сряда, 25 декември 2019 г.

Виенски маслени бисквитки




Продукти: 275 г бяло брашно, 250 г краве масло, 120 г пудра захар, 2 белтъка, 2 прахчета ванилия, щипка сол.
За декорация – 100 г черен шоколад, 25 мл прясно мляко, 30 г краве масло.
Начин на приготвяне: Кравето масло на стайна температура се разбива с пудрата захар и белтъците до пухкава смес. След което се прибавят пресятото брашно, омесено със солта и ванилията. Сместа се разбърква добре с миксер или дървена лъжица, до хомогенност. След това има два варианта. Всичко се прехвърля в сладкарски пош с накрайник и шприцова в застлана с кухненска хартия тава. Правят се форми като буква W. Излизат 20-22 броя. Вторият вариант е да се прехвърли лепнещата смес в найлонова кесия и остави в хладилник за 60-90 мин. да стегне тестото. Още студено се разточва и изрязват формички.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 10 мин. Ориентир ще Ви бъде побеляването на бисквитките отгоре и леко порозовяване от долната страна.
Изпечените бисквитки се изваждат и оставят в тавата напълно да изстинат. След което от едната страна се потапят в шоколадова смес и подреждат върху кухненска хартия. Престояват на студено да се втвърди шоколада.
Шоколадова смес – На слаб огън или водна баня се загрява млякото, прибавя се натрошения шоколад. Бърка се с телена бъркалка до хомогенна смес. Накрая се слага маслото и отново се разбърква добре.
Бисквити с помощта на формички

Шприцовани бисквити

Добър апетит!

понеделник, 23 декември 2019 г.

Аржентински маслени бисквити - алфахорес




Продукти за 60 броя с диаметър 5 см : 250 г фино бяло брашно, 200 г царевично нишесте, 200 г краве масло, 150 г пудра захар, 3 жълтъка, 30 мл ликьор Амарето /коняк/, 3 г бакпулвер, 3 пакетчета ванилия на прах, щипка сол
За слепване – 394 г дулсе де лече /варена сгущенка/.
За овалване – кокосови стърготини, натрошени обелени бадеми, смелени орехови ядки.

Начин на приготвяне: Разбийте размекнатото краве масло докато се получи пухкава смес. При постоянно разбъркване прибавете жълтъците, пудрата захар и ликьора.
Омесете брашното, нишестето, солта, бакпулвера и ванилията. След това сложете всичко при разбитото масло и замесете меко тесто.
Разделете го на две части, сложете в найлонови кесии и оставете в хладилник да отлежи 60 мин. След това извадете и разточете между два листа хартия за печене. Така не лепне. Изрежете кръгове 5 см и изпечете в тава застлана с готварска хартия, в предварително загрята фурна на 190 градуса за 10-12 мин. Щом отгоре станат бели бисквитките, а отдолу леко порозовеят са готови. Не бързайте да ги махате от хартията. Нека изстинат напълно. В противен случай ще се чупят, много са нежни.
Изстиналите бисквитки слепете по две с помощта на дулсе де лече. Внимателно натискайте да не ги счупите. Намажете и страните и оваляйте в кокосови стърготини или счукани бадеми /смлени орехови ядки/.
Съхранявайте в затворен съд.

Добър апетит!

понеделник, 2 декември 2019 г.

Кекс с моркови




Продукти: Бяло брашно -260 г, растително масло – 200 мл, моркови , почистени – 250 г, захар – 150 г, яйца – 4 бр. L, бакпулвер – 7 г, ванилия – 0.4 г, сол – 1 щипка, какао на прах – 15 г .
За заливка – 100 г черен или млечен шоколад, 50 мл течна сметана, 30 г краве масло.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата с пудрата захар до хомогенна смес. Прибавете постепенно при постоянно бъркане растителното масло, пасираните моркови, омесените с пресятото брашно ванилия, сол и бакпулвер. Бъркайте докато се появят мехурчета отгоре на сместа. Отделете ½ ч.ч. от нея и омесете с какаото. Първо прехвърлете в намаслена и набрашнена форма за печене тази част от сместа без какаото, след това налейте другата. /Използвах форма за кекс./ Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса – първо само на долен реотан 20 мин., след това включете и горния реотан. Печете още 20 мин. Проверете с дървена клечка дали е изпечен добре кекса. В зависимост от фурната ви може да се наложи да се допече още 5-6 мин. Пекох на 2 ро долно ниво от 5 нива във фурната.
Извадете и оставете да се изстуди.
Шоколадова смес – Загрейте на слаб огън сметаната, прибавете начупения на дребни парчета шоколад и разбъркайте докато се разтопи и оформи хомогенна смес. Накрая сложете маслото. Разбийте. Залейте веднага студения кекс. Оставете на хладно да стегне.

