понеделник, 18 декември 2023 г.

Сицилиански сладки Дженовези

 


Лесни и вкусни сладки, дискове от маслено тесто с пълнеж от крем. Сладките са истинска наслада, харесаха ги вкъщи, въпреки че не беше шоколадов десерт, масленото тесто е страхотно с пълнеж отгоре с крем.

Продукти: 200 г бяло брашно, 50 г фин пшеничен грис, 100 г пудра захар, 100 г студено краве масло, 2 жълтъка, щипка сол, 1 ванилия на прах, 3 г бакпулвер

20-30 мл студена вода при необходимост.

За крема – 300 мл прясно мляко, 100 г захар, 1 яйце и 1 жълтък, 35 г царевично нишесте, кората на ½ лимон.

Начин на приготвяне: Смесете пресятото брашно, гриса, бакпулвера и пудрата захар. Добавете нарязаното на дребни парчета студено краве масло. С ръце претрийте всичко да стане на трохи. След това прибавете един по един жълтъците. Замесете меко тесто. Ако тестото е твърдо добавете студената вода. Оформете топка, увийте я в стреч фолио и я оставете да престои поне 60 минути в хладилника.

През това време пригответе крема. Загрейте на умерена температура 200 мл прясно мляко. Разбийте яйцето и жълтъка, прибавете 100 мл прясно мляко. Смесете захарта, нишестето и настърганата лимонова кора. След това налейте млякото с разбитите яйца и объркайте с телена бъркалка. Всичко сложете при останалото загрято мляко и бъркайте докато се сгъсти. Оставете крема напълно да изстине.

Разточете тестото с дебелина около 3-4 мм и изрежете кръгове около 10 см с резец. Сложете един кръг, напълнете с 2 супени лъжици крем, покрийте с друга шайба, като запечатате с пръсти и подрежете краищата с колелце.

Сладките се редят в тава, покрита с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 220°C за около 8 - 10 минути до златисто.

След като ги извадите от фурната поръсете обилно с пудра захар и сервирайте, докато са още горещи.

Добър апетит! 


неделя, 17 декември 2023 г.

Бисквити Speculoos

 


Бисквитите Speculoos идват от Белгия и имат дълга история.

Канела, кардамон и карамфил, тези три съкровища от Ориента принадлежат към всяка рецепта за бисквити Speculoos. В зависимост от региона и традицията се добавят също джинджифил, звездовиден анасон или лимонова кора. В комбинация те създават неповторимия коледен аромат. Преди печене тестото се пресова в специални правоъгълни форми, наречени модели, внимателно се изважда и поставя върху тавата за печене. Така се виждат типичните повърхностни мотиви на изключително красивите коледни сладки.

Откъде произлиза името Speculoos? Има версия че е от начина на приготвяне: латинската дума „speculum“ означава огледало. Тъй като бисквитката е релефна с помощта на формата, шарката на готовото тесто винаги показва огледалния образ на модела. Друга теория предполага, че латинският глагол „speculare“ е произходът на името; това означава нещо като „да наблюдавам“. Епископът е бил „спекулантът“, който следи какво се е случвало в неговите общности. Историята на Спекулос е тясно свързана с тази на Свети Николай, епископ на Мира. Никола е живял близо до днешна Анталия през трети и четвърти век. Според традицията той е починал на 6 декември, Никулден. Тъй като се казва, че епископът е извършил много добрини и редица чудеса през живота си, в Холандия възниква традицията на този ден да се раздават печени изображения на светеца.

Холандия, подобно на пристанищните градове на Рейнланд, играят не малка роля в приготвянето на тези бисквитки: през десети век същите ориенталски подправки, които сега свързваме с Коледа, са широко разпространени в Централна Европа. Крайбрежните търговски градове и важни митнически пунктове като Кьолн първи влизат в контакт с тях. Не е известно точно на кого е хрумнала идеята да се изпекат традиционните бисквити с Никулденски картини. Но и до днес сладкишите изобразяват много сцени от живота на светеца. Такива като кораб, когато веднъж свети Николай е успокоявал опасна морска буря, хора и животни, които е срещнал по време на пътуванията си, но също така и житни класове или мелници, показващи как е раздавал зърно на бедните в Мира.

В Холандия и Белгия можете да си купите спекулос през цялата година, както и в някои бивши колонии като Индонезия. А жителите на Кьолн също могат да похапнат традиционните си катедрални спекулози по всяко време на годината.

От многото различни рецепти се спрях на тази и не съжалявам.

