За
индийската кухня
Индия
много привлича със своята тайнственост. В Индия има 3500 касти и всяка има свои
правила за приготвяне на храна. В продължение на хиляди години индийската кухня
е поглъщала знания и опит от цял свят. Например
пиперът е донесен от португалците, а прочутите индийски
суфлета идват
от французите.
Жителите на Англия научиха
индийците да правят пудинги,
сандвичи и някои други
ястия.
Основата
на индийската кухня е растителната храна. Дал, грах, царевица, ориз, леща и
други бобови растения, както и зеленчуци и плоски хлябове от обикновено брашно
са в основата на тяхната кухня.
По-голямата
част от индийското население не яде месо. Изключение правят главно мюсюлманите,
които ядат птиче, козе и агнешко. Според най-строгите древни религиозни закони
е строго забранено да се яде месо от едър рогат добитък и особено от крави, които
са свещени животни в Индия. В това отношение индийците предпочитат рибни ястия,
скариди, калмари, стриди и омари. Рецептата, която преди време си харесах в
един индийски ресторант в Лисабон.
|
Индийски ресторант в Лисабон |
Продукти:
1
кг пилешко филе, 2 глави лук, 2 малки люти чушки,
2-3 гвоздейчета карамфил, 1 шушулка кардамон, 3-4 с.л. масло Гхи / растително масло/, 1 ч.л.
къри.
При
поднасяне сол и гарам масала на вкус, пресен кориандър
За
марината: 1/2 ч.л. куркума, 1 ч.л. чили на прах, 1 ч.л. сол
За
пастата масала: 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. канела, 3 шушулки
кардамон, 2 гвоздейчета карамфил, 1/2 ч.л. кимион, 1 ч.л. семена от кориандър, 2
с.л. нарязан джинджифил, 2-3
с.л. вода.
Вода 100 - 120 мл
Начин
на приготвяне: Нарежете пилешкото месо на малки парчета. Поръсете
с куркума, чили и сол. Разбъркайте добре и захлупете. Мариновайте за 45 минути.
Съставките за пастата масала слагате в блендер и смилате се
до гладкост, като се добавяте по малко - 2-3 с.л. вода.
Загрейте маслото на силен огън в тиган с дебело дъно и
високи стени.
Сложете в него карамфила и счуканата шушулка кардамон. Разбъркайте
за 30 секунди и добавете нарязаните лук и люти чушлета /без семето/. Запържете докато
омекнат. Поставете маринованите пилешки парчета. Запържете, като постоянно
разбърквате няколко минути докато порозовее месото. Добавете пастата масала, кърито
и разбъркайте. Налейте 100 – 120 мл вода, за да направите соса до желаната
консистенция. Намалете огъня на умерен, захлупете и оставете да къкри 15
минути. Изключете
нагревателния уред и оставете ястието още 15 минути. Веднага сервирайте поръсено
с гарам масала, пресен кориандър, сол и поднесете
върху варен ориз.
Добър
апетит!
П.П.
Аз лично добавих и един малък морков към ястието. Използвах за запържване
растително масло, както и пресен лук.
Гхи
е най-известния и популярен продукт на индийската кухня. Гхи маслото се
използва не само в готвенето, но и в народната медицина.
450-500 г краве масло (поне 80% мазнини), 1 с.л. л.
подправки по желание (синапено семе, черен пипер на зърна, кимион, карамфил или други подправки)
Нарежете маслото на малки кубчета. Оставете да се затопли
до стайна температура, Сложете го в съд с дебело дъно и висока страна.
Разтопете маслото на средна степен на огъня, не трябва да съска или да
потъмнява. Когато използвате подправки, ги завийте в тензух, спуснете торбичката в
разтопеното масло. Увеличете топлината и доведете маслото до кипене. След това варете на
слаб огън, докато се появи пяна и след това още един час. Преглеждайте го от време
на време, за да проверите дали се е появила утайка на дъното на съда, като леко
премествате отгоре част от пяната. Когато дъното се покрие със златистокафява
утайка, маслото е готово. То би трябвало да бъде прозрачно, златисто, с орехов
карамелен аромат. Отстранете внимателно отгоре пяната. Прецедете гхи в
стерилизиран буркан през цедка, покрита с марля, сгъната на четири. Утайката не
трябва да попада в готовия продукт.
Съхранявайте в хладилник.
Гарам
масала
Името
може да се преведе като „гореща (или затопляща) смес.” Строга рецепта за
пропорциите няма. Има рецепти предавани от поколение на поколение. В допълнение към
посочените в рецептата подправки, можете да добавите в сместа звездовиден
анасон, черен кардамон, люспа индийско орехче в малък съд.
Пенджабска версия: 25 г кимион, 25 г кардамон, 15 г
семена от кориандър, 15 г черен пипер на зърна, 10 г семена от копър, 5 г канела (пръчка), 5 г карамфил, 5 г смлян джинджифил, 1
индийско орехче.
Поставете целите подправки в сух тиган и ги загрейте,
докато започнат да ухаят. Снемете от огъня и наредете върху чиния. Оставете да
изстинат. Добавете смлените подправки. Изсипете сместа в блендер и смилате до гладкост. Съхранявайте в херметически
затворен контейнер.
Дал
- са сушени, нарязани варива, които не изискват накисване преди готвене