понеделник, 17 юни 2024 г.

Крем с жълтъци

 


Този крем е вариант на крем Каталана, адаптиран от мен според вкусовете на моето семейство.

Продукти: 250 мл течна сметана – 35%, 250 мл прясно сварено мляко, 30 г нишесте/ 15 г царевично и 15 г пшенично /, 0,4 г ванилия на прах, ½ ч.л. портокалова есенция, 100 г захар, 4 бр. яйчени жълтъци – L.

Пресни боровинки, 6 ч.л. кафява захар.

 

Начин на приготвяне: Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/. След това прибавяте омесените нишестета, портокалова есенция и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.

На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате с телена бъркалка докато се получи гъст крем. Отнема около 20-25 мин. Слагате на дъното в купички пресни изчистени боровинки и заливате с топлия крем. Оставяте да се изстуди напълно за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне поръсвате с кафява захар отгоре и с помощта на горелка карамелизирате захарта.

Добър апетит!




вторник, 11 юни 2024 г.

Панирани тиквички

 


Сега е сезонът на тиквичките. Днес пържих пилешки хапки с панировка от китайската кухня. Тъй като ми остана половината реших да панирам с нея тиквички. Добавих само по малко смлян чесън и стрит сух копър. Получи се нещо вълшебно. С кисело мляко всички си похапнаха от тиквичките и те …………. свършиха.

Продукти: 700 г млади тиквички, 2 белтъка, 1 ч.ч. /200мл/ пшенично нишесте, 1/2 ч.л. бакпулвер, 100-150 мл студена вода, 1 ч.л. с връх сух чесън, 1 ч.л. с връх стрит сух копър, 1 ч.л. с връх сол. 

Растително масло за пържене.

 

Начин на приготвяне:  Разбивате белтъците като доливате постепенно 1/2 от водата. Нишестето смесвате с бакпулвера, солта, чесъна и копъра. Прибавяте при постоянно биене с миксер при разбитите белтъци. Добавете още вода докато стане като средно гъста боза.  Ако получената смес е рядка прибавете още нишесте, ако е гъста – студена вода. Трябва да се получи кремообразна смес със средна гъстота.

Измивате тиквичките, почиствате ги от дръжките и нарязвате на колелца с дебелина 8 мм . Топвате всяко кръгче в панировъчната смес и пържите на силен огън около 3 - 3,5 минути от всяка страна до приятно порозовяване.

Поднесете с кисело мляко.

Добър апетит!

понеделник, 10 юни 2024 г.

Пържени патладжани с кайма и картофи

 


Една рецепта от турската кухня. Леко изменена от мен. Приготвя се бързо и лесно.

Продукти: 3 броя средни патладжани – 700 г, 3 картофа - 300 г, 2 зелени чушки – 140 г, 2 глави лук – 150 г, 2 домата – 200 г, 300 г смляно телешко /свинско/ месо, 5 големи скилидки чесън, 1 малка зелена люта чушка /по желание/, ½ връзка магданоз, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, ½ с.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки захар, 2 ч.л. сол и 120 мл вода.

120 мл зехтин за пържене. Вода и сол за изкисване на патладжаните.

 

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните на райета / през 2-3 см/ и ги нарязваме на кубчета. Накисваме ги в леко солена вода за 45 минути. Оцеждаме.

Картофите също обелваме и нарязваме на кубчета. Запържваме в 60 мл зехтин за 5-6 минути до леко порозовяване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това доливаме още 30 мл зехтин и запържваме оцедения патладжан за 8-10 минути, до омекване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това наливаме още 30 мл зехтин и запържваме нарязаните лук, зелени чушки /люта и сладки/, пресован чесън. Като стане прозрачен лука – около 4 минути, слагаме надробеното смляно месо. Пържим около 8 минути /свинско и 10-12 минути телешко/. Връщаме обратно в тигана картофите и патладжана. Добавяме смлените /настъргани на едро ренде/ домати, сол, захар, подправки и накълцан пресен магданоз. Разбъркваме добре и държим на огъня 2 - 3 минути. След това наливаме гореща вода. Като кипне, разбъркваме и изключваме нагревателния уред.

Сервираме топло ястието.

Добър апетит!

 

П.П. Пържим всичко на силен огън. Използвам дълбок тиган с диаметър на дъното 26 см.

събота, 8 юни 2024 г.

Разядка с печени патладжани и крема сирене

 


Бързо, лесно и много вкусно.

Продукти: 1 кг патладжани, 150 г меко /крема/ сирене, 1 глава чесън, 80 мл зехтин, 60 мл лимонов сок, 2 с.л. пресен магданоз и 1 ч.л. сол /на вкус/.

Маслини за украса. Пресен магданоз за поръсване.


Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се, оцеждат се за 45 мин. Чесънът се обелва. Всички продукти се слагат в блендер и пасират до гладка смес.

При поднасяне по желание украсете с маслини и поръсете с пресен магданоз.

Добър апетит!