  

Продукти за около 60 броя: 500 г бяло брашно, 250 г кафява захар /с дъх на карамел/, 250 г краве масло, 30 г бадемово брашно, 30 г лешниково брашно, 20 мл прясно мляко, 1/3 ч.л. сол, 1 яйце и 2 жълтъка L, 1 ч.л смлян карамфил , 1 ч.л. смлян джинджифил, 0,5 ч.л. смлян кардамон, 1 с.л. смляна канела, 1 с.л. мед, 1 ч.л. с връх бакпулвер.

Начин на приготвяне: Разбъркайте двата жълтъка в прясното мляко. След това разбийте маслото с 1 яйце, жълтъците и кафявата захар в купа до пухкава смес. Добавете в сместа солта, канела, джинджифил, карамфил, кардамон и меда. Отново разбъркайте.

Бакпулверът, брашното, бадемовото и лешниково брашно смесете и пресейте. Добавете на части в купата. Първо разбърквайте с миксер, а после омесете тестото на ръка. Загънете в кухненско безцветно фолио и оставете за 2 часа в хладилник.

Извадете и примесете. Ако имате форми за бисквити спекулос  може да се притиснете в желаната форма на спекулус и да се загладите отгоре - разбира се, можете да използвате и други форми.

Поставете в тава застлана с хартия за печене. Загрейте фурната на 200°C Печете 10 минути, ако бисквитките са с дебелина 3 мм, ако са по дебели 12 минути . Ако искате да не са ронливи и да хрупкат 14 минути. Извадете ги от тавата като изстинат. Насладете се на аромата!

Добър апетит!

сряда, 6 декември 2023 г.

Коледни бисквитки

 


Тази рецепта за сладки е традиционна коледна бисквитка в някои райони на Чехия. Вкусно лакомство, което изисква само няколко съставки.

Продукти:

Тесто: 350 г бяло брашно, 200 г краве масло, 1 яйце и 2 жълтъка, 150 г захар кристал, 2 ванилии, кората на 1 лимон,40 мл ром, щипка сол.

Паниране – 2 белтъка, 1 с.л. студена вода, 200 г смелени орехи.

За слепване 120 г черен шоколад, 60 г краве масло.

 

Начин на приготвяне: Разбийте жълтъците, яйцето, кравето масло и захарта до еднородна смес. Добавете на части брашното, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и рома. Замесете меко, лепнещо тесто. Поставете в найлонова кесия, затворете и оставете в хладилник за 1,30 ч. След това извадете и оформете 60 броя топчета.

Белтъците разбийте на пяна с водата.

С помощта на вилици топнете всяко топче в разбитите белтъци, после оваляйте в смелените орехи и поставете в тава застлана с кухненска хартия за печене.

Загрейте фурната на 180 °C  и изпечете топчетата за 23-25 минути без да отваряте вратата на фурната. Извадете и охладете напълно.

На водна баня разтопете шоколада, прибавете кравето масло и с телена бъркалка разбъркайте до гладкост на сместа. Оставете малко да изстине.

Слепете бисквитките с шоколада. Могат да се съхраняват в затворен съд дълго време.

Добър апетит!

неделя, 3 декември 2023 г.

Смесена селска туршия


Бърза, много лесна и с големи вариации в продуктите туршия. Най важно е да се спазва пропорцията вода – сол. За вкуса – според вложените зеленчуци. Важно е последните да не са обработени с химикали и много торове.

Продукти: Зелени домати, моркови, чушки върхари, зеле на филии, карфиол, краставички, малка глава целина с листата – в предпочитана от домакинята пропорция, сол.

 

Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и измиват много добре. Няколко пъти под течаща вода. На чушките скъсете дръжките им и ги набодете на няколко места, Краставичките също. Карфиолът накъсайте на розички. Зелените домати разрежете наполовина /да не са много големи/. Зелето нарежете на малки филии. Морковите обелете с картофобелачка.

Наредете плътно зеленчуците в малко бидонче /10 л/  и налейте вода. После я излейте и премерете. На 1 л вода сложете 40 г морска сол. Заварете да се разтопи напълно солта. Оставете да изстине и залейте зеленчуците. Затиснете ги с венец от вишневи или дюлеви клонки. Зеленчуците трябва да бъдат под водата. Оставете в помещение с нормална температура -14-15 градуса. След 5 дни преместете на студено и започнете претакането – 5-6 пъти.

Готово! Хрупкава и много приятна туршия.

Добър апетит! 



