Продукти: 4
свински задни джолана, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 2-3 стебла целина /1/2
малка глава/, 2 бр. моркови, 3 с.л. свинска мас, 2 ч.л. смлян черен пипер, 2
ч.л. смлян кимион, 4 ч.л. сол, 500 мл тъмна бира, 1 бр. дафинов лист.
Начин
на приготвяне: Измийте свинските джоланчета, подсушете и
нарежете кожата напречно. Натрийте всяко с 1 ч.л. сол и по ½ ч.л. черен пипер и
кимион. Обелете и нарежете лука. Почистете и измийте зеленчуците. Обелете
морковите и целината /ако е глава/. Нарежете зеленчуците на кубчета. Загрейте
фурната до 175°C .
Загрейте свинската мас в печене и запържете джоланите
енергично от всички страни. Извадете ги и задушете нарязаните на кубчета
зеленчуци и лук в мазнината за пържене. Поставете джоланите заедно със
зеленчуците в тава за печене, покрийте с фолио и задушете във фурната за около
2,5 часа. На половината от времето, обърнете джоланите. Накрая махнете фолиото
облейте добре със соса и ги залейте няколко пъти с бира /около 250 мл/.
Повишете температурата до 200°C и изпечете кожата на джоланчетата до хрупкава-
около 20 мин.
Останалата бира смесете с 2 с.л. брашно. Сосът от
печенето го прецедете Смесете с бирата и брашното. Поставете на умерен огън и
бъркайте докато леко се сгъсти. Подправете с черен пипер и сол. Залейте
изпечените джолани. Поднесете с кисело зеле по баварски, кнедли и варени
картофи.
Добър
апетит!
П.П.
При мен джоланът беше по голям – около 1,4 кг и се пече 3,40 часа под фолио и
още 20 мин. без него. Направих го с червено вино, вместо бира. Не правих
надлъжни разрези по кожата. Получи се мозък и много червено вино отнесе.