Майка ми /царство й небесно/, винаги успяваше
да приготви вкусно и с успех този сладкиш. Аз, не мога да се похваля със
същото, но понякога съдбата ми се усмихва.
Продукти: 6 бр. яйца, 1ч.ч. /200 мл/ захар, 100 г пшенично нишесте, 6 г бакпулвер, 1 бр. ванилия + 3 с.л. захар.
Счукани орехови ядки за поръсване /по желание/.Продукти: 6 бр. яйца, 1ч.ч. /200 мл/ захар, 100 г пшенично нишесте, 6 г бакпулвер, 1 бр. ванилия + 3 с.л. захар.
Мазнина и брашно за поръсване на формата.
Начин на приготвяне: Пет яйца и един жълтък разбиваме със захарта до побеляване. Трябва да се получат мехури. Прибавяме постепенно, като се ръси, омесеното с ванилията и бакпулвера нишесте. Разбиваме добре. В намаслена и набрашнена форма за торта /26 см диаметър/ сипваме готовата смес и печем на 175 градуса около 25 мин. на второ долно ниво. По време на печенето не отваряме вратата на фурната. Това правим в самият край, когато трябва да проверим с клечка дали е изпечен. Изпеченият блат не изваждаме веднага от фурната, а го охлаждаме като отворим вратичката. Вече охладен можем да го извадим. В противен случай рискуваме да спадне от рязката промяна на температурата.
Останалият белтък разбиваме с 3 с.л. захар на твърд сняг
и намазваме изпеченият блат. Поръсваме отгоре със счукани орехови ядки.
Може да се украси допълнително по различни начини. Аз разбих 250 мл течна сладкарска сметана. Нарязах около 400 г пресни ягоди на половинки. Наредих ги върху студеният блат и след това намазах отвсякъде със сметана.
Забележка – с печенето на този блат съм имал най-много издънки. Понякога блата спада след като се издуе. При различните печки, които съм имал се изпича при различни градуси и за различно време. Но добре изпеченият блат става много вкусен и лек. Така, че успех на смелчаците.