Добър апетит!

Маслени бисквити



Продукти:  100 г краве масло,  1 яйце, 125 г пудра захар, 210 г брашно, 40 г бадемово брашно, 3 г бакпулвер, 15 г какао на прах, 1 ванилия – 0.2 г.

Начин на приготвяне: Размекнатото краве масло разбиваме с пудрата захар до побеляване, прибавяме яйцето. Пасираме до пухкава смес. Пресятото брашно се омесваме с бадемовото брашно, бакпулвера и ванилията. Прибавяме към сместа. Замесваме меко тесто. Леко може да лепне, но това да не ви притеснява. Слагаме го в найлонова кесия и оставяме в хладилник за 60 мин. След което изваждаме, разделяме на две различни части – ¾ и ¼. Към по малката слагаме какаото, омесваме добре. По голямата част разточваме върху кухненска хартия на правоъгълник. По малката оформяме като пръчица и слагаме по дължина на разточената по голяма част. Завиваме на руло, като се стремим частта с какаото да остане по средата. Рулото нарязваме на кръгчета с дебелина 6 мм . Нареждаме в тава застлана с кухненска хартия и изпичаме на 180 градуса предварително загрята фурна за 10 - 12 мин. Изваждаме, оставяме да изстинат напълно и след това прехвърляме в съд за съхранение.

Добър апетит!

петък, 22 ноември 2019 г.

Рачел от тиква




Продукти:  2 кг добре узряла почистена от семето и обелена тиква, 2 кг захар, 2 прахчета ванилия, 2-3 щипки кардамон на прах, 1/3 ч.л. канела на прах, 2 чаени лъжички лимонтузу, 40 г орехови ядки, 1 л питейна вода.

150 г гасена вар и 5 л вода за накисване.

Начин на приготвяне:  150 г гасена вар се разтваря в 5 литра студена вода. Бъркате добре да няма бучки. Оставяте за два часа да се утаи и прецеждате бистрата течност през марля, като внимавате да не се размъти утайката. Аз прехвърлих бистрата вода с каничка.
Нарязвате тиквата на кубчета с 2-3 см големина и слагате в разтвора. Всички парчета тиква трябва да са под течността. Оставяте да престоят така на хладно 10-12 часа.
След това измивате парченцата на течаща студена вода 4-5 пъти, за да се отмие добре варта от тях.
От захарта и водата правите сироп, който след завиране на течността трябва да ври 15 мин. на умерен огън. Прибавяте сухите тиквени парчета и оставяте да ври на тих огън 45-50 мин.  Разбърквате периодично с дървена лъжица. Добавяте лимонена киселина, ореховите ядки и подправките. Варите още 3-4 минути. Изключвате огъня и оставяте съда с рачела да престои още 5 мин. Пълните веднага в затоплени буркани, затваряте с капачки и  обръщате с капачката надолу. Оставяте така докато изстинат.
Вместо ванилия и канела можете да сложите листа от индрише.
Добър апетит!

неделя, 17 ноември 2019 г.

Тиквени бисквити




Продукти: 370 г бяло брашно тип 500, 250 г тиквено пюре, 150 г пудра захар, 30 г мед /1с.л./,  100 г краве масло, 4 г сода бикарбонат / 1 ч.л./, 4 г бакпулвер / 1 ч.л./, 1 ч.л. канела, 2-3 щипки смляно индийско орехче, 2-3 щипки джинджифил на прах, 2-3 щипки звезден анасон на прах, 2-3 щипки смлян кардамон, 0.4 г ванилия на прах.
Намазване – 1 малко яйце и 2 -3 капки олио
Начин на приготвяне: Брашното го пресяваме 2 пъти. Прибавяме содата, бакпулвера, подправките и объркваме.
Отделно в друга купа слагаме размекнатото краве масло /на стайна температура/ и захарта. С помощта на миксер разбиваме 2-3 мин. След това при постоянно бъркаме добавяме тиквеното пюре, меда. Накрая сипваме брашното с подправките и содата. Замесваме с дървена лъжица, а накрая с ръце меко тесто. Може да бъде малко лепнещо, но не добавяйте още брашно защото няма да стана бисквитите въздушни и пухкави след изпичането.
С намокрени ръце късаме топчета от тестото и ги сплескаме леко с помощта на намокрена вилица, като оформяме бисквитки.
В тава, застлана с кухненска хартия нареждаме оформените бисквити, намазваме с разбитото яйце и ги изпичаме на средно ниво при 200 градуса предварително загрята фурна около 20 мин. Най-напред се пекат на долен реотан – 15 мин., а след това и на горен.

