вторник, 21 януари 2025 г.

Млечна салата Снежанка

 


„Снежанка“ (сух таратор) е българска традиционна салата. Тя възниква и еволюира като изделие на българското държавно обединение „Балкантурист“ в края на 1970-те години.

Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и др. балкански кухни.

Има различни варианти – в количеството продукти и в това дали краставицата е прясна или кисела.

Продукти: 400 г цедено мляко, 1 голяма краставица, 2 големи скилидки чесън, 1 с.л. зехтин, 20 г орехови ядки за поръсване,2 с.л. пресен копър, сол

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете краставицата на ситно. Прибавете цеденото мляко, пресования чесън, ситно нарязания копър, зехтина и сол на вкус. Разбъркайте. При поднасяне украсете с копър и счукани орехи.

По желание можете да залеете с малко зехтин.

Налейте си студена ракия и добър апетит!

 

Лятно време е за предпочитане салатата да бъде направена с пресни краставици, а зимата с кисели