пъти със студена вода, после накисваме за 20 мин. Оцеждаме.
В дълбок тиган загряваме 80 мл олио. Запържваме последователно за по около 2 мин. нарязаният лук, добавяме воденичките и накрая подсушения ориз. Наливаме горещата вода /вместо част от нея можете да сложите от бульона в който са се варили воденичките/, смления черен пипер, шафрана, 1 ч.л. сол, чубрицата, мащерката и розмарина. Когато кипне, прехвърляме в тавичка и печем във фурна /предварително загрята на 180 градуса/ около 30 -35 мин. До пълното поемане на течността от ориза.

Добър апетит!

В зависимост от „пилешките воденички“  времето за термична обработка до тяхната готовност може да е различно от гореуказаното.

петък, 3 ноември 2017 г.

Родопски пататник на тиган


 

Продукти за тиган с диаметър на дъното 24 см :  750 г необелени картофи, 50 г сирене, 1 малка глава лук,  2 яйца XL, 1 и ½ с.л. пресен джоджен,2-3 щипки стрита суха чубрица, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 равна ч.л. сол /на вкус/
50 г краве масло
+ 2 с.л. олио, 4 щипки брашно

Начин на приготвяне: Почистете и обелете картофите, настържете ги на едро ренде, омесете със солта и оставете на гевгир да се оцеждат – 20 мин. . След това ги изстискайте много добре.
Прибавете към тях натрошеното на ситно сирене, яйцата, настърганата на ситно ренде глава лук, подправките. Омесете добре.
В тиган с незалепващо покритие на умерен огън загрейте 25 г краве масло и 1 с. л. олио. Поръсете с 2 щипки брашно и разтръскайте да се разпредели равномерно. Изсипете картофената смес и загладете отгоре. Захлупете с капак и оставете да се запържи около 20 мин. Огънят не трябва да бъде силен, за да не прегори отдолу, а в средата да остане суров. От 9 степени пържих първо на 5-та, след изсипването на сместа намалих на 3-та. След като се изпържи, обърнете върху подходящ гладък капак над мивката. Това, ако е останало евентуално мазнина да не потече върху печката и да направите пожар или да се изгорите от горещата мазнина.
Сложете останалите 25 г краве масло и 1 с.л. олио, като загреят поръсете с 2 щипки брашно и върнете пататника обратно в тигана с преплъзване да се изпържи и от другата страна. Капака отгоре и още около 20 мин.

Сервирайте топъл с кисело мляко, омесено с пресован чесън.

Добър апетит!

Пърженето може да отнеме различно от указаното по горе време. В зависимост от дебелината на пататника / оптималната е около 3 см/ и вида картофи. Вместо олио използвах зехтин. Аз лично го предпочитам с овче сирене и овче кисело мляко. Въпрос на вкус!

вторник, 31 октомври 2017 г.

Австрийски императорски палачинки /Kaiserschmarrn /


 

 

Мълвата гласи, че зад популярността на този божествен десерт се крие една напълно кралска история. Kaiserschmarren всъщност означава - сладък императорски омлет (kaiser). Австрийският кайзер Франц Йозеф когато го опитал за пръв път казал, че това е "прекрасен дар от Господа". Бил е на двадесет години според преданието. Това се случило, когато по време на разходка случайно се отклонил от свитата си и се е изгубил от пътя в гората. След дълго лутане в леса,  Франц Йозеф забелязал малък пламък. Приближил се по-близо и видял селска колиба, чиито собственици посрещнали сърдечно изгубения „пътешественик“.
Домакинята набързо подготвила за императора „селско ядене“ бъркан омлет - смесвайки млякото, яйцата, брашното и захарта. Всичко това тя изпържила в тиган, след което нарязала на тънки ивици и поръсила с пудра захар. Поднесла го със сладко от сини сливи. Така приготвената палачинка /омлет/ много допаднала на изгладнелия император. Връщайки се в двореца, той наредил на готвачите му да подготвят за него всеки ден  тази "селска закуска" ( омлета по това време във Австро Унгария се считал за храна на бедните хора). Императорът така се увлакъл в консумацията на този омлет, че от този момент той е станал негов любим десерт. Под това име – императорска палачинка Kaiserschmarrn е достигнал до нас. В Австрия има много вариации на тази палачинка /омлет/. Днес ще Ви представя един от най простите й варианти.

