Това
е поредна рецепта за една от удобните храни, на които се наслаждаваме всяко
лято: кюфтета от тиквички.
Много
от нас ги харесват и като основно ястие, заедно със зелена или млечна салата.
Кюфтенцата
от тиквички са прекрасно вегетарианско мезе, на което се наслаждаваме през
лятото в механите, вкъщи, на семейни и приятелски „сбирки“, и винаги е едно от
най-популярните ястия. Комбинацията от ароматни подправки (магданоз, копър,
мента) заедно с извара, тиквички и яйца е просто вълшебна!
Друго
хубаво нещо на тази рецепта е, че е много лесна и бързо се приготвя! Просто
настържете тиквичките на ренде, отцедете ги от сока и ги смесете с останалите
съставки, като правите кюфтета. След това остава само да ги изпържим.
Необходими са ни около 15-20 минути и резултатът е уникален!
Разбира
се – както и в други подобни рецепти – тъй като тази рецепта е проста,
качеството на суровините, които ще използваме, е много важно. Затова предлагам
да използвате яйца за свободно отглеждани кокошки, био тиквички и качествена
извара. Крайният резултат ще бъде превъзходен вкус.
От
многото рецепти се спрях на тази
Продукти: 500
г (2-3 средни), 2 яйца, 400 г пълномаслена извара, 8 г (2 супени лъжици)
нарязана прясна мента, 8 г (2 супени лъжици) нарязан пресен магданоз, 8 г (2
супени лъжици) нарязан копър, 4 големи скилидки чесън, 3 с.л. счукан на дребно
сухар, 1 с.л. с връх брашно (25 г), 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол (на вкус).
200 мл зехтин за пържене
Начин
на приготвяне: Измийте добре тиквичките и изрежете краищата
им. Настържете ги на едро ренде. Поставете ги в гевгир с 1 ч.л. сол и
разбъркайте с ръце. Оставете да се отцеди за 40-45 минути.
Стиснете с ръце настърганите тиквички, за да отделят
възможно най-много вода. Сложете ги в дълбока купа.
Добавете яйцата разбити леко с вилица, нарязаните на
ситно магданоз, копър и мента. Поръсете
с черния пипер, счуканите сухари, скилидки чесън и брашното. Разбъркайте добре
с лъжица (или омесете с ръце).
Сложете студената, леко разбъркана извара. Внимателно
омесете.
Поставете зехтина в голям тиган с дебело дъно и го загрейте
на среден до силен огън.
След като мазнината кипне, грабнете с лъжица от сместа и я
сложете в тигана. Чрез леко притискане оформете кюфте. Тиганът може да побере
около 4-5 тиквени кюфтета. Не слагайте много, защото температурата на маслото
ще падне и няма да се изпържат както трябва.
Запържете по 3-4 минути от всяка страна. Извадете и
поставете върху кухненска хартия за няколко минути преди сервиране, за да се оцедят
от мазнината.
Добър
апетит!
П.П.
1. Обръщайте
кюфтенцата от тиквички само веднъж по време на пържене. След 2 минути пържене внимателно
повдигате всяко тиквено кюфте, за да видите дали е готово да се обърне.
2.
Може да добавите още брашно, ако искате по-твърда смес, но според мен това се отразява на вкуса и
текстурата, и трябва да се избягва.
3.
Важно е да използвате зехтин за пържене, за да придадете допълнителен вкус на
тиквените кюфтета. Използвайте умерен до силен (а не силен) огън. Не оставяйте
мазнината да ври дълго преди да ги сложите. Да не започва да пуши, това ще се
отрази на вкуса им.
4.
Ако изварата не е солена, добавете още сол по Ваш вкус.