сряда, 31 май 2023 г.

Пилаф с пилешко месо по арабски

 


Обичам арабската кухня с нейните аромати. Тази рецепта е моя компилация на няколко различни други такива. А начина на приготвяне на ориза е взет от персийската кухня.

Продукти: 1 ч.ч. ориз басмати, 350 г пилешко месо от гърдите,  1 глава лук, 1 средно голям патладжан, 50 г бланширан грах, 1 голяма червена чушка, 1 голям морков, 3-4 скилидки чесън, 1  голям домат, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. с връх подправка „Рас ел Ханут“, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. шафран /смлян/, 1 с.л. плодчета червен Берберис, ½ ч.л. смляна канела, 2-3 счукани гвоздейчета карамфил, ½ ч.л. смлян бахар, 1 ч.л. настъргана кора лимон, 2 ч.л. сол /на вкус/, 80 мл зехтин, 50 г краве масло, 50 мл бяло вино, 150 мл вода

1,5 л вода, 1 с.л. зехтин за варене на ориза.

Отделно вода за накисване на ориза.

Пресен магданоз и 50 г кедрови ядки за поръсване.      

Начин на приготвяне:

Премийте на студена течаща вода ориза и го накиснете за 20 мин. Месото и зеленчуците нарежете на дребно.

В тенджера сложете 40 мл зехтин и запържете за 6 - 8 минути на силен огън нарязаното пилешко месо. Накрая налейте 50 мл бяло вино, намалете огъня на слаб и оставете да къкри докато течността изври. Разбърквайте периодично. Преди да извадите месото добавете подправките /без шафрана и лимонената кора/ и 1 ч.л. сол. Разбърквайте отново и отстранете от огъня.

Загрейте 40 мл зехтин в  тиган. Запържете нарязания лука.  Гответе, докато лукът стане златисто кафяв, след което добавете ситно нарязан чесън. Запържвате 2 минути. После сложете моркова, чушката, патладжана. Пържите още 5-6 минути. Накрая обеления и нарязан на ситно домат, доматеното пюре. Разбърквайте на огъна още около 5 минути.

В получения сос добавете плодчета берберис, настърганата лимонена кора, граха и пилешкото месо. Изсипвате в затоплена дълбока тенджера.

Отделно в друга тенджера се поставете 1,5 л вода и 1 с.л. зехтин. След като заври водата /силен огън/ се добавете ориза и варите точно 6 минути след повторното завиране на  течността. После  прецеждате ориза и веднага сипвате върху месото със зеленчуците в другата тенджера. Подравнете и залейте отгоре с 150 мл вряща вода с разтворен в нея шафран и 1 ч.л. сол. Поставете сега и нарязаното на малки парчета масло.

Варете на силен огън 5 минути. След което намалете на слаб. Поставете на отвора два пласта кухненска хартия, захлупете и варете още 30 минути. Ястието трябва вече да е готово. Изключете нагревателния уред и оставете тенджерата там захлупена още 15 минути.

Сервирайте поръсен с пресен накълцат магданоз и запържени кедрови ядки. Насладете се.

Добър апетит!

 

П.П. Разполагам с плот с 4 нагревателни гнезда. Което ми позволява едновременно да започна термичната обработка на месото, зеленчуците и ориза. Важно е всички продукти да бъдат топли преди окончателно всичко да се подреди в една тенджера. Малко нетрадиционен начин за приготвяне. Но всичко стана много вкусно.

петък, 5 май 2023 г.

Персийски любовен сладкиш

 


Легендата разказва, че имало една персийка, която била влюбена в принц. Тя решила да му приготви сладкиш, изпълнен с магически любовни сили, с надеждата, че това ще му осигури щастие завинаги. Всъщност има два края на тази легенда. В първия всичко се развило безпроблемно и влюбените заживяват заедно. Вторият, и за съжаление далеч по-реалистичен, жестът бил брутално отхвърлен и девойката направила това, което всяка добра жена прави в подобна ситуация -  изяла сама чувствата си, т.е. целия сладкиш. 

Да се насочим към сладкиша /тортата/.  Сериозно, този сладкиш е много ефектен. Не виждате много рецепти, които използват сурова захар и тук наистина има огромна разлика в структурата. Комбинацията от подправки и вода от портокалов цвят почти ви пренася в Близкия изток само с мирис. Не се страхувайте от водата на портокаловия цвят; това е силен аромат, но прилича на парфюм само когато се използва твърде обилно.

Сладкишът е без глутен и ще се запази до пет дни в хладилник; не че обикновено трае толкова дълго. . .

