Parmigiana di melanzane (известен също като
melanzane alla parmigiana или просто parmigiana) е едно от най- известните и
вкусни италиански ястия.
Приготвено с пържен патладжан , който след
това се запича с доматен сос , босилек и сирене. Ястието е включено в списъка
на традиционните италиански хранителни продукти.
Този списък класифицира Parmigiana di
melanzane като типично ястие за регионите Кампания, Сицилия и Калабрия.
Съществуват различни версии на пармиджана.
Сицилианската е най-обикновена, докато в
Неапол патладжанът се панира с яйце и брашно и може да се замени с тиквички или
артишок , а в Калабрия рецептата обикновено включва салам и варени яйца .
Има и по-леки варианти , при които
патладжаните (или тиквичките) се пекат на скара , а не се пържат. Що се отнася
до сиренето, освен пармезан, можете да използвате скаморца, провола,
качиокавало или моцарела.
Сега ще напиша рецептата на варианта който аз
си избрах. Получи се голяма вкусотия.
Продукти: 4 броя черни патладжани / 800 г /, 700 г домати, 100 г сирене Пармезан и
100 г сирене Моцарела, 1 глава лук, 3 големи скилидки чесън, 100 мл зехтин, 5
листа пресен босилек, 2 щипки прясно смлян черен пипер, ½ ч.л. сол.
Вода за накисване, 30 мл
ябълков оцет, сол.
Начин на приготвяне: Измийте
патладжаните и ги нарежете на филийки с дебелина около 1 см.
Накиснете ги с вода, сол и оцета за петнадесет минути.
Отцедете ги в гевгир, като ги поставите вертикално. Това да може да се изтече
водата. Ако е необходимо ги подсушете с кухненска хартия преди печенето.
През това време пригответе доматения сос.
Лукът се нарязва на много ситно. Доматите се настъргват
на ренде. Кожата им се маха.
Сложете в тиган с дебело дъно 50 мл зехтин и изпържете на
умерен огън за 4-5 мин. в него лука. Увеличете огъна на силен. Добавете
настърганите домати, солта, черния пипер, измитите и нарязани листа босилек. Разбъркайте
добре, оставете да кипне всичко и гответе 30 минути на слаб огън под капак.
След като изтече посоченото време, проверете дали сосът
се е сгъстил достатъчно. Не трябва да е много воднисто. Ако е необходимо,
продължете да сгъстявате без капак.
Чесънът пасирайте с 50 мл зехтин. След което намажете от
двете страни нарязаните и подсушени филийки патладжан
Изпечете ги на скара по 3 мин. от всяка страна.
Вземете средно голям съд за фурна и поръсете дъното с
част от доматения сос. Направете слой от патладжани, сирене и доматен сос.
Редуват се патладжани, моцарела и пармезан, и сос до
изчерпване на съставките. В зависимост от вида патладжан и ширината на съда в
който печете, продуктите трябва да стигнат два или три слоя.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за около
30 - 35 минути, в зависимост колко слоя сте подредили. Ястието се поднася
хладко.
Добър
апетит!