Продукти за 4 порции: 250 г гъби, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 200
мл гореща вода, 200 мл течна сметана за готвене, 2-3 щипки смляно индийско
орехче, 2-3 щипки мащерка, 1 дафинов лист, 1/3 ч.л. смлян чер пипер, 3 с.л. бяло
вино, 50 г краве масло, 1 с.л. растително масло, 2 с.л. с връх брашно, 1ч.л равна сол или на вкус.
Начин за приготвяне: Почистваме, измиваме гъбите и ги нарязваме на
четвъртинки. Загряваме 30 г краве масло и запържваме гъбите, нарязаният лук и чесън
в него на умерена температура. Отделно в 20 г краве масло и 1 с.л. олио
запържваме пресятото брашно. Щом се появят мехурчета добавяме 200 мл гореща
вода, като бъркаме енергично да не се появяват бучици. Намаляваме огъня на слаб.
Сипваме запържените гъби, наливаме сметаната / на стайна температура/, бялото
вино, поръсваме с подправките и солта. Бъркаме периодично, варим докато сместа
си намали обема с 1/3. Готово!
Направете си пържолки и ги
залейте с горещия сос.
Добър апетит!