Добър апетит!




четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Маслен сладкиш с шоколадова заливка




Продукти за тава с размери 18х28 см: 250 г бяло брашно, 55 г пудра захар, 150 г безсолно краве масло, 1 жълтък, 60 – 80 мл студена вода, 20 мл коняк, 1 прахче ванилия, щипка сол.
Крем – 100 г сладко кондензирано мляко, 50 г краве масло, /1 ч.л. Нес кафе, 20 мл вода – по желание/
Шоколадова заливка – 100 г млечен шоколад, 100 г черен шоколад 60% какао, 50 мл течна сметана, 25 г краве масло.
Поръска – 30 г натрошени обелени лешници.
Начин на приготвяне: Брашното омесвате с пудрата захар, ванилията и щипка сол. Прибавяте накълцаното СТУДЕНО краве масло и стривате с ръце да се получат трохи. След това слагате първо жълтъка, после коняка и накрая наливате постепенно вода докато се получи меко тесто. Не винаги се изразходва всичката вода. Замесеното меко тесто слагате в найлонова кесия и оставяте в хладилник за 60 мин. Изваждате и разстилате по дъното на застлана с кухненска хартия тава с размери 18х28 см. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна на средно ниво 23 мин., до леко порозовяване на блата. След изпичането го извадете и оставете да изстине напълно.
Намажете го отгоре със смес от кондензиралото мляко, кравето масло и разтвореното кафе. Поръсете с натрошените орехи и оставете в хладилника за 60 мин.
Шоколадова заливка. Загрейте на водна баня или слаб огън течната сметана. Прибавете натрошения шоколад и бъркайте с телена бъркалка докато се получи еднородна смес. Накрая сложете кравето масло и разбъркайте. Залейте веднага студения блат със заливката. Оставете в хладилник да стегне.
Добър апетит!

понеделник, 4 ноември 2019 г.

Къривурст



Къривурст е ястие от типа “fast food” с немски произход, представляващо запарени, след това запържени свински наденички, нарязани на филийки и подправени с къри кетчуп. Къри кетчуп обикновено се състои от кетчуп или доматено пюре, смесено с обилно  количество къри на прах. Може да се използва и готов кетчуп подправен с къри и други подправи.
За автор на рецепта за къривурст е смятана Херта Хьовер през 1949г., в Берлин тя получава кетчуп като смесва Уорчестърски сос и къри на прах, предоставени й от британски войници. Тя смесва тези съставки с други подправки и с получената смес полива печащите се на скара наденички.
Хьовер започва да продава така приготвените наденички като евтина, но засищаща закуска на улична сергия в берлинската район Чарлотенбург.  Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. Хьовер патентовала нейните наденички, наречени Чилуп (Chillup) през 1951г. При най-голямо оживление са били продавали 10.000 порции на седмица. По-късно тя отворила малък ресторант, който работа до 1974г. През 2009 г., по случай 60-годишнината на ястието, в Берлин се открива музеят на Carrivurst . Говорейки за експозицията, нейният директор Брижит Брело отбелязва: „Никое друго национално ястие не предизвиква такова вълнение като къривурст“. Посетителите на музея могат да закупят тениска с надпис: "Не се притеснявайте, бъдете Къри" (Wikipedia)

Продукти: Немски наденички /бели/ - 540 г.
Купих от тези немски наденички.
Немски наденички от Лидл
Варих ги 10 мин. След като изстинаха ги нарязах на колелца и запържих в олио до приятно зачервяване.

Къривурст сос -  300 г кетчуп, 150 мл вода, 15 г лук, 10 г краве масло /1 с.л олио/, 3 г млян червен пипер, къри на прах 20 г.
Приготвяне – Запържете лука в мазнината докато си промени цвета. После поръсете с червения пипер и кърито. Разбъркайте 30 сек. и добавете кетчупа и водата. Оставете да къкри на слаб огън докато се сгъсти сместа.
С готовия сос залейте изпържените наденички. Сервирайте още докато са топли с гарнитура от пържени картофи.
Добър апетит!

