четвъртък, 30 ноември 2023 г.

Чешки лешникови бисквитки

 


Продукти за 40 броя: 4 белтъка, 250 г пудра тръстикова захар, 250 г лешниково брашно, 100 г галета, кората на 1 лимон, 1 ч. л. смляна канела, ½ ч.л. бакпулвер,  щипка сол.

Течен шоколад или крем по ваше желание за слепване.

Начин на приготвяне: Разбийте белтъците със сол на твърд сняг, добавете захарта, лешниковото брашно, галетата, лимоновата кора, бакпулвера и канелата. Замесете меко, лепнещо тесто.

Загрейте фурната на 165 °C. Върху намазана с масло или застлана с хартия за печене тава оформете 40 топчици, като ги притиснете с лъжица да бъдат около 5 мм дебелина. Изпечете в загрятата фурна до порозовяване - около 15 минути. 

Извадете и охладете напълно. Не ги вадете от тавата, много са меки и се чупят. Намажете ги с крем или шоколад и слепете по две.

Добър апетит!

 

П.П. Можете да замените тръстиковата захар с обикновена пудра захар, но намалете количеството – 200 г. Ако тестото е много меко, оформете бисквитките с лъжица, не добавяйте повече продукти. Вместо лимонова кора, можете да използвате портокалова такава или лимонова есенция.

вторник, 28 ноември 2023 г.

KAŞIK SALATASI – Салата за лъжица

 


Рецептата за тази турска салата е много проста. Пропорциите може да не се съблюдават, а да я приготвите както на Вас ви е вкусно. Почти винаги доматите са повече от чушките, а те повече от краставиците. И вкуса на тази салата трябва да бъде кисело-лютив, като степента на лютивост определяте според вашите вкусове.

Единственото важно правило, което трябва да спазвате – салатата трябва да бъде нарязана на много ситни парченца – нито на блендер, нито на ренде. Само на ръка с нож.

Има най различни варианти – с добавка на зеленчуци, нахут, маслини. Аз ще ви предложа най простия и лесен начин.

Продукти: 3 броя средни домати, 1 брой зелена чушка, 1 брой червена чушка, 1 средна краставица, 1 зелена люта чушка, 1 малка глава червен лук, 2 малки стръка пресен лук, 1 с.л. прясна мента, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. сумак, ½  ч.л. лют червен пипер на люспи, 1/3 ч.л. смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. сироп от нар , 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок, сол на вкус – малко повече от ½ ч.л. при мен.

Начин на приготвяне: Доматите и краставиците обелете. Чушките почистете от дръжките и семето. Накълцайте зеленчуците и подправките на много ситно. Омесете и сложете подправките, лимоновия сок, зехтина и сиропа от нар. Посолете и поръсете с люспи лют червен пипер и сумак.

Поднесете с препечени филии или като салата към скара.

Добър апетит!

П.П. Избирайте чушки с тънка кожа. По вкусно е според мен. Важно е зеленчуците да са пресни.

сряда, 22 ноември 2023 г.

Muhallebi - Малеби по турски

 


Класическото Muhallebi се прави с добавка на жълтъци или краве масло, а може и с двете. Аз се спрях на последния вариант и не съжалявам никак. Всички поискаха допълнителна порция. Ма множество рецепти на тази турска сладост. Повечето с с добавка на различни плодове и сладки сосове.

Продукти: 600 мл прясно краве мляко, 80 г захар, 25 г краве масло, 2 жълтъка, 40 г оризово брашно, 20 г царевично нишесте, 1 ванилия, няколко капки портокалова есенция или 1 с.л. розова вода, шипка сол.

За украса – смлян или натрошен шам фъстък, ягоди, малини, сини боровинки.

Начин на приготвяне: Смесете оризовото брашно и царевичното нишесте. Разтворете ги в 150 мл студено прясно мляко.

В дълбок съд /тенджера/ сложете 450 мл мляко, маслото, жълтъците, захарта и солта. Загрейте на умерен огън при постоянно бъркане с телена бъркалка докато се разтопи захарта и се сгорещи млякото. Добавете ванилията. На тънка струйка, при постоянно бъркате влейте сместа с брашното и нишестето. Оставете да се вари около 15 минути, докато сместа стане гъста и гладка. Постоянно разбърквайте с телена бъркалка. Свалете от огъня и сложете портокаловата есенция или розова вода.

Разпределете в купички. Покрийте с фолио и оставете на хладно да изстине и стегне. При поднасяне поръсете със смлян шам фъстък и дребни плодчета.

Насладете се на невероятния вкус.

Добър апетит! 


вторник, 21 ноември 2023 г.

Спаначени кюфтета

 


Една рецепта от турската кухня.

