неделя, 27 ноември 2022 г.

Пиле "Гун Бао"

 


Китайската кухня е широко понятие, което съчетава различните регионални кухни на тази страна. Всяка провинция има свои собствени специални кулинарни традиции и ястия. Това се дължи на факта, че поради голямата площ на Китай, климатът и географското местоположение на различните региони са много различни един от друг. И по тази причина във всеки регион готвенето се развива според собствения си уникален начин.

Традиционният състав на пилето gongbao включва съчуански пипер. Именно той придава на ястието специален и несравним аромат. Не е нито люто, нито пикантно, а с лек привкус от зърната пипер.

Историята на създаването на пилето gongbao има няколко версии, но китайският сановник Дин Баожен се появява във всички тях. Живял през 19 век и бил губернатор на Съчуан, а в двора на императора заемал длъжността gongbao – възпитател на наследника.

Според най-разпространената версия Дин Баожен, като известен кулинар, често готвел сам и обичал да угощава гостите си. Сочното пилешко филе, пържено в пикантен сос, е било неговото характерно ястие приготвено по специфичен начин.

Според друга версия Дин Баожен често си поръчвал пикантно пиле в малка закусвалня, поради което то било кръстено на неговата длъжност.

Както и да е, това ястие заема своето достойно място в кухнята на Съчуан и бързо става популярно не само в цял Китай, но и се разпространява по света.

Интересното е, че в западните страни, особено в САЩ, пилето gongbao спечели сърцата на гастрономите без тази важна съставка. Факт е, че от 1968 г. до 2005 г. сечуанският пипер е забранен за внос в Съединените щати. Властите се страхували, че с тази подправка може да бъде внесена бактерия, която да зарази цитрусовите дървета с болестта. Ето защо в Америка пилето гонгбао се приготвя с люти чушки.

За много азиатски ястия бързото пържене на много силен огън е важно. Пилето Gongbao се приготвя по този начин. Следователно всички съставки трябва да бъдат нарязани и подготвени предварително.

В Китай уокът е изобретен за такова бързо пържене и е идеален за готвене на китайски ястия, включително пиле gongbao.

Ако нямате такъв съд, можете да използвате всеки тиган с дебели стени. И не забравяйте да следите времето, тогава зеленчуците ще останат хрупкави, а пилето няма да е жилаво и сухо.

Най-добре е да използвате месото от пилешки бутчета без кожа и кости за това ястие, защото те са по-сочни от гърдите. Оригиналната рецепта за пиле gongbao съдържа оризово вино shaoxing, но вместо това аз добавих оризов оцет.

Количеството лют червен пипер може да се регулира в зависимост от това колко пикантно искате да е ястието. Фъстъците могат да бъдат заменени с кашу.

Целината е по избор, можете да я замените с други зеленчуци по ваш избор или изобщо да не добавяте.

Продукти:  600 г пилешко месо от бутчета, 2 броя средни сладки червени чушки, 2 малки стръка целина или 1 по голямо парче целина глава, 2 броя люти чушлета и 1 с.л. равна Сечуански пипер, 80 г обелени фъстъци /кашу/, 2 големи скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, 3 с.л.  светъл соев сос, 1 с.л. оризово вино /оризов оцет/, 1 с.л. сусамово масло, 1 парче пресен джинджифил – 2 см дълго, 2 с.л. с връх царевично нишесте, 1 с.л. кафява захар, 2 с.л. вода

растително масло - за пържене

Начин на приготвяне:

Пилешкото филе нарязвате на малки парчета /кубчета 2х2 см/. Слагате в купа, после заливате с 2 с.л. соев сос и оризово вино /оцет/. Добавете царевично нишесте и разбъркайте. Покривате със стреч фолио и сложете в хладилника да се маринова за 60 минути.

През това време в отделна купа пригответе соса за пържене. Смесете 1 с.л. соев сос, кафява захар, сусамовото масло и водата. Разбъркайте

Нарежете целината и сладките чушки на малки филийки. Чесънът и джинджифилът нарежете на ситно. Разрежете лютите чушлета наполовина, отстранете семките и нарежете на малки парченца. Почистете ги и нарежете на ситно. Смелете сечуанския пипер в хаванче.

Извадете маринованите парчета пиле. Запържете ги на силен огън на малки порции в растително масло – 90 сек. Веднага щом се появи коричка, поставете парчетата в чиния, захлупете и започнете да пържите следващата партида.

Когато запържите цялото количество месо, добавете нарязаните на ситно чесън, лук и джинджифил в същия тиган. Запържете малко и сложете лютите чушлета заедно със сечуанския пипер. След минута добавете чушките, целината и фъстъците.

