Обичам
арабската кухня с нейните аромати. Тази рецепта е моя компилация на няколко
различни други такива. А начина на приготвяне на ориза е взет от персийската
кухня.
Продукти: 1
ч.ч. ориз басмати, 350 г пилешко месо
от гърдите, 1 глава лук, 1 средно голям
патладжан, 50 г бланширан грах, 1 голяма червена чушка, 1 голям морков, 3-4
скилидки чесън, 1 голям домат, 1 с.л.
доматено пюре, 1 с.л. с връх подправка „Рас ел Ханут“, 1 ч.л. смлян черен
пипер, 1/2 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. шафран /смлян/, 1 с.л. плодчета червен Берберис,
½ ч.л. смляна канела, 2-3 счукани гвоздейчета карамфил, ½ ч.л. смлян бахар, 1
ч.л. настъргана кора лимон, 2 ч.л. сол /на вкус/, 80 мл зехтин, 50 г краве
масло, 50 мл бяло вино, 150 мл вода
1,5
л вода, 1 с.л. зехтин за варене на ориза.
Отделно
вода за накисване на ориза.
Пресен
магданоз и 50 г кедрови ядки за поръсване.
Начин
на приготвяне:
Премийте на студена течаща вода ориза и го накиснете за
20 мин. Месото и зеленчуците нарежете на дребно.
В тенджера сложете
40 мл зехтин и запържете за 6 - 8 минути на силен огън нарязаното пилешко месо.
Накрая налейте 50 мл бяло вино, намалете огъня на слаб и оставете да къкри
докато течността изври. Разбърквайте периодично. Преди да извадите месото добавете подправките /без шафрана и
лимонената кора/ и 1 ч.л. сол. Разбърквайте отново и отстранете от огъня.
Загрейте 40 мл зехтин в
тиган. Запържете
нарязания
лука. Гответе, докато лукът стане златисто кафяв, след
което добавете ситно нарязан чесън. Запържвате 2 минути. После сложете моркова,
чушката, патладжана. Пържите още 5-6 минути. Накрая обеления и нарязан на ситно
домат, доматеното пюре. Разбърквайте на огъна още около 5 минути.
В получения сос добавете плодчета берберис,
настърганата лимонена кора, граха и
пилешкото месо. Изсипвате в затоплена дълбока тенджера.
Отделно в друга тенджера се поставете 1,5 л вода и 1 с.л.
зехтин. След като заври водата /силен огън/ се добавете ориза и варите точно 6
минути след повторното завиране на
течността. После прецеждате ориза
и веднага сипвате върху месото със зеленчуците в другата тенджера. Подравнете и
залейте отгоре с 150 мл вряща вода с разтворен в нея шафран и 1 ч.л. сол. Поставете
сега и нарязаното на малки парчета масло.
Варете на силен огън 5 минути. След което намалете на
слаб. Поставете на отвора два пласта кухненска хартия, захлупете и варете още
30 минути. Ястието трябва вече да е готово. Изключете нагревателния уред и
оставете тенджерата там захлупена още 15 минути.
Сервирайте поръсен с пресен накълцат магданоз и запържени
кедрови ядки. Насладете се.
Добър
апетит!
П.П.
Разполагам с плот с 4 нагревателни гнезда. Което ми позволява едновременно да
започна термичната обработка на месото, зеленчуците и ориза. Важно е всички
продукти да бъдат топли преди окончателно всичко да се подреди в една тенджера.
Малко нетрадиционен начин за приготвяне. Но всичко стана много вкусно.