Продукти:
За
блата – 3 яйца, 90 г захар, 90 г брашно
За
крема – 100 г краве масло, 60 г пудра захар, 40 мл течна
сметана 35%, 40 г млечен шоколад, 25 мл коняк, 3-4 ванилии
За
глазурата – 40 мл течна сметана, 80 г млечен /черен/ шоколад, 20 г
краве масло
Пълнеж –
30 г натрошен бял шоколад, 60 г изпечени и натрошени на дребно обелени бадемови
ядки.
Начин
на приготвяне:
Блат - Разделете яйцата на белтъци и жълтъци.
Разбийте поотделно на пухкава пяна жълтъците с 45 г захар и белтъците с 45 г
захар. Смесете ги внимателно и при постоянно бъркане с дървена лъжица прибавете
пресятото брашно. Загрейте фурната на 200 градуса и за 15 - 18 мин. изпечете тънък
блат. /Проба с дървена клечка за зъби за готовност/ Извадете и оставете да
изстине напълно 3-4 часа. Помещението където е оставен блата да не е сухо. Смелете
го в блендер или с ръчна машинка на трохи.
Крем –
Загрейте на слаб огън сметаната, прибавете натрошения шоколад и бъркайте до
еднородна смес. Отнемете от огъня. Кравето масло разбийте с пудрата захар.
Сложете постепенно, при постоянно бъркане, коняка, ванилиите, разтопения млечен
шоколад, натрошените бадемови ядки и дребните парчета бял шоколад.
Накрая добавете трохите от блата и омесете всичко.
Разделете на 8 части. Оформете ги като „малки картофки“. /може най различни
форми да направите/. Оставете ги в хладилник за 2-3 часа да стегнат.
Глазура –
загрейте течната сметана на слаб огън или водна баня. Прибавете натрошения
шоколад и бъркайте. Накрая сложете кравето масло. Оставете да изстине малко и
залейте сладките . Сложете ги в хладилник да стегне шоколада за 1-2 часа.
Добър
апетит!
П.П.
– Изпекох блата върху хартия за печене без форма. Трябва да е тънък. Блатът трябва да изстива във влажно помещение. В никакъв случай не трябва да става
сух. Вместо бадеми използвах равно количество орехови ядки.