След три минути върнете всички парчета месо в тигана и полейте със соса. Запържете още 2 минути и отстранете от огъня.

Сервирайте със сварен ориз.

Бързо и лесно.

Добър апетит!

 

П.П. Аз лично добавих и 1 малък морков към зеленчуците. Ако чушлетата са много люти, сложете само едно.

 

вторник, 15 ноември 2022 г.

Крем с карамелизирана захар – 2

 


Рецептата е от книгата на Добрина Венкова – „Соленки, сладкиши, кремове“ с леки изменения от мен в количествата. Получи се пухкав, ароматен и много вкусен крем.

Продукти: 4 броя яйца L, 180 г захар, 550 мл прясно мляко, 40 г брашно, 100 мл вода, 2 броя ванилия пакетчета по 0,2 г .

50 г орехи и 35 г сини боровинки за поръсване при поднасяне.

Начин на приготвяне: На умерен огън в тенджера с дебело дъно карамелизираме 100 г захар с 60 мл вода. Като стане готов карамела /стане тъмен/, отнемаме от огъна, изливаме при постоянно бъркане 40 мл топла вода и сместа от 4 разбити жълтъка, 550 мл затоплено мляко, ванилиите и 40 г брашно. Връщаме обратно на умерен огън и бъркаме докато се сгъсти. След това оставяме да поизстине сместа – като потопите пръст да усещате лека топлина. Прибавяме разбитите на твърд сняг 4 белтъка с 80 г захар. Бъркаме с дървена лъжица до еднородна смес. Разпределяме в чаши и украсяваме отгоре със счукани орехи и сини боровинки.

При желание  орехите и боровинките можете да разбъркате с изстиналия крем.

Добър апетит!

неделя, 13 ноември 2022 г.

Салата с картофи, сельодка и ябълка

 


Продукти за две порции: 100 г сельодка, 1 голям картоф, 1 брой сладко – кисела ябълка, 1 голяма кисела краставичка, 1 средна глава червен лук, 1 с.л. растително масло, 1 ч.л. ябълков оцет, 1 ч.л. захар, сол на вкус, зелени листа салата при сервиране.

Начин на приготвяне: Сварете картофа, обелете го и нарежете на тънки парчета. Ябълката почистете от кората и семките и също нарежете на тънки парчета. Киселата краставичка и нея нарежете. Лукът почистете и нарежете на полумесеци. Сельодката на малки парчета. Подготвените продукти смесете, залейте с растително масло и оцет. Посолете със захар и сол на вкус. Разбъркайте внимателно и поднесете върху листа от зелена салата.

Добър апетит!

четвъртък, 3 ноември 2022 г.

Мухлама

 


За любителите на турска кухня ви представяме популярната разядка от Черноморието. Наричат я „Мухлама”. Може да я срещнете и като „куймак”. Представлява е проста царевична каша или качамак с много масло и кашкавал. Популярността ѝ минава границите и се предлага в Грузия, Армения и Абхазия.

В случай че още не сте яли Мухлама, да знаете, че сте пропуснали още едно изкушение. Тя е толкова проста за приготвяне и в същото време уникално вкусно

Мухлама се прави в специални тигани с две дръжки по краищата. Сервират се на масата с тях. По всяка вероятност нямате подобно нещо у дома, но това не пречи. Можете да готвите и в обикновена тенджера от неръждаема стомана и дебело дъно.


Продукти: 125 г краве масло, 4 супени лъжици царевично брашно /грис/ с  връх, 450 мл гореща вода, 280 г кашкавал, 2-3 щипки сол или на вкус

Смлян лют червен пипер или канела за поръсване.


Начин на приготвяне: На умерена температура кравето масло в дълбок тиган с дебело дъно. Добавяме брашното и бъркаме докато се получи хомогенна смес.

След това добавяме постепенно водата. Първо изливаме 250 мл вода и разбъркваме. Поръсваме със сол и доливаме постепенно останалата вода. Намаляваме на слаб огън.

Бъркаме докато сместа стане на каша. Накрая добавяме кашкавала /настърган или нарязан на дребни кубчета/, като не бъркаме повече, а оставяме той да се размекне. След като кашкавалът се размекне може да разбъркаме около 1 минута, за да се смеси всичко. Готово!

Поднесете Мухламата топла или студена. Неустоимо вкусна е и в двата варианта. Докато е топла се точи на конци.

По желание може да се поръси с канела или лют червен пипер. Аз лично добавих за себе си и пържен лук.

За предпочитане е да се ползва турски кашкавал, който е на конци. Ястието се получава добре и с всеки качествен кашкавал.

Добър апетит!