Телешки език по италиански

 


Продукти: 1 кг телешки език, 600 г моркови, 2 средни глави лук, 80 г домати, 250 мл телешки бульон, 100 мл бяло вино, 1,5 с.л. заквасена сметана, 1,5 с.л. дижонска горчица, 1 с.л. мед /40 г/, 50 г краве масло, 2 стръка прясна мащерка, сол, 1 ч.л.  смлян черен пипер, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 1 скилидка чесън, вода.

Подправки за варенето на езика - Дафинов лист, кимион, резен целина, магданоз, риган, босилек и мащерка

 

Начин на приготвяне: Изплакнете телешкия език няколко пъти под студена вода. Поставете го в тенджера с подправките за варене, нарязаните на едро 100 г моркови, 1 глава лук, 1 ч.л.сол и 1 ч.л. зърна черен пипер.

Оставете да заври, покрийте тенджерата и гответе езика в продължение на 2 часа на умерен огън, като редовно почиствате появилата се пяна. Изключете котлона, оставете езика да изстине в бульона, след което го обелете и нарежете на филийки. Бульонът прецедете.

Обелете, измийте и нарежете останалите моркови на кръгчета. Загрейте ги в дълбок тиган за 5 минути на среден огън с 30 г масло. Добавете меда и гответе 2 минути, след това налейте вода, за да покрие морковите, добавете мащерката, сол и ½ ч.л. смлян черен пипер, покрийте с капак и гответе още 15 минути на умерен огън. Прецедете и оставете в купичка с капак.

Нарежете на много ситно останалата глава лук. Задушете я в тиган с останалото масло за 5 минути на среден огън. Налейте бялото вино, добавете обелените и нарязани на кубчета домати, телешкия бульон, сол на вкус и ½ ч.л. смлян черен пипер и оставете да ври 10 минути, след което отнемете от огъня и добавете сметаната и горчицата. Разбъркайте.

Сложете резените език към соса, загрейте 10 минути на слаб котлон. Разбърквайте периодично.

Поднесете ястието топло с глазираните моркови. Поръсете с пресен магданоз.

Налейте си вино и

Добър апетит!

Ако нямате прясна мащерка става и със суха, вместо дижонска можете да използвате всяка друга силна горчица. Проверете езика дали е добре сварен – ножът трябва да минава свободно като го боднете.


петък, 1 декември 2023 г.

Тиквички с ориз по турски

 


Има множество различни рецепти. Всичко зависи от региона, пристрастията и личните вкусове на семейството. Основата са – тиквички, лук, домати, останалото са възможни варианти. Именно тиквички с ориз, а не обратно – ориз с тиквички. Преобладават зеленчуците. В някои райони заместват ориза с булгур.

От всички рецепти, които видях, се спрях на тази и не съжалявам. Много вкусно се получи.

Продукти: 2 средно големи тиквички /500 г/, 2 средно големи домата /250 г/, 1 голяма глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 90 г ориз басмати /дългозърнест/, ½ връзка пресен магданоз, 2 с.л. пресен копър, 1 с.л. прясна мента, 1 с.л. от люспи суха червена чушка, 1 ч.л. смлян бял пипер, 1 ч.л. с връх сом, 80 мл зехтин, 260 мл вряща вода.

За заливка – 300 г гъсто кисело мляко и 2 големи скилидки чесън.

 

Начин на приготвяне: Киселото мляко разбъркайте с пасиран чесън и захлупете.

 По принцип е хубаво да се използват млади тиквички, още не образували семе. На стават всякакви. Просто изчистете тиквичките от кората и семето. Нарежете на едри парчета с 2 см широчина. Доматите попарете за 30 секунди, обелете кожата им и нарежете на малки кубчета. Оризът измийте добре под студена течаща вода и оцедете. Магданозът, копърът и лукът накълцайте на ситно.

Загрейте зехтина в дълбок тиган на силен огън. Запържете лука до златисто. След това добавете доматите и доматеното пюре. Пържете около 5 минути и сложете подсушения ориз. Бъркайте още 3 минути и добавете нарязаните тиквички и солта. Разбъркайте и налейте 260 мл вряща вода. Намалете огъня на слаб, захлупете и оставете да се вари около 25 минути, докато ориза се свари. Тиквичките трябва да запазят формата си, а ориза да не става на каша.

Когато ястието е готово, свалете го от огъня и добавете накълцаните магданоз и копър, поръсете с черен пипер и люспи червен пипер. Разбъркайте и оставете да почине 5-6 минути под похлупак.

Сервирайте поръсен с накълцана мента и залят с леко разбито кисело мляко.

Добър апетит!

Ако нямата дългозърнест ориз, ястието се получава и с кръгъл. Вместо прясна мента, можете да използвате суха. Аз лично си поръсих моята порция с лют червен пипер.