вторник, 30 януари 2018 г.

Кюфтета от риба


 
Продукти: 800 г рибно филе /бяла риба, мерлуза, налим и други, не трябва да бъде мазна риба/, 2 филии бял хляб, без кората /може да ги заместим с два - три сварени и добре намачкани средни картофа/, 4-5 скилидки чесън-пасирани, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2 глави лук, 2 с.л. твърдо краве масло, 3 яйца, 2 к.ч. галета, 2 к.ч. олио, сол на вкус -1 и ½ ч.л. .

Начин на приготвяне: Смиламе рибното месо, прибавяме белият хляб, накиснат 10 мин. в прясно мляко и добре изцеден. Слагаме пасираният чесън, черният пипер, накълцания на много ситно лук и прекарваме цялата смес отново през месомелачка. С мокри ръце правим кюфтета, като в средата на всяко слагаме по едно твърдо парченце краве масло. Използва се двойна планировка – два пъти потапяме кюфтетата в първо в разбитите яйца после в галетата. Пържим ги в силно сгорещено олио. Готовите кюфтета поставяме в тавичка и държим само няколко минути в предварително загрята фурна.
Добър апетит!


Понякога, когато каймата е по влажна, рядка, топя първо готовите кюфтета в брашно, после в яйца, накрая в галета и тогава пържа.

четвъртък, 25 януари 2018 г.

Пикантно свинско шкембе в тиган


Продукти: 1 бр. свинско шкембе – около 500 г, 40 г свинска мас, 20 мл зехтин, ½ ч.л. смлян чер пипер, 1 ч.л. сладък червен пипер, 1 ч.л. счукан сух лют червен пипер, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. бял /ябълков/ оцет, ½ ч.л. сол, 6 големи скилидки чесън

За варене – 1.5 л вода, 150 мл ароматно бяло вино, 2 бр. дафинов лист, 6-7 зърна чер пипер, 1-2 зърна бахар.

Начин на приготвяне:  Почиствате шкембето и го сварявате във водата виното и подправките на умерен огън. В зависимост от възрастта на животното отнема около 3-4 часа. По време на варенето махайте с лъжица появилата се пяна. Шкембето е готово, когато без усилие може да се разкъсва с вилица.
Нарежете го на къси ивици. В дълбок тиган с дебело дъно загрейте на умерено силен огън свинската мас, зехтина и една скилидка чесън накълцана на ситно. Пържете около 40 секунди. Добавете нарязаното шкембе и пържете 5 минути. Поръсете с 1 с.л. бяло вино и 1 ч.л. оцет. Разбъркайте. Прибавете черния и червения пипер. Омесете всичко и пържете още минута. Отнемете от огъня, сложете пресования чесън, солта и разбъркайте. Захлупете ястието и оставете 2-3 мин. да почине. Налейте си червено вино и с удоволствие се захванете с унищожаването съдържанието на чинията.

Добър апетит!

събота, 13 януари 2018 г.

Ризото по милански


 

Рецепти за ризото - стотици, сред тях има прости и невероятно сложни. Но да научите как да готвите ризото е по-добре да се започне от най-простата и най-класическа рецепта.

Продукти: 300 г кръгъл ориз Карнароли (или Арборио), 1.200 л  пилешки бульон, 80 г краве масло, 1 глава лук, накълцана много на ситно, 1 скилидка чесън, 1/4 чаена лъжичка шафран, 120 мл бяло сухо вино, 80 г гъби – манатарки, 1 с.л. равна сол и 1/3 ч.л смлян черен пипер
120 г сирене Пармиджано региано, настъргано
По желание около 15 - 20 г изсушени домати, ситно нарязани.

