четвъртък, 17 март 2022 г.

Хрупкави картофи на фурна

 


Продукти: 1 кг картофи, 60 мл растително масло /олио, зехтин/, 1 с.л. подправка за картофи, 1 и ½ ч.л. сол,

Растително масло за намазване, пресен чесън и копър за поръсване, вода за варене.

Начин за приготвяне: Обелете картофите и ги измийте. Нарежете ги на полумесеци с дебелина 1 – 1,2 см . Варете ги в подсолена вода 10 мин. на умерена температура след завиране на водата. Извадете и оцедете. Залейте с растително масло и добавете подправката за картофи. Омесете и подредете в един ред в тава застлана с хартия за печене, която сте намазали тънко с растително масло.

Печете на средно ниво в предварително загрята фурна на 230 градуса по 25 мин. от всяка страна. Извадете, сложете ги в дълбок съд и омесете със ситно нарязани пресен чесън и копър.

Добър апетит!

 

П.П. Вместо растително масло /олио, зехтин/ можете да използвате топена мазнина от бекон или патешка мазнина. Ако нямате подправка за картофи можете да комбинирате смлян черен, червен пипер, чубрица, кориандър и куркума. Важно е картофите да са нарязани на по малки и дебели парчета. За да може отвън да се образува корица, а вътре да са меки. Да не стават като чипс. След изпичането може допълнително да ги поръсите със сол, в случай че са безсолни за Вашия вкус.

неделя, 6 март 2022 г.

Брюкселско зеле с бекон на тиган

 


 

Продукти: 900 г брюкселско зеле, 220 г пушен бекон, 5 с.л. растително масло, 2 броя стебла целина /селъри/, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 2 с.л. бяло вино, 80 мл вряща вода.

Начин на приготвяне: Нарежете бекона на ивици с дължина 1,5 см и дебелина 6 мм . Загрейте на силен огън 2 с.л. растителна мазнина в тиган с дебело дъно и незалепващо покритие. Сложете бекона, намалете огъня на умерен и пържете 8 мин. до покафеняване. По време на пърженето слагайте периодично 2 с.л. бяло вино. Една по една. Накрая извадете бекона, добавете 1 с.л. олио и запържете за 4-5 мин нарязаната на ситно целина. Извадете я и влейте врящата вода. Отнемете от огъня щом кипне.

Отрежете основата на малките брюкселски зелки. Обелете горните листи /външния слой/ и разрежете на две по средата, по дължина. Сложете ги в купа и залейте с течността с която са пържени бекона и целината. Омесете добре и оцедете. Течността запазете.

Тиган / 30 см / с дебело дъно и незалепващо покритие  сложете на силен огън. Намажете дъното с 1 с.л. мазнина и 1 с.л. от оцедената течност. Като започне да се отделя лек пушек сложете половината парчета зеле с разрязаната част надолу. Пържете 4 мин., до силно покафеняване, след това обърнете и още 4 мин. от другата страна. Поръсете с черен пипер и сол. Прехвърлете при бекона.

Повторете същата процедура с втората половина от брюкселското зеле. Зелето трябва да се пържи само в един ред. Не едно върху друго.

Накрая смесете всичко и сервирайте топло.

Добър апетит!

събота, 5 март 2022 г.

Пържена царевица с тиквички

 


Продукти: 3 ч.ч. зърна от сладка царевица, 2 ч.ч. обелени и ситно нарязани зелени тиквички, 3 и ½ с.л. растително масло, 1 средна глава червен лук, 1 малка зелена люта чушка, почистена от дръжката и семето,  2-3 скилидки чесън, ¼ ч.ч. нарязан пресен магданоз или босилек, 3 с.л. лимонов сок, 2 с.л. зехтин, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол.

Настърган пармезан за поръсване.

Начин за приготвяне:

Загрейте на силен огън в тиган /30 см диаметър/ с дебело дъно /чугунен/  2 с.л. растително масло. Когато започне да се вдига лек пушек сипете царевицата. Разбъркайте и оставете 2 мин. да се пържи без да размесвате. Когато започне да почернява, разбъркайте и оставете от другата страна да почернее леко. Отнема 2-3 мин. След това продължете постоянно да разбърквате още около 5 мин. Добавете нарязаните лук и люта чушка. Пържете около 60 сек., след това сложете пресования чесън. Разбъркайте, държите още около 60 сек на огъня. Отнемете и изсипете в топлоустойчив съд. Почистете внимателно тигана. Сложете отново на силен огън с останалата растителна мазнина. Като започне да се появява дим сипете тиквичките. Оставете ги 2 мин. да се запържат без да бъркате. След това обърнете и изпържете 2 мин. от другата страна. Разбъркайте с дървена лъжица и оставете още 2 мин. на огъня. Отнемете и сипете при царевицата. Сложете зехтина, лимоновия сок, магданоза, черния пипер и солта. Разбъркайте внимателно. Поръсете с настърган пармезан и поднесете веднага.

Добър апетит!

Салата от нахут и печени чушки

 


Продукти:  450 г нахут от консерва, 4 бр. печени чушки, 1 средна глава червен лук, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. сол /на вкус/, ½ връзка пресен магданоз.

 

Начин на приготвяне: Нахутът измиваме под студена течаща вода и оцеждаме. Чушките и лукът обелваме, почистваме и нарязваме на тънки ивици. Магданозът на ситно. Чесънът пресоваме. Първо омесваме чесънът, чушките и лимоновия сок. Оставаме ги да престоят 30 мин. да поемат миризмите. След това добавяме всички останали продукти и подправки. Разбъркваме и поднасяме.

Добър апетит!