Продукти: 360 г бадемово брашно, 220 г сурова захар, 210 г кафява захар, 120 г краве масло, 2 яйца, 250 г кисело мляко висок процент на масленост, 1 ч. л. вода от портокалов цвят, ½ ч. л. прясно настъргано индийско орехче, 1 и ½ ч. л. смлян кардамон, ½ ч. л. сол, кората от 2 средно големи портокала, 70 г шамфъстък, едро нарязан.

Гръцко кисело мляко, за сервиране

Начин на приготвяне: Загрейте фурната до 170°C  печене с вентилатор. Намаслете и постелете 20 см форма за торта.

В голяма купа смесете смлените бадеми, захарта и маслото. С ръцете си смесете, докато получите текстурата на груби галета.

Изсипете с лъжица около една трета от тази смес в подготвената форма за торта, като я притиснете надолу, за да образувате равномерен слой. Трябва да е с дебелина около 5 мм .

Добавете яйцата, киселото мляко, водата от портокалов цвят, подправките, солта и кората в купата с останалата бадемова смес и разбъркайте на ръка, докато стане гладка смес.

Изсипете върху основата и поръсете нарязания шамфъстък около краищата на сладкиша.

Печете 45–55 минути. Тортата ще се оцвети красиво, а центърът ще се е надул леко и ще бъде леко твърд на пипане.

Оставете да изстине напълно във формата.

Сервирайте на стайна температура с чаша кисело мляко.

Добър апетит!

 


П.П. В оригинала рецептата се нарича Персийска любовна торта. Но за мен понятието торта е малко по различно, затова го нарекох сладкиш. Направих някои промени в оригинала. Използвах тава с размери 18 на 26 см . Нямах ядки суров шам фъстък и поръсих със смлян такъв след изпичането. Вместо кисело мляко сложих равно количество меко сирене маскарпоне, плюс 2 с.л. кисело мляко. Изпекох сладкиша за 50 мин. на 190 градуса, като последните 15 мин. покрих с фолио да не прегори. Получи се нещо наистина много вкусно.

Суровата захар се прави със сок от захарна тръстика, който е редуциран чрез кипене, докато почти цялото водно съдържание се изпари. Полученият сироп се центрофугира, преди да се охлади, докато се втвърди. След като се втвърди, може да се смила до фини златисто кафяви зърна. Суровата захар има остатъците от оригиналната си меласа, което означава, че има следи от хранителни вещества, както и пепел и други примеси.

Кафявата захар се състои от бяла захар, към която е добавена меласа. Меласата на бялата захар по време на интензивна обработка, за да се получат чисто бели кристали. За да покафенеят отново, се добавя определен процент меласа. Количеството меласа, добавено обратно към захарта, определя вида на кафявата захар. Светлокафявата захар има по-малко меласа, докато тъмнокафявата захар има повече.

Източник:  „Butter, Butter“  Petra Galler 


вторник, 2 май 2023 г.

Моте Пило / Mote pillo /

 


Mote pillo е класическо ястие от еквадорската Сиера, особено широко се приготвя в провинциите Azuay (Cuenca) и Loja. Mote pillo е вкусно и много лесно за приготвяне, то се състои от зрънца обелена и сварена царевица, която е запържена с праз лук, чесън, ахиот, яйца, мляко, див лук и кориандър или магданоз. Обикновено се сервира за закуска и се придружава с резени сирене и добро горещо кафе.

Белена царевица се получава чрез процес, при който изсушените царевични зърна се варят с вар – наричан още никстамализация. Зърната от царевица могат да бъдат закупени изсушени и след това варени за няколко часа, докато станат меки и пухкави. Вече можете да ги купите консервирани /бланширани/ и готови за консумация. В повечето страни тя е известна просто като белена царевица. 

Продукти: 400 г белена варена царевица, 4 яйца, 50 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 100 г праз лук /само бялата част, без листата/, 2 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан див лук, ¼ с.л. анато /може смлян червен пипер/, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър /магданоз/, сол на вкус – около 1 ч.л.

При сервиране - Резенчета прясно сирене.

Начин на приготвяне: Загрейте маслото в голям тиган на умерено силен огън. Добавете нарязания на ситно праз лук, счукания чесън, смляното анато /червен пипер/ и солта. Гответе докато лукът омекне, около 5 минути.

Добавете царевицата, разбъркайте добре и гответе 2 минути. Налейте млякото и гответе, докато то се абсорбира почти напълно от царевицата.

Разбийте леко яйцата и ги сложете в тигана. Разбъркайте добре и гответе около 5 минути, докато стегнат.

Накрая прибавете накълцания див лук и кориандъра /магданоза/.

Сервирайте веднага с резенчета сирене.

Добър апетит!



Не можах да намеря анато и използвах смлян червен пипер, леко лют. Вместо див лук сложих обикновен пресен. Получи се нещо много приятно и апетитно, което беше бързо консумирано. Накрая с удоволствие изпих чаша кафе.