Малко промених соса от рецептата. Добавих 3 скилидки чесън, няколко резенчета от морков, 2-3 щипки млян черен пипер, малко сол и лют млян червен пипер. За мазнина използвах 25 мл зехтин. Изпържените наденички ги сложих накрая в соса и след отнемане от огъня ги оставих захлупени 10 мин. Получи се нещо много вкусно.

неделя, 20 октомври 2019 г.

Френска крем супа с тиква



 Продукти: Тиква /почистена от кората и семките/ — 550 г, картофи, почистени — 320 г, лук – 1 глава /60 г/, целина, глава — 50 г,  чесън – 2 скилидки, краве масло – 20 г, растително масло 20 мл, джинджифил, пресен -  8 г /1ч.л./, сол – 9 г /1 и ½ ч.л./, черен пипер – 3 г /1 ч.л./, индийски орех, смлян – 2-3 щипки, пилешки бульон – 300 - 350 мл, прясно мляко – 150 мл, течна сметана – 150 мл .
Препечен хляб, сухари, счукани орехови ядки и прясно нарязан копър при поднасяне.

 Начин на приготвяне: Почистения и нарязан на ситно лук запържваме в дълбок съд заедно с кравето и растително масло до омекване. Прибавяме последователно ситно нарязаните тиква, картофи, целина и пресованите скилидки чесън. Продължаваме да пържим още 3-4 мин. След това наливаме бульона. Трябва да покрие зеленчуците. Щом кипне намаляваме на умерен и варим 20-25 мин., до омекване на тиквата и картофите. Отнемаме от огъня и пасираме всичко до гладка смес. Връщаме на огъня, прибавяме подправките, солта и наливаме на тънка струйка горещите мляко и сметана. Варим още 5 мин. след кипването, като постоянно бъркаме. След това снемаме от огъня и захлупваме ястието за 15 мин.
Поднасяме с препечен хляб, сухари и поръсено с нарязан пресен копър и счукани орехови ядки.

Добър апетит!

П.П. Вместо лук, сложих 80 г праз на супата.

вторник, 8 октомври 2019 г.

Крем с тиква – 2



Бързо, лесно и вкусно.
Продукти: 1 кг тиквено пюре, 100 г пудра захар, 50 г течен мед, 60 г счукани орехи, 30 г стафиди, накълцани на ситно, 200 г заквасена сметана, 200 г маскарпоне /безсолно крема сирене/, 50 г размекнато краве масло, 1/2чаена лъжица канела, щипка кардамон, щипка смляно индийско орехче, 1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил
Настърган шоколад за поръсване. Сироп от сини сливи за поливка.

Начин на приготвяне: Тиквеното пюре / можете да изпечете или сварите тиква и пасирате/ смесете с всички останали продукти до еднородна смес. Разпределете в чаши и оставете за 4 часа в хладилник.
При поднасяне можете да поръсите с настърган шоколад и залеете със сироп от сини сливи.

Добър апетит!

неделя, 6 октомври 2019 г.

Паеля с пилешко и заешко месо



Продукти: 300 г кръгъл ориз, 300 г пилешко месо, 150 г заешко месо, 120 мл зехтин, 100 г зелен фасул, 100 г сварен зрял боб, 100 г червена чушка, 150 г червен домат, 50 мл бяло вино, 150 г лук, 2 скилидки чесън, 2/3 ч.л. шафран, 1 ч.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки стрита суха мащерка, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2 ч.л. сол, 900 мл пилешки бульон.

Начин на приготвяне: Почистеното и измито месо нарязваме на парчета по около 2 см и запържваме в 50 мл зехтин за 5 мин и изваждаме . След това, в голям плосък съд за паеля /аз нямах такъв и приготвях всичко в голям по дълбок тиган/ доливаме още  около 70 мл зехтин и запържваме ситно нарязаните лук, зелен боб,  чушка и пресования чесън- 3-4 мин. докато лука стане „стъклен“. Обелваме домата, нарязваме на малки кубчета и добавяме и него. Оризът /използвах испански специално за паеля/ накисваме в студена вода за 15 мин., оцеждаме и подсушаваме. След което заедно с граха, зрелия боб и виното прибавяме в тигана при другите продукти. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, да се запържи около минута. Шафрана разтваряме в 250 мл горещ бульон. Наливаме всичкия бульон – общо 900 мл /горещ/ при ориза. Слагаме и солта. Връщаме обратно в тигана запърженото месо. След като кипне течността, намаляваме силата на огъня на слаб и захлупваме. Варим докато ориза се свари и напълно поеме бульона. По принцип ястието се вари 6-8 мин. на силен огън и 12-15 мин. на слаб под капак. Сваляме от огъня и оставяме захлупена паелята за 10 мин.. В Испания я покриват с кърпа за 10 мин.  При поднасяне поръсваме с пресен магданоз.

