Продукти: 650
г телешко месо, 150 г червени чушки, 100 г моркови, 150 г домати, 70 г лук, 3-4
скилидки чесън, 300 г арпа, 20 г целина – корен, 2 с.л. накълцан пресен джоджен,
2 с.л. накълцан пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер, ½ ч.л. смлян кимион,
0.25 г шафран, 14 г сол, 1 л и 200 мл телешки бульон, 4-5 зърна черен пипер, 60
мл зехтин.
Начин
на приготвяне: От костите на телешки джолан за 90 мин. сварих
1.2 л бульон. Месото нарязах на дребни
парчета и запържих за 15 мин. След това налях 300 мл бульон и задуших на умерен
огън под похлупак до пълно изпаряване на течността. Малко повече от час ми
отне. Добавих нарязаните на дребно зеленчуци, увеличих огъня на силен и бърках
около 4-5 мин. После сложих подправките и солта. Още около минута на огъня и към
ястието прибавих сварената и оцедена арпа. /Арпата сварих за 14 мин. в 900
мл телешки бульон, шафрана и 4-5 зърна черен пипер. След сваряването, прецедих./
Разбърках
още 2-3 мин, отнех от огъня и оставих захлупено ястието 15 мин. Сервирах го топло.
Добър
апетит!
П.П.
Тъй като бях направил 2 л бульон,
отделих част от готовото ястие, прибавих 500 мл бульон и кипнах. Получи се чудесна
супа поднесена с лют червен пипер.