Начин на приготвяне: Стоплете бульона без да завира. Накиснете шафрана в 1/ 2 чаена чаша бульон. Същото направете и със сухите домати.
Загрейте на среден огън 50 г краве масло. Когато започне да се образува пяна добавете накълцания лук,чесън и нарязаните гъби. Запържете ги за няколко минути /3-4/ докато лукът омекне, като ги разбърквате с дървена лъжица. Добавете ориза и го разбърквайте за около 30 секунди, да поеме мазнината. Налейте бялото вино и разбърквайте докато то се изпари.
Добавете 100 мл бульон, солта и черния пипер. Разбърквайте за да не слепне оризът. Когато оризът поеме течността налейте всичкият ГОРЕЩ бульон. Оставете го да кипне, намалете огъня на слаб и оставете да къкри под похлупак докато поеме течността. Отнема около 18 минути.
Две три минути преди да свалите от огъня ястието прибавете шафрана и евентуално сушените домати.
Свалете от огъня и оставете захлупен за 1-2 мин. След това прибавете 30 г краве масло и настъргания Пармезан. Разбъркайте. Сервирайте топъл.

Добър апетит!

П.П По горе съм описал по лесния начин за приготвяне на ризотото. Оригиналният е бульонът при варенето на слаб огън да се прибавя черпак по черпак, при постоянно бъркане с дървена лъжица, докато оризът поеме всичката течност.
Хубаво е бульонът да е от прясно сварена птица с подправки – дафинов лист, розмарин, чер пипер, корени магданоз.

вторник, 9 януари 2018 г.

Панирани пилешки хапки - 2


 

Продукти: 500 г пилешки гърди
За марината – 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. лют чили сос, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. ябълков оцет , 1 с.л. светъл соев сос, 1/3 ч.л. сол, 4-5 скилидки чесън, 1/3 ч.л. смлян бял пипер, 1/3 ч.л. смлян джинджифил, 1/3 ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита чубрица.
Брашно за овалване – около 100 г, 2 яйца + 2 с.л. вода, 125 – 150 г царевичен корнфлейкс, олио за пържене – 200 мл .

Начин на приготвяне:  Нарязвате измитите и почистени пилешките гърди на хапки. /Аз нарязвам първо по  ширина по 1 см дебелина, после тези парчетата на половина, по 3-4 см дължина./ Слагате ги в дълбок съд.
Омесвате всички продукти за маринатата и заливате пилешките хапки с тях. Разбърквате и захлупвате. Оставяте на хладно за 2-3 часа.
Разбивате две яйца с две супени лъжици вода. Пресявате брашното за овалване. Корнфлейксът счуквате на ситно.


Загрявате мазнината на умерено силен огън. Овалвате пилешките хапки първо в брашно, после топвате в разбитите яйца и накрая в корнфлейкса.  Пържите по около 3 мин. от всяка страна.
Изпържените хапки оцеждате върху кухненска хартия.

Добър апетит!

Пържени пилешки дробчета


 
Продукти: 500 г пилешки дробчета, 1 голяма глава лук, 1 червена чушка, 1 малък морков, 3 скилидки чесън, 4 с.л. брашно, 2 с.л. ароматно бяло вино, 150 мл олио /зехтин/, 1 ч.л. смлян червен пипер, 1 ч.л. сол, по 1/3 ч.л. смлени суха чубрица, суха мащерка, розмарин, джинджифил, бял пипер и кориандър.

Начин на приготвяне: Накиснете дробчетата в студена вода за около 1 ч., като поне веднъж сменяте водата. Нарежете всяко дробче наполовина. Подсушете, разпределете в две малки найлонови кесии за по 1 кг продукти. Сложете по две супени лъжици брашно и разтръскайте добре за да могат дробчетата добре да поемат брашното.
Лукът, морковът и чушката нарежете на дребно.
Загрейте мазнината на умерено силен огън. От 9 степени, пържа на 5 –та. Щом започна олиото да „цвърчи“ пуснете оваляните в брашно дробчета, скилидките чесън и пържете от всяка страна по 6-8 мин. до получаването на кафеникав цвят. 

Две минути преди да свалите дробчетата от огъня прибавете нарязаните зеленчуци, подправките, солта и виното. Объркайте. Снемете от огъня и оставете захлупени за 5 мин. Сервирайте.

Добър апетит!

 П.П. Почти винаги пържа дробчетата в равни количества олио и зехтин за готвене. Понякога размивам ½ с.л. едро смляна домашна лютеница във виното и слагам при дробчетата. Използвам тиган с незалепващо покритие с голям диаметър и по дълбок да не пръска при пърженето. И ……. естествено бутилката със студено бяло вино е задължителна.