Рецепти
за ризото - стотици, сред тях има прости и невероятно сложни. Но да научите как
да готвите ризото е по-добре да се започне от най-простата и най-класическа
рецепта.
Продукти: 300
г кръгъл ориз Карнароли (или Арборио), 1.200 л
пилешки бульон, 80 г краве масло, 1 глава лук, накълцана много на ситно,
1 скилидка чесън, 1/4 чаена лъжичка
шафран, 120 мл бяло сухо вино, 80 г гъби – манатарки, 1 с.л. равна сол и 1/3
ч.л смлян черен пипер
120 г сирене Пармиджано региано, настъргано
По желание около 15 - 20 г изсушени домати, ситно
нарязани.
Начин
на приготвяне: Стоплете бульона без да завира. Накиснете
шафрана в 1/ 2 чаена чаша бульон. Същото направете и със сухите домати.
Загрейте на среден огън 50 г краве масло. Когато започне
да се образува пяна добавете накълцания лук,чесън и нарязаните гъби. Запържете
ги за няколко минути /3-4/ докато лукът омекне, като ги разбърквате с дървена
лъжица. Добавете ориза и го разбърквайте за около 30 секунди, да поеме
мазнината. Налейте бялото вино и разбърквайте докато то се изпари.
Добавете 100 мл бульон, солта и черния пипер. Разбърквайте
за да не слепне оризът. Когато оризът поеме течността налейте всичкият ГОРЕЩ бульон. Оставете го да кипне,
намалете огъня на слаб и оставете да къкри под похлупак докато поеме течността.
Отнема около 18 минути.
Две три минути преди да свалите от огъня ястието
прибавете шафрана и евентуално сушените домати.
Свалете от огъня и оставете захлупен за 1-2 мин. След
това прибавете 30 г краве масло и настъргания Пармезан. Разбъркайте. Сервирайте
топъл.
Добър
апетит!
П.П
По горе съм описал по лесния начин за приготвяне на ризотото. Оригиналният е
бульонът при варенето на слаб огън да се прибавя черпак по черпак, при постоянно бъркане с дървена лъжица, докато
оризът поеме всичката течност.
Хубаво
е бульонът да е от прясно сварена птица с подправки – дафинов лист, розмарин,
чер пипер, корени магданоз.