Добър апетит! 

Салата от прясно зеле, моркови, ябълка и целина




Продукти: 600 г прясно зеле /кьосе/, 180 г моркови, 100 г леко кисела ябълка, 50 г резенчета от глава целина, 50 мл растително масло, 50 мл 6% ябълков оцет, ½ ч.л. мед, ½ ч.л горчица, ½ част от малка люта червена чушка, 1 с.л. пресен магданоз.

Начин на приготвяне: Почистеното зеле нарежете на лентички по 3-4 см . Морковите, обелената и почистена ябълка и резенчета целина настържете на едро ренде. Лютата чушка почистете от дръжките и семето. Накълцайте на много ситно. Омесете всичко внимателно. Оцета, растителното масло, меда, горчицата и солта смесете. Залейте салатата и разбъркайте. Прибавете магданоза о объркайте още веднъж. Налейте си хубава изстудена ракия и
Добър апетит!

неделя, 29 септември 2019 г.

Печен карфиол с пикантни подправки




Продукти: 1 кг карфиол , 40 мл зехтин, ½ ч.л. чили на прах, ½ ч.л. чесън на прах, ½ ч.л. смлян кимион, ½ ч.л. смлян сладък червен пипер, ½ ч.л.  сух стрит риган, 1 ч.л. сухи перца от див лук, ¼ ч.л. сол, ¼ ч.л. смлян бял пипер, ½ ч.л. люспи от лют сух пипер, щипка суха дива мащерка.
Настърган пармезан и лимонов сок /по желание/.

Начин на приготвяне: Измийте и почистете от листата карфиола. Накъсайте на розички. Поставете в дълбока купа и залейте със зехтина. Омесете внимателно с дървена лъжица. Смесете всички подправки и солта. След това поръсете с тях карфиола. Захлупете и след 10-15 мин. отново объркайте с дървена лъжица.
Загрейте фурната на 190 градуса. Широка тава застелете с хартия за печене. Подредете овкусените розички карфиол и печете около 25 мин., докато леко покафенеят краищата им.
Всеки си знае фурната, така, че ориентир ще ви бъде промяната на цвета на розичките. Те трябва да си останат хрупкави. Не е нужно да ги препичате.
Сервирайте топли, поръсени с настърган пармезан и прясно изцеден лимонов сок /по желание/.
Добър апетит!

неделя, 15 септември 2019 г.

Сини сливи в сладко-кисел сос




Една рецепта от полската кухня
Продукти: 1 кг сини сливи, 180 мл ябълков оцет 6%, 180 г кафява захар /става и с нормална/, 30 г липов мед, 500 мл вода, 8 гвоздейчета карамфил, 5 зърна бахар, 3 зърна кардамон, 10 зърна бял пипер, 6 г канела /1 ч.л./

Начин на приготвяне: Сините сливи се измиват добре и почистват от костилките /разцепват на две части/. Нареждат се в буркани, не много плътно. Водата, оцета, захарта и подправките се кипват, отстранява се от огъня. Прибавя се медът, разбърква се и се заливат подредените в бурканите сливи. Запечатват се веднага. След което се стерилизират 15 мин. след завиране на водата.

Могат да се консумират като гарнитура към печено месо или да се пасира всичко на блендер и поднесат като сос. Както и добавка при направата на сладкиши, торти.
За 2 бр. 1л буркани и 1 бр. 400 мл .

Добър апетит!

събота, 17 август 2019 г.