Продукти за 2 порции: 125 г бяло пшенично брашно, 320 мл прясно мляко, 40 г заквасена сметана, 4 яйца, 30 г захар /кристал/, пакетче ванилия, 30 г стафиди, 2 с.л. ром, щипка сол.
40 г краве масло за пържене и пудра захар за поръсване, сладко от сини сливи при сервиране /може и друго по Ваш избор/.

 
Начин на приготвяне: В отделен съд поставете стафидите и поръсете с рома. Оставете да престоят така минимум 30 мин. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата.
Жълтиците разбийте с 30 г захар на пяна, прибавете последователно при постоянно разбъркване заквасената сметана, прясното мляко, пресятото брашно, омесено с ванилията и солта.

Разбийте на сняг с миксер белтъците. Бийте на бавни обороти да не излиза въздуха. След това внимателно прибавете към другата смес, като бъркате с дървена лъжица отдолу нагоре. Разделете на две части.
Загрейте на умерен огън в тиган с незалепващо покритие /диаметър 26 см на дъното/ 20 г масло. Сипете половината смес, поръсете с 15 г оцедени стафиди и изпържете до покафеняване отдолу.
сместа при сипване в тигана с маслото


палачинката, непосредствено преди обръщане

 После обърнете палачинката, разкъсайте я на парчета и допържете.
вече обърната и разкъсана

 Прехвърлете в чиния и поръсете с пудра захар. Поднесете със сладко от сини сливи.
По същият начин изпържете и втората част от сместа. Сервирайте докато е топла палачинката. Като изстине спада и не излъчва вече същия аромат.

Добър апетит!

готова за поднасяне
Почувствайте се като императори поне на закуска. J

сряда, 4 октомври 2017 г.

Пържено фиде с ориз


 

Продукти: 1 ч.ч. /200мл/ бял ориз, 3 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. краве масло /неразтопено – 50 г/, 2 с.л. зехтин за готвене, 1 ч.л. сол – равна, щипка шафран или смлян черен пипер, 300 мл горещ пилешки бульон.

Начин на приготвяне: Премийте на студена течаща вода ориза 3-4 пъти и го накиснете в 250 мл гореща вода за 15-20 мин.  Оцедете. Натрошеното фиде запържете в сгорещената мазнина /краве масло и зехтин/ за 2 мин., докато стане кафеникаво. Прибавете оцедения ориз и солта. Пържете още около 5 мин., при постоянно бъркане докато ориза стане „стъклен“. После излейте отгоре горещият бульон, сложете щипка шафран или черен пипер и разбъркайте с дървена лъжица. Намалете огъня на слаб и захлупете с капак. Щом оризът поеме течността, изключете нагревателния уред. Махнете капака, покрийте  отгоре с кърпа и сложете обратно капака. След 15 мин. ориза и фидето са готови за консумация.
Добър апетит!

Може към ястието да се добавят зеленчуци, запържено месо, но това е въпрос на вкус. Въобще много приятна рецепта от турската кухня. Аз го обичам натюр. J

петък, 29 септември 2017 г.

Мариновани сладки чушлета – рибки


 

Продукти: 2 кг чушлета, 500 мл винен оцет – 6 градуса, 1 л вода, 100 г сол, 50 г захар, 100 мл олио, 2 връзки пресен копър, 2 глави чесън.

