събота, 29 юни 2024 г.

Шакшука

 


Произходът на шакшука и нейното пътешествие по света.

Думата "шакшука" се среща в много диалекти на арабски и се превежда като "смес". Смята се, че идва от берберския език. Има и версия за произхода на името на ястието от думата „шакшек“, което означава „разклащам“. Тази дума се среща и в арабските диалекти на египетския, тунизийския и иврит.

В основата си шакшука представлява бъркани яйца в сос от домати, сладки пиперки, лук и подправки.

Но както се оказа главното, това изобщо не са яйцата, а пикантният сос от домати и чушки. В арабските страни шакшука е всяко ястие, базирано на този сос. И в него можете да готвите картофи, бобови растения и дори колбаси.

Популярността на това ястие в Близкия изток може лесно да се обясни с наличието на тези съставки. Един от най-евтините продукти в Тунис са доматите.

През 20 век имиграционни потоци разпространяват шакшука по целия свят. Така през 50-те години на миналия век имаше масова имиграция на арабски евреи от Тунис в Израел. Те са донесли със себе си много ястия, включително шакшука.

Shakshuka сега е много популярен в Израел, едва ли отстъпва на фалафел или хумус. Всяко семейство има своя уникална и изключително правилна рецепта, също като нас - всеки има свой собствен истински боб.

В Израел обаче шакшука е претърпяла известна трансформация. Местните предпочитат да го ядат за вечеря, докато в арабските страни е за закуска. И израелците го приготвят не от пресни домати, а от доматено пюре.

Още през 80-те години ястието, заедно с емигранти от Израел, достига до Съединените щати, където също печели любовта на местното население. Смешното е, че повечето американци смятат шакшука за изключително еврейско ястие и нямат представа за арабските й корени.

Между другото, има някои кулинарни историци, които са убедени, че шакшука е измислена в Турция по време на Османската империя и по-късно е разпространена в Северна Африка и Испания.

В турската кухня наистина има подобно ястие, нарича се „менемен“. В Испания също приготвят нещо подобно, наречено pisto manchego, само че без яйца.

Сега да стигнем до дъното на истината и да разберем кой е прародителят на шакшука е почти невъзможна задача. Може би всички тези ястия са се образували независимо едно от друго или може би наистина имат общи корени.

Но както и да е, нищо не ни пречи да приготвим шакшука, както и да направим някои малки промени в рецептата, защото знаем, че всеки готвач има своя собствена.

Вече имам в блога си аджарската и мексиканска /испанска/ версия. Сега ще Ви предложа арабската.

Продукти за две порции: 500 г домати, 1 бр. червена чушка, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 4 броя яйца L, 3 с.л. зехтин, ½ ч.л. паста „Хариса“, ½ ч.л. смлян кимион, 1 ч.л. смлян пушен червен пипер, ½ ч.л. захар, 1 ч.л. сол /на вкус/.

Пресен кориандър /магданоз/ за поръсване.

Начин на приготвяне: Изпечете червената чушка, захлупете. Като изстине обелете и почистете от дръжката и семето.

В предварително загрят тиган на среден огън запържете в зехтина ситно нарязания лук, който трябва да стане прозрачен и не хрупкав.

Добавете ситно нарязана чушка. Сложете кимиона, пушения червен пипер, пастата „Хариса“ . Разбъркайте за минута.

Доматите, ако са пресни, се попарват с вряла вода и се отстранява кожата, нарязват се и се пасират в блендер.

Сложете пасираните домати и захарта към останалите съставки в тигана, посолете на вкус. Оставете да къкри 15-20 минути, докато сосът леко се сгъсти. Не трябва да е напълно течно, но не трябва да е и много гъсто.

Направете четири вдлъбнатини в соса с лъжица и счупете яйцата внимателно, за да не повредите жълтъка, едно по едно. Яйцата трябва да са със стайна температура!

Продължете да варите на слаб огън, без да ври много, до готовност на белтъка. Жълтъкът трябва да остане течен. Средно това са още 7-10 минути.

Шакшука се сервира на масата в същия съд, в който е била приготвена. Преди да сервирате, поръсете с пресен кориандър /магданоз/ и яжте с пресен пита хляб, потапяйки се в соса. Добавете към това удоволствие и прясно сирене.

Добър апетит!

 

Ястието може да се приготви през зимата с домати от консерва. За предпочитане пред подметките които се продават тогава.

Хариса е тунизийки лют сос, който често се използва в Северна Африка. Основните му съставки са чушка пири пири, чушка серано и други люти чушки, както и зехтин. Хариса е често използван в северноафриканската кухня най-често в Тунис и Алжир .

понеделник, 17 юни 2024 г.

Крем с жълтъци

 


Този крем е вариант на крем Каталана, адаптиран от мен според вкусовете на моето семейство.