Паеля с морски дарове


        

Паеля (на испански: paella, МФА:[pa'eʎa], близко до „паея“) е ястие с ориз, произлизащо от Валенсия, където го ядат особено в неделя и на празника Фаи (Les Falles или Las Fallas, произнасяно съответно „файес“ или „фаяс“). Има много разновидности паеля с различни съставки.
Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано (на латински: patella). Но ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва почти изключително за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.
Трите основни съставки на паелята са ориз, шафран и зехтин. Обикновено се гарнира със зеленчуци и месо или морски храни.
Родината на паелята е Валенсия и начинът, по който ястието се приготвя там – паеля де карне (paella de carne – паеля от месо) – обикновено е верен на традицията. Добавките, които се готвят с ориза и бульона, първоначално са били пиле, зелен боб, домати и други зеленчуци. Според сезона и случайно наличния уловен дивеч паелята може да включва сърцевини от артишок, заек, охлюви, змиорки, чушки и други видове месо – понякога под формата на „пилотас“ (pilotas) (познати също като албондигас – albóndigas) – кюфтета – или зеленчуци. Някои пуристи предпочитат да изключат граха, но някои валенсиански рецепти за паеля включват и него, когато е в сезон.
Според традициите паелята се готви на огън, запален на пода. Дървата, които се използват, са от рожков или още по-добре портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Този тип дърва се намира лесно във Валенсия заради големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно. Традицията повелява паелята да се яде без да се разсипва, с дървена лъжица направо от тигана. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.
Има различни видове паеля.С времето рецептата става все по-сложна и променлива с разпространяването на паелята от родината ѝ Валенсия из цяла Испания и по-далече. Често срещана разновидност е паелята с риба (paella de peix – паеля де пеиш) или с морска храна (paella de marisc – паеля де мариск), в която месото е заменено с морска храна. В наши дни могат да се видят паели с чоризо, патица, зелен боб, чесън, лангустини, омар, миди, лук, грах, червени чушки, скариди и калмари и други главоноги, а много рецепти включват пиле, чоризо, миди, лангустини и грах заедно, въпреки че пуристите не биха приели тези съставки и комбинации като автентични.
Сложността на паелята може да варира от просто ястие, готвено на открито и консумирано направо от тигана до много претрупано творение с разноцветни съставки, контрастиращи на оцветения в жълто с шафран ориз.
Тази година бях във Валенсия и имах удоволствието да се насладя на това вкусно ястие, приготвено пред мен. Ароматът беше несравним. Месото беше пилешко и заешко. Но аз ще ви предложа варианта с морски дарове.
Продукти: 400 г  сварени и  почистени морски дарове – миди, стриди, скариди, пипала от октопод, 250 г ориз, 750 мл зеленчуков бульон / или бульон от варенето на мидите/, 100-120 мл зехтин, 50 мл бяло вино, 150 г лук, 2 скилидки чесън, 100 г морков, 100 г зелена чушка, 100 г червена чушка, 150 г домати, 100 г  грах, 100 г зелен боб, ½ ч.л. шафран, ½ ч.л. смлян червен пипер, 2 щипки стрита суха мащерка, 2-3 щипки смлян черен пипер, 1 и ½  ч.л. сол.
Пресен магданоз и лимон при поднасяне.

Начин на приготвяне: Сварените морските дарове ги запържваме в 40 мл зехтин за 2-3 мин и  изваждаме . След това, в голям плосък съд за паеля /аз нямах такъв и приготвях всичко в голям по дълбок тиган/ доливаме още  около 60-80 мл зехтин и запържваме ситно нарязаните лук, зелен боб,  чушки, морков и пресования чесън- 3-4 мин. докато лука стане „стъклен“. Обелваме домата, нарязваме на малки кубчета и добавяме и него. Оризът /използвах испански специално за паеля/ накисваме в студена вода за 15 мин., оцеждаме и подсушаваме. След което заедно с граха и виното прибавяме в тигана при другите продукти. Разбъркваме внимателно с дървена лъжица, да се запържи около минута. Шафрана разтваряме в 250 мл горещ бульон. Наливаме всичкия бульон /горещ/ при ориза. Слагаме и солта. Връщаме обратно в тигана запържените морски дарове. Варим на силен огън, докато кипне течността, след това намаляваме за слаб и захлупваме. Варенето ми отне 23 мин., ориза трябва да поеме водата напълно. Сваляме от огъня и оставяме захлупено ястието 10 мин.. При поднасяне поръсваме с пресен магданоз и украсяваме с резенчета лимон.

Добър апетит!
П.П. Ако нямате пресни морски дарове, можете да използвате замразени такива. Вярно, ароматът не е същия, но насладата от паелята си остава.


Подправка за паеля, купена от Валенсия

Ориз, шафран и подправка за паеля



Рецепта за паеля на испански

четвъртък, 8 август 2019 г.