Начин на приготвяне: Чушлетата се измиват и се изрязва част от дръжките им. После се изпичат леко от двете страни, колкото да променят цвета си. Накисват се в гореща марината съставена от водата, оцета, олиото, солта и захарта. Оцеждат се и се нареждат в буркани, като между тях се слага копър и обелени скилидки чесън  / аз сложих още зърна бахар, чер пипер и по 1 бр. дафинов лист/. Заливат се с изстиналата марината. Слага се на 1 – ов буркан по два аспирина за дълготрайност и се затварят добре. Съхраняват се на хладно и тъмно място – мазе.

Добър апетит!

сряда, 27 септември 2017 г.

Шоколадов сладкиш


 

 
Продукти: 125 г брашно, 150 г краве масло, 150 г захар, 200 г млечен шоколад, 100 г черен шоколад, 50 мл течна сметана, 4 яйца, 5 г бакпулвер, 6 г ванилия на прах, 2 с.л. прясно мляко.
1 с.л. студена вода, краве масло за смазване на формата за печене.

 
Начин на приготвяне: Предварително се загрява фурната на 180 градуса. Стопява се шоколада на слаб огън или на водна баня с прясното мляко. Отстранява се съда от огъня и се добавя 125 г краве масло, пресятото брашно, омесено с бакпулвера и ванилията. Разбърква се.
Отделно се разбиват на пяна жълтъците, захарта и 1 с.л. студена вода, след това се слагат в съда с шоколада при постоянно бъркане.
Разбиват се на пяна белтъците и внимателно се прибавят в сместа при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.

Сместа се изсипва в намазана с разтопено краве масло форма /20 x 30 см/. Пече се около 18 минути на 180 градуса предварително загрята фурна. Проба с дървена клечка за готовност.
Оставя се да изстине при отворена врата на фурната. После се изважда от

формата и залива с разтопен черен шоколад /заливка/.
На слаб огън, начупеният на дребни парчета черен шоколад се разтопява в 50 мл течна сметана, след което се прибавя 25 г краве масло. Бърка се до еднородност. Маха се от огъня, оставя се да изстине 1-2 мин и залива сладкиша отгоре.


Добър апетит!

вторник, 26 септември 2017 г.

Мариновани запържени люти камбички


 

Продукти за 1 голям буркан тип „омния“: Пържени люти камбички, 1 с.л. сол, 2 с.л. захар, 100 мл винен оцет – 6 градуса, 4-5 големи скилидки чесън, 2-3 зърна бахар, 10 зърна чер пипер, 1 с.л. нарязан пресен копър, вряща вода.
Растително масло /олио/ за пържене.

 
Начин на приготвяне: Почистете от дръжките лютите камби. Измийте ги и подсушете. Запържете ги от двете страни в сгорещено олио на умерен огън до леко златист цвят.
Подредете ги в буркан заедно с другите продукти и подправки. Залейте с вряща вода догоре /плътно/ и запечатайте веднага. Обърнете с капачката надолу да престои така поне 12 часа. После два-три дни обръщайте буркана. След това съхранявайте на хладно и тъмно място.

Добър апетит!

понеделник, 18 септември 2017 г.

Рязани камби с мед


 

Продукти за 3 л буркан: 1.5 кг камби, 300 г моркови, 300 г червено зеле, ½ средна глава целина, листа целина, 500 мл винен оцет, 350 мл сок от камбите и морковите, след посоляване + вода, 120 г  сол, 80 г захар + 60 г мед, 30 мл олио, 2 бр. по големи дафинов лист, 2-3 скилидки чесън, 3-4 зърна бахар, 2 г зърна черен пипер, 4 аспирина.  

Начин на приготвяне: Камбите се нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета. Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да престоят около 12 часа, като се разбъркват няколко пъти през това време. Зелето се нарязва на полукръгове  - около 8-10 см , с дебелина 1 см. Може да го попарите в маринатата за 20 сек или да го наредите както си е нарязано. По Ваш избор, правил съм го и в двата варианта – все е вкусно. Редите всичко в буркана, заедно с нарязаната на ситно почистена глава целина и листа.
Оцетът, подправките,  заедно с отделеният сок от камбите и морковите, които посолихме със захар и сол слагаме на огъня да кипне и отнемаме. Оставяме да изстине, добавяме меда, объркваме и заливаме туршията. Слагаме аспирините за дълготрайност. Бурканът го обръщаме няколко пъти да се разтворят добре аспирините.
Добър апетит!