Продукти: 250 мл течна сметана – 35%, 250 мл прясно сварено мляко, 30 г нишесте/ 15 г царевично и 15 г пшенично /, 0,4 г ванилия на прах, ½ ч.л. портокалова есенция, 100 г захар, 4 бр. яйчени жълтъци – L.

Пресни боровинки, 6 ч.л. кафява захар.

 

Начин на приготвяне: Разбивате жълтъците със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/. След това прибавяте омесените нишестета, портокалова есенция и ванилия. Бъркате до еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.

На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате с телена бъркалка докато се получи гъст крем. Отнема около 20-25 мин. Слагате на дъното в купички пресни изчистени боровинки и заливате с топлия крем. Оставяте да се изстуди напълно за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне поръсвате с кафява захар отгоре и с помощта на горелка карамелизирате захарта.

Добър апетит!




вторник, 11 юни 2024 г.

Панирани тиквички

 


Сега е сезонът на тиквичките. Днес пържих пилешки хапки с панировка от китайската кухня. Тъй като ми остана половината реших да панирам с нея тиквички. Добавих само по малко смлян чесън и стрит сух копър. Получи се нещо вълшебно. С кисело мляко всички си похапнаха от тиквичките и те …………. свършиха.

Продукти: 700 г млади тиквички, 2 белтъка, 1 ч.ч. /200мл/ пшенично нишесте, 1/2 ч.л. бакпулвер, 100-150 мл студена вода, 1 ч.л. с връх сух чесън, 1 ч.л. с връх стрит сух копър, 1 ч.л. с връх сол. 

Растително масло за пържене.

 

Начин на приготвяне:  Разбивате белтъците като доливате постепенно 1/2 от водата. Нишестето смесвате с бакпулвера, солта, чесъна и копъра. Прибавяте при постоянно биене с миксер при разбитите белтъци. Добавете още вода докато стане като средно гъста боза.  Ако получената смес е рядка прибавете още нишесте, ако е гъста – студена вода. Трябва да се получи кремообразна смес със средна гъстота.

Измивате тиквичките, почиствате ги от дръжките и нарязвате на колелца с дебелина 8 мм . Топвате всяко кръгче в панировъчната смес и пържите на силен огън около 3 - 3,5 минути от всяка страна до приятно порозовяване.

Поднесете с кисело мляко.

Добър апетит!

понеделник, 10 юни 2024 г.

Пържени патладжани с кайма и картофи

 


Една рецепта от турската кухня. Леко изменена от мен. Приготвя се бързо и лесно.

Продукти: 3 броя средни патладжани – 700 г, 3 картофа - 300 г, 2 зелени чушки – 140 г, 2 глави лук – 150 г, 2 домата – 200 г, 300 г смляно телешко /свинско/ месо, 5 големи скилидки чесън, 1 малка зелена люта чушка /по желание/, ½ връзка магданоз, 1 ч.л. прясно смлян черен пипер, ½ с.л. смлян червен пипер, 2-3 щипки захар, 2 ч.л. сол и 120 мл вода.

120 мл зехтин за пържене. Вода и сол за изкисване на патладжаните.

 

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните на райета / през 2-3 см/ и ги нарязваме на кубчета. Накисваме ги в леко солена вода за 45 минути. Оцеждаме.

Картофите също обелваме и нарязваме на кубчета. Запържваме в 60 мл зехтин за 5-6 минути до леко порозовяване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това доливаме още 30 мл зехтин и запържваме оцедения патладжан за 8-10 минути, до омекване. Изваждаме и прехвърляме в затворен съд.

След това наливаме още 30 мл зехтин и запържваме нарязаните лук, зелени чушки /люта и сладки/, пресован чесън. Като стане прозрачен лука – около 4 минути, слагаме надробеното смляно месо. Пържим около 8 минути /свинско и 10-12 минути телешко/. Връщаме обратно в тигана картофите и патладжана. Добавяме смлените /настъргани на едро ренде/ домати, сол, захар, подправки и накълцан пресен магданоз. Разбъркваме добре и държим на огъня 2 - 3 минути. След това наливаме гореща вода. Като кипне, разбъркваме и изключваме нагревателния уред.

Сервираме топло ястието.

Добър апетит!

 

П.П. Пържим всичко на силен огън. Използвам дълбок тиган с диаметър на дъното 26 см.

събота, 8 юни 2024 г.

Разядка с печени патладжани и крема сирене

 


Бързо, лесно и много вкусно.

Продукти: 1 кг патладжани, 150 г меко /крема/ сирене, 1 глава чесън, 80 мл зехтин, 60 мл лимонов сок, 2 с.л. пресен магданоз и 1 ч.л. сол /на вкус/.

Маслини за украса. Пресен магданоз за поръсване.


Начин на приготвяне: Патладжаните се изпичат, обелват се, оцеждат се за 45 мин. Чесънът се обелва. Всички продукти се слагат в блендер и пасират до гладка смес.

При поднасяне по желание украсете с маслини и поръсете с пресен магданоз.

Добър апетит!