Продукти:: 500 г спанак, 150 г сирене, 2 яйца, 100 г брашно, 2 големи стръка пресен лук, 1 с.л. кисело мляко, ½ връзка магданоз, 1 с.л. пресен копър, ½ ч.л. смлян черен пипер,2 щипки сол.

Олио за пържене

Начин на приготвяне: Почистете, измийте и нарежете на ситно зеленчуците. Запържете в 60 мл растително масло първо за 2 минути лука, после за 5 минути спанака. Оцедете и оставете да изстинат. Смесете с яйцата, ситно натрошеното сирене, пресятото брашно, млякото, накълцаните магданоз и копър, черния пипер и сол /по желание/. Ако сиренето е достатъчно солено, не е нужно да слагате сол.

Загрейте растително масло на силен огън, със супена лъжица слагайте от сместа, като леко притискате да оформите кюфтенца. Пържете по 2-2,30 минути от всяка страна. Извадете и оставете върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.

Сервирайте с млечен чеснов сос.

Добър апетит!

събота, 18 ноември 2023 г.

Хърватски коледни сладки

 


Коледа е далеч, но тези сладки определено ме доближиха до нея. Всички са възхитени от тях. Колкото са красиви толкова са и вкусни. Наистина ще бъдат в тон с коледното настроение.

Продукти за 40 броя: 220 г бяло брашно, 200 г бадемово брашно /фино смляно/, 200 г краве масло, 150 г захар, 1 яйце + 2 жълтъка, 2 ванилии, 4-5 капки лимонова есенция, 3 с.л. ром, щипка сол.

За овалване – 2 белтъка, 1 с.л. вода, 150 г бадемово брашно.

Украса – 120 г черен шоколад, 50 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте омекналото масло, яйцето и жълтъците на пяна. Добавете захарта, ванилиите, лимоновата есенция, бадемовото брашно и всичко разбърквайте. Накрая бавно добавете пресятото брашно и рома, разбъркайте, докато всичко се смеси добре, след което го приберете в хладилника за 2-3 часа.

От тестото правите топчета с големината на орех. Всяка топка оваляйте леко в разбитите на пяна белтъци с 1 с.л. вода, а след това в бадемовото брашно. Поставете ги в тава застлана с лист хартия за печене. Между всяка топка да има малко разстояние. Натиснете отгоре да се образува дупка /да не стига до дъното/. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 - 17 минути.

След като извадите сладките от фурната ги оставете настрани да изстинат.                                                                                     

Разтопете шоколада на водна баня, добавете маслото и разбъркайте добре. Използвайте лъжица или торбичка, за да изстискате малко шоколад във всяка дупка на сладките. Оставете шоколада да стегне.                                   

Съхранявайте бисквитите в тенекиени кутии застлани с хартия.

Добър апетит!

 


Става да замените смлените бадеми с орехи, лешници …………. Вместо лимонова есенция можете да използвате настъргана на ситно ренде кора на лимон, а черния шоколад – с млечен или бял. Тестото е малко лепнещо, но това да не Ви притеснява. След престоя в хладилник, то стяга.

вторник, 7 ноември 2023 г.

Коледни рулца по хърватски

 


Продукти: 

Тесто - 500 г бяло брашно, 250 г краве масло /маргарин/, 200 г заквасена сметана,  щипка сол.

Плънка – 126 г орехови ядки, 100 г захар, 50 г стафиди, 20 мл ром, 20 г мед, кората на ½ лимон, ¼ ч.л. канела, 100 мл прясно мляко, 20 г галета.

Пудра захар за овалване, жълтък за намазване.

 

Начин на приготвяне: Брашното пресявате два пъти и омесвате със солта. В ½ част от него нарязвате на малки парчета студено краве масло. Месите докато стане на трохи. След това слагате по малко брашно и сметана. Продължавате да месите докато се изразходват продуктите и получите меко тесто. Поставяте в найлонова кесия и в хладилник за 12 часа. Изваждате и разделяте на две части. Всяка разточвате в квадрат 30 X 30 см .        

ПлънкаСмлените орехи, захарта, канелата, стафидите, меда и настърганата лимонова кора смесвате и всичко заливате с горещо мляко. Разбъркате добре и след това добавяте 20 г галета. 

На 2 см навътре от ръба на тестото слагате от плънката, прегънете веднъж и намажете на тънко с разбития жълтък, след това отново прегънете и отрежете. Продължете процеса до изчерпване на тестото. Повторете същото и с другата половина тесто. Сложете получените рула едно до друго и нарежете на бисквити с дължина 4 см. 


               

Печете на 180°C за 20-22 минути.

Още топли овалвате в пудра захар.

Добър апетит!