Сокът от посолените ако не е 350 мл, просто долейте студена вода, ако е повече не отнемайте, а го смесете с оцета.
Може да Ви се напълни буркана с по малко или по вече зеленчуци. Зависи от видът им, състоянието им и колко ги притискате при подреждането.

 

неделя, 3 септември 2017 г.

Пикантно пилешко месо на тиган с ориз


 

Продукти: Около 600 г пилешки месо от гърдите /филе/, 4-5 скилидки чесън или 1 ч.л. чесън на прах, 1 с.л. лют чили сос, 1 с.л. бяло ароматно вино, 1 с.л. зехтин, 2 ч.л. бял оцет /ябълков/, 1 ч.л. мед, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. сол – равна.
100 г мариновани гъби- нарязани.

За пържене - 60 мл зехтин + 60 мл бяло ароматно вино.
За гарнитура 200 г ориз, 400 мл вода, 100 г зелен грах /бланширан или от консерва/, 2-3 щипки черен пипер, 2-3 щипки шафран, 1 ч.л. равна сол, 3 с.л. зехтин.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се измива добре и нарязва на дребни парчета – 3 см или лентички. Омесва се в дълбок съд с останалите продукти. Захлупва се и се забравя за 2 часа на хладно място /не хладилник/
После се изважда, оцежда и запържва в 60 мл олио на умерено силен огън до зачервяване от двете страни. След това се добавят бялото вино и гъбите. Като кипне течността се изключва нагревателният уред и захлупва месото. Оставя се да престои така 15 мин.
Оризът се измива 4 пъти и накисва във вода за 30 мин. Оцежда се, подсушава се и запържва в зехтина колкото да си смени цвета- около 3 мин. Налива се горещата вода. Вари се на силен огън докато кипне, след което се намаля на слаб и под капак докато се свари напълно. Накрая се прибавят подправките, солта и граха.

Месото се сервира върху ориза още топло.
Добър апетит!

четвъртък, 17 август 2017 г.

Разядка от печени чушки и патладжан


 

Продукти: 500 г патладжани /изпечени/, 300 г червени чушки, изпечени и почистени, 50 г накълцани на ситно орехови ядки, 200 г майонеза, 1 голяма глава чесън, 100 мл зехтин, сок от един голям лимон, магданоз, щипка захар и сол на вкус –  около 1 ч.л. .
Маслини за украса. Сирене за поръска.


Приготвяне: Смесват се всички продукти /без скилидките чесън и солта/, като чушките и патладжаните се нарязват на дребно предварително. Пасират се до гладка смес.
Чесънът се счуква със сол. Прибавя се към готовата смес.
Преди сервиране се украсява с маслини и поръсва с малко прясно сирене. За предпочитане овче или козе.
Използвам майонезаМахеевъ” от м-н Берьозка, чудна е! 

Добър апетит и наздраве!
По желание можете да увеличите лимоновия сок.
 

 

неделя, 6 август 2017 г.

Маслен сладкиш със сини сливи и мед


 

Продукти: 350 г брашно , 250 г краве масло, 200 г захар, 3 с.л. мед, 4 бр. яйца, 500 г сини сливи, 10 г бакпулвер, 5 с.л. коняк /ром/, 3 с.л. кафява захар, 2 бр. ванилия.