Тиквички и картофи на фурна




Необходими продукти:  800 г тиквички, 300 г картофи, 200 г настъргано сирене, 35 г заквасена сметана – над 25% масленост, 3 бр. яйца L, 120 г сухари, 30 г бяло брашно /2 с.л./ 20 мл бяло вино, 6 скилидки чесън, ½ връзка пресен копър, 1 с.л. пресен магданоз, 1 с.л. пресен джоджен, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. сол /на вкус/, 50 мл зехтин, 7 г сол /1 ч.л./.
120 г червени домати /1 брой по голям/, 6-7 черни маслини без костилка, 125 г сирене Моцарела.

Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и настъргват на едро ренде. Посоляват се и оставят на гевгир за 35-40 мин. да се оцедят. После се изстискат силно, преди де се сложат в основната смес. Картофите се сваряват. Сухарите се счукват на трохи в дълбока купа. Отделят се от тях 40 г . Към останалите се прибавят последователно 15 г брашно, настърганото сирене, сметаната, 30 мл зехтин, 3 счупени яйца, виното, нарязаните на ситно магданоз, джоджен и копър, черния пипер. Всичко се обърква добре. Накрая се слагат почистените и настъргани на едро ренде картофи, оцедените тиквички. Объркайте с дървена лъжица.
Тавичка с диаметър 28 см се застила с готварска хартия. Дъното се намазва с 20 мл зехтин и се поръсва с 15 г /1 с.л. / брашно. Изсипва се сместа и заглаждаме. Най отгоре равномерно разпределяме 40 г счукан на ситно сухар и подреждаме резенчета червен домат. Печем на предварително загрята на 230 градуса фурна на средно ниво около 35 мин. Изваждаме, слагаме върху резенчетата домати, нарязано на тънко сирене Моцарела, поръсваме с нарязани маслини и допичаме 10 мин. при 200 градуса.
Сервирайте, като изстине с краве мляко или млечен сос.

Добър апетит!

вторник, 6 август 2019 г.

Печени чушки с доматен сос



Една манджа, която баба ми /бог да я прости/ приготвяше много често през лятото, когато бях при нея. Всички продукти бяха от градината, и аз се наслаждавах на уханието на гозбата. Бързо, лесно и вкусно. Само, че сега не мога да докарам на ястието този вкус, който се получава при приготвянето на открит огън.  Удоволствието не е пълно, ако нямате под ръка прясно овче сирене. Но все пак се насладете на аромата на пресните зеленчуци.
Продукти: 10-12 зелени чушки, 800 г червени домати, 6-7 скилидки чесън, ½ връзка магданоз, 2-3 щипки смлян черен пипер, 40 мл олио, 40 мл зехтин, 20 г брашно, щипка захар, 1 ч.л. сол.
Вода – 150 мл .
Начин на приготвяне:  Изпечете чушките и ги почистете от люспите. Червените домати настържете на едро ренде /без обвивката/. Скилидките чесън белете и пресовайте. Магданозът нарежете на ситно.
Загрейте на силен огън олиото и зехтина. Запържете за около минута пресования чесън. Сложете настърганото домати, захарта и 150 мл вода. След като кипне намалете огъня на умерен и захлупете. Варете 10-12 мин. Сипете внимателно размитото с малко вода брашно, като бъркате енергично. Добавете почистените изпечени чушки,черния пипер, солта и магданоза. Дръжте ястието на огъня още 3-4 мин., като разбърквате периодично. Снемете, захлупете и оставете да си почине 10-12 мин. Сервирайте и се насладете на вкуса.
 Добър апетит!

четвъртък, 1 август 2019 г.

Пилешки дробчета по селски




Продукти: 500 г пилешки дробчета, 2 големи глави кромид лук, 5 скилидки чесън, 1 голям морков, 1 голям домат, 5-6 бр. пресни гъби печурки /може и друг вид/, 50 г пушен бекон, 25 мл бяло сухо вино, 60-80 мл вряла вода, 1 ч.л. с връх смлян червен пипер, ½ ч.л. смлян черен пипер, по 2 щипки смлян кимион и стрита суха чубрица, 1/2 връзка пресен магданоз, щипка захар, 1 ч.л. сол или на вкус.
За пържене – 60 мл олио, 60 мл зехтин
Брашно за овалване на дробчетата.

