Продукти: 1 кг изчистена тиква, 150 г захар, 3 - 4 с.л. мед,
1/2 ч. чаша нарязани орехи, 1/2 ч. чаша стафиди, 300 г заквасена сметана, ½ чаена
лъжица канела, щипка кардамон, щипка смляно индийско орехче, щипка настърган
пресен джинджифил, 12 г желатин, 250 мл вода
Заливка –
50 мл течна сметана, 100 г черен шоколад, 40 г краве маслоНачин на приготвяне: Обелва се тиквата, отделя се сърцевината и се нарязва на парчета. Вари се в тенджера със захарта и водата /колкото да я покрие/ докато омекне. Изчаква се да изстине, оцежда се и пасира. Прибавят се нарязаните орехи, канелата, кардамона, джинджифила, попарените и оцедени стафиди, меда и сметаната. Обърква се до хомогенна смес.
Сметаната се загрява на слаб огън, после прибавя натрошеният на дребни парчета шоколад, бърка се енергично до хомогенна смес /да се разтопи шоколадът/ и накрая се слага кравето масло. Обърква се добре и оставя настрани за около минута да поизстине. След това се залива сладкиша.
Добър апетит!