Чахохбили
– е рецепта за пиле, задушено със зеленчуци, подправки и билки, едно от
най-известните ястия на грузинската кухня. Аз лично бях изненадан, че Чахохбили
е лесно за приготвяне и не изисква някакви екзотични продукти.
Има два начина за направа на Чахохбили -
така нареченият сух метод, когато парчета пиле се пържат без добавяне на
мазнина или масло, а след пържене пилето
се задушава без добавяне на вода или бульон, и втори, с малки количества масло
по време на пържене и добавяне на бульон, ако е необходимо.
Аз го приготвих по втория начин.
Продукти: Пиле
–с чисто тегло около 1.2 – 1.3 кг, домати, средно големи неводнисти – 5 броя, ,
чушки – червена и зелена по 1 брой, доматено пюре – 1 с.л., чесън – 5 големи
скилидки, аджика /лютивка/ - 1 ч.л., зелен магданоз – 1 връзка, пресен кориандър
– ½ връзка, кориандър на прах – 1 ч.л., хмели сунели /грузинска подправка/ - 1
ч.л., няколко щипки чер пипер, сокът на
един лимон, сол - 1 ч.л., пилешки или зеленчуков бульон – 80 мл , растителна
мазнина /олио/ – около 100 мл .
Начин
на приготвяне: Почистеното и измито пиле нарязваме на дребни
парчета. Загряваме мазнината в тиган или тенджера с дебело дъно и запържваме
нарязаното пиле да златисто от всяка страна – по 3-4 мин. на умерено силен огън. Добавяме
нарязаният на ивици /кръгчета/ лук и запържваме за около 1-2 мин. , слагаме
разредената с бульон доматена паста и 3
настъргани на едро ренде домати. Намаляваме огъня на слаб и под похлупак
задушаваме 25 - 30 мин. След 15 мин. добавяме почистените от семена и дръжки
нарязани на едро чушки, и аджиката.
2 бр.
домата попарваме с вряла вода за около 60 сек. После изваждаме
и веднага потапяме в ледено студена вода. Обелваме обвивката им и нарязваме на
едри парчета /резенчета/.
5 мин. преди да снемем от огъня ястието слагаме доматите,
сокът от лимона и ¾ от зелените подправки.
Снемаме готовото ястие от огъня. Поръсваме го със сол, смлян
кориандър, хмели сунели и накълцаните
на много ситно скилидки чесън. Объркваме и захлупваме за 15 мин.. Поднасяме
топло, поръсено с останалите 1/3 накълцани зелени подправки и топъл домашен
хляб.
Добър
апетит!
П.П. Ако доматите са много воднисти, не слагаме
бульон! Тези, от Вас които не обичат лютивото, могат да пропуснат аджиката.