Начин на приготвяне: Пилешките дробчета се почистват добре, измиват се, подсушават се и се овалват в брашно. В по-дълбок тиган с дебело дъно на силен огън се загрява мазнината /олиото и зехтина/. Дробчетата се изпържват по 3-4 мин. от всяка страна. Изваждат се.
Слага се да се запържи нарязания на едро лук, докато стане „стъклен“ Разбърква се. Добавя се настъргания морков, обеления  и нарязан на кубчета домат, изчистените и нарязани на ивички бекон, гъби и чушки. Разбърква се и се запържва още 5 мин. на умерен огън. Налива се виното, водата, захлупва се с капак и се оставя да къкри 10 мин. След това се прибавят черен пипер, чубрица, кимион, солта, захарта и запържените дробчета. Оставяме още 3-4 мин под похлупак. Накрая се слагат пресования чесън, червения пипер и нарязания на дребно магданоз. Разбърква се и след 1-2 мин се сваля.
Налейте си изстудено бяло вино и с удоволствие похапнете топлите дробчета.
Добър апетит!


П.П Количеството на водата зависи от това, колко зеленчуците са воднисти и дали обичате дробчетата да имат малко сосче.

неделя, 14 юли 2019 г.

Салата с домати, печени чушки и патладжани




Продукти за три порции: 450 г  изпечен патладжан, 150 г изпечени зелени чушки, 150 г розови домати, 40 мл зехтин, 30 мл прясно изцеден лимонов сок, 1 с.л. пресен магданоз, 3-4 големи скилидки чесън, 1/2 ч.л. сол или на вкус.
Маслини.

Начин на приготвяне: Изпечените патладжани и чушки смиламе на едро. Прибавяме обеленият домат нарязан на ситно. Слагаме пресованите скилидки чесън и магданоза. Овкусяваме със зехтина, лимоновия сок и солта. Омесваме всичко добре и украсяваме с маслини.
Количеството на зехтина, лимоновия сок и солта може да варира според вкусът Ви.
Добър апетит!

Хумус



Хумус е хранителна паста, направена от нахут и тахан (сусамов) с овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток сред всички групи население.
На арабски и иврит думата „хумус“ се използва за описание на ястието, пастата и самия нахут. На арабски обаче терминът „хумус би тахина“ (حُمُّص بطحينة) означава специално хумус със сусамов тахан, а не само нахут.
Хумусът е популярен в различни местни форми навсякъде в Близкия изток. 
Хумусът често се гарнира с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати, краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна и се полива със зехтин преди сервиране. Той по традиция се гребе с тънък хляб, но днес нараства популярността на използването му с царевичен чипс в страните извън Близкия изток. Хумусът се използва и за разядка или гарнитура на много основни ястия, като мезе и като сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани.
Хумусът е сравнително евтин за приготвяне със сух или консервиран нахут. Сухият нахут обикновено се накисва във вода за една нощ, след което се вари час или повече. Може да се свари и в тенджера под налягане без предварително накисване. Свареният или консервиран нахут се смила в подходящ кухненски уред или на ръка със зехтин, лимонов сок и сусамов тахан. Една малка част от водата, в която нахутът е врял, може да се добави, за да се получи желаната консистенция. Могат да се добавят чесън, сол, магданоз, лук, кимион и/или сладък или лютив червен пипер. За по-гладка текстура кожите на нахута могат да се отстранят с използването на цедка.

При мен рецептата е малко по различна от традиционната. Добавил съм печен патладжан и майонеза.

Продукти: 100 г сух нахут или 250 г нахут от консерва, 150 г обелен печен патладжан, 60 мл зехтин, 30 мл прясно изцеден лимонов сок, 30 г майонеза, 25 г тахан, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. сол, 1 ч.л смян червен пипер, 1-2 щипки лют червен пипер, по 2-3 щипки смлян бял пипер и кимион.
Зехтин за поливане при поднасяне и прясно накълцан магданоз.

Начин на приготвяне: Сушеният нахут се накисва за 24 часа. След което му се изхвърля водата, налива се нова. Вари се от 60 до 80 мин в зависимост от използвания сорт. Оцедете сварения нахут, подсушете го и разтъркайте зърната в домакинска кърпа да паднат люспите му.
След това сложете всички гореописани продукти в блендер и пасирате до хомогенност на сместа. Да няма бучици. Оставете в хладилник минимум 4 часа да си поеме миризмите. При поднасяне залейте с малко зехтин и поръсете с накълцан пресен магданоз. Аз понякога добавям джоджен или пресен босилек, но е въпрос на вкус. Както и напръсквам допълнително със спрей с подлютен зехтин.
Добър апетит!