Продукти: 500 г несолена извара, 4 яйца, 250 г захар кристал, 7 г
сол, 10 г сода за хляб /сода бикарбонат/, 400 г бяло брашно, 100 г нишесте, 0.6
г ванилия на прах, 1 ч.л. настъргана лимонова кора /по желание/.
Растително масло за
пържене
Начин на приготвяне: Яйцата разбийте със захарта. Прибавете претърканата през
сито извара. Разбъркайте добре. Омесете пресятото брашно и нишесте със солта,
содата и ванилията. Сложете ги на порции при разбитите яйца заедно с лимоновата
кора /по желание/ и замесете меко, лепнещо тесто.
Загрейте растителното
масло до 175 градуса /умерен огън/ в дълбок тиган. С намазнени ръце правите
топчета колкото малък орех и пускате в сгорещеното масло. Олиото трябва да бъде
достатъчно, за да могат тестените топчета да плуват в него. Ако имате фритюрник
можете да ги изпържите в него. Пържите от всяка страна по 5-6 мин., до приятно
покафеняване. Изваждате и оцеждате на кухненска хартия. Можете да поръсите по
желание с пудра захар, но и така са сладки.
Идеална закуска или
допълнение към чай.
Добър апетит