Продукти: 550 г бяло брашно тип 500, 20 г прясна мая, 2 г сода бикарбонат, 2 яйца L, 200 мл топло прясно мляко, 100 г
разтопено краве масло, 160 г краве сирене, 25 г кисело мляко, 15 г захар, 7 г сол.
20 г краве масло за намазване,
брашно за разточването.
Начин на приготвяне: Пресяваме
хубаво брашното, омесваме със солта и содата. Правим кладенче. Размиваме маята
в 200 мл топло мляко, слагаме захарта и посипваме с 1 с.л. пресято
брашно. Оставяме на 40 градуса във фурната да набъбне. Слагаме в кладенчето 1
яйце и един белтък /жълтъкът го пазим за намазване/ със стайна температура,
кравето мляко. Наливаме бухналата мая с млякото и захарта. Замесваме меко тесто
– около 15-20 мин. месене. Разделяме на четири части. Разточваме ги върху
набрашнена повърхност на правоъгълници с дължина 50-52 см и ширина 15 см .
Всеки правоъгълник поръсваме с 40 г натрошено СУХО сирене. После навиваме на
четири рула. Рулата две по две ги сплитаме на мрежичка в средата. Усукваме
рулата. После всеки край прехвърляме през другите два и прилепваме под тестото.
/ВИЖ СНИМКАТА ЗА ЯСНОТА/
Оформяме питка с диаметър 20 см . Поставяме в застлана
с кухненска хартия форма с диаметър 24 см, с високи стени. После в затоплена
фурна на 40 градуса още 35-40 мин да набъбне двойно. Намазваме с разбит жълтък
в 20 г разтопено краве масло. Печем в предварително загрята фурна на 190
градуса 15 мин., след което покриваме с фолио и намаляваме градусите на 165.
Печем още 30 мин., като последните 2-3 можем да махнем фолиото и да оформим
загара на питката по свой вкус.
последователност при оформяне на питката |
След като извадим питката от фурната оставяме във формата
за 2-3 минути и изваждаме.
Добър
апетит!
П.П.
Тестото може да се замеси и втаса в машина за хляб.