вторник, 26 март 2019 г.

Кюфтета от лапад, картофи и моцарела




Продукти: 300 г листа от пресен лапад, 650 г картофи, 150 г сирене Моцарела, 2 яйца L, 2 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 връзка пресен джоджен, ½ ч.л. смлян чер пипер, 2-3 щипки стрита чубрица,2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л.  сол.

Панировка -  2 яйца, 40 мл  бира, щипка сол, брашно за овалване
200 мл растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Моцарелата също на настъргваме на ренде. Нарязаният лук, чесън, две яйца, стритите със сол листа на лапада /нарязани на ситни лентички/ и двете супени лъжици разтопено краве масло омесваме и прибавяме към картофите. Добавяме сол на вкус, чер пипер, накълцан магданоз, джоджен, чубрица и разбъркваме добре с дървена лъжица. Оставяме обърканата смес 1 час да престои на студено в покрит съд.
Две яйца разбиваме на пяна с 50 мл. бира и щипка сол.
Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода, овалваме в пресято брашно, топим в разбитите яйца и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко или сос.


Добър апетит!

понеделник, 25 март 2019 г.

Яхния със свинско месо и лапад





Продукти: 700 г свинско месо месо от бута или плешката, 450 г пресен лапад, 2 връзки пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 връзка пресен джоджен, 1 връзка пресен магданоз, 1 морков, 1 равна супена лъжица червен пипер, ½ чаена лъжица смлян чер пипер, 2-3 щипки стрита чубрица, 2 супена лъжици с връх брашно /28 г/, 1 чаена лъжица сол, 80 мл растително масло.
Вода.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистеното и измито месо на малки хапки. В дълбока тенджера го изпържваме в ОЛИОТО. Попарваме за няколко минути лапада с вряла вода. Оцеждаме и нарязваме на дребно. Смесваме с нарязаният лук, чесън, морков, джоджен и магданоз. Слагаме черният, червеният пипер, чубрицата и сол на вкус. Прехвърляме всичко в тенджерата при месото. Запържваме за 2-3 минути и наливаме вода колкото да покрие продуктите. Варим още 20 мин. на умерен огън под похлупак.
Брашното препичаме на сух тиган, размиваме го с 100 мл хладка вода и слагаме в тенджерата. Разбъркваме. Задушаваме още 10 мин.при периодично бъркане да не загори и изключваме. Хубаво е ястието да престои 15-20 мин. на изключен котлон под похлупак да се омесят ароматите и тогава да се сервира.

Добър апетит!

вторник, 5 март 2019 г.

Желиран крем с ряженка и яйца


 

Този крем с ряженка много допадна на моето семейство. Но аз исках да го нагодя на моя вкус. Не ми допадат много желирани кремове, които не са „въздушни“, т.е. пухкави. Затова го преработих.

Продукти: 500 мл ряженка 3.2%, 250 мл течна сметана 35%, 110 г  захар, 17 г желатин на прах, 20 г цикория на прах, 180 мл вода, 40 г брашно, 40 мл коняк, 2 яйца, 60 г орехови ядки, 0.4 г ванилия на прах.

Начин на приготвяне: Заливаме желатина с 80 мл студена вода и оставяме да набъбне. Набъбналия желатин затопляме на водна баня /слаб огън/, докато се разтопи напълно.
Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Жълтъците разбиваме с 100 г захар, прибавяме коняка и слагаме на водна баня да се сгъстят. Бъркате 5-6 мин. след като се стопли сместа. След това добавяте омесените хладки ряженка, сметана, разтворената в 100 мл вода цикория, смелените орехови ядки и ванилията. Оставете на водна баня да се сгъсти сместа, като разбърквате постоянно. Отнема около 25 мин. Две-три минути преди края сложете разтопения желатин. Разбъркайте добре с телена бъркалка. След това снемете от огъня и оставете около 20 мин. да изстине. Двата белтъка разбийте на сняг, като накрая прибавите 10 г захар. После внимателно ги излейте при останалата смес. Бъркайте бавно с дървена лъжица докато се получи еднородна смес.
Разливаме в подходящи съдове и оставяме за 8 часа на студено в хладилник.

Добър апетит!