За поръска и натопяване на сините сливи – 60 г смелени обикновени бисквити и 2 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне: Измивате сливите и ги нацепвате на половинки. Слагате в дълбок съд и посипвате с 3 с.л. кафява захар, сиропирате с коняка /рома/. Оставяте ги да престоят 45 мин., като ги разбърквате през това време. Отцеждате ги.
Разбивате на пяна мекото краве масло. Яйцата и захарта също разбивате на пяна. После чрез бъркане ги слагате при маслото, заедно с меда. Брашното пресявате и омесвате с бакпулвера и ванилията. Прибавяте на части към сместа от яйцата и маслото. Бъркате постоянно. Накрая на тънка струйка и при постоянно бъркане наливате в сместа отделилия се сироп от сливите и коняка.  
В тавичка 30 х 20 см., застлана с хартия за печене изсипвате сместа. Подравнявате, подреждате отгоре оцедените нарязани сливи, потопени предварително в смелените бисквити. Останалата част от бисквитите омесвате с 2 с.л. кафява захар и поръсвате отгоре блата  около наредените сливи.
 Печете на предварително загрята фурна на 180 градуса около 35 мин., като след 30 мин. проверявате с клечка дали е вече изпечен сладкиша и покривате с алуминиево фолио да не прегори.
Изваждате от тавичката сладкиша, когато напълно е изстинал.

Добър апетит!

събота, 5 август 2017 г.

Яхния от зелен боб


 

Необходими продукти: 500 г зелен боб без конци, 4-5 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 морков, 1 голям домат, 3 с.л. олио /60 мл/, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. с връх сол, щипка захар, 2 с.л. с връх препечено брашно, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 2-3 с.л. накълцан пресен копър.
Вода, колкото да покрие зеленчуците

 
Начин на приготвяне: Бобът се измива добре и от двата края се подрязва. Ако има конци, се махат. Нарязва се на парчета с дължина 4-5 см . Накиснете го.
През това време загрейте олиото в тенджера. Запържете нарязаните лук, морков и скилидки чесън ,докато лукът стане „стъклен“. Прибавете червеният пипер и разбъркайте за 40 сек. После сложете настърганият домат с щипка захар. Разбърквайте периодично докато се сгъсти. Сложете оцедените нарязани шушулки зелен боб и вода колкото да покрие зеленчуците. Намалете огъня на умерен – да къкри и под похлупак варете около 45 мин., докато шушулките напълно омекнат – времето зависи от вида боб. Накрая прибавете размитото в малко вода препечено брашно, солта, зелените подправки и оставете сместа да кипне.  Готово.

Отстранете от огъня и оставете 10-15 мин. под похлупак. Сервирайте топло с кисело мляко или прясно сирене.
Добър апетит!

Вместо пресен копър, аз лично в ястието сложих 1ч.л. нарязана прясна чубрица и 1 с.л. пресен нарязан джоджен, увеличих с още една лъжица магданоза. Получи се нещо много вкусно за моите предпочитания.

понеделник, 31 юли 2017 г.

Ликьор от магарешки трън /бодил/


 
 
 
Според народната медицина Магарешкият трън /бодил/ се използва широко в народната медицина. Препоръчва се като лек за проблеми с простата, потентността, хемороиди, кожни обриви, лишеи, против кашлица, задух, скрофулоза, слабо сърце, злокачествени рани и др. Семената и листата при бъбречни страдания, като ободрително.
 Продукти: 1 л ракия /чист спирт/, 80 броя средноголеми цветчета на магарешки трън, 400 г захар, 100 мл вода
 Начин на приготвяне:  В стъклена бутилка 2 л наливате 1 л ракия или чист спирт. Прибавяте 80 броя средноголеми цветчета на магарешки трън /разцъфнали добре/.Затваряте добре и оставяне на слънчево място 21 – 28 дни.
След това прецеждате през тензух. Правите сироп от водата и захарта. Още топъл наливате внимателно при постоянно бъркане в прецедената течност от цветчетата на магарешкия трън. Всичко прехвърляте в бутилки. Затваряте добре и оставяте на хладно място да отлежи 60 дни.
Не пийте повече от 50-100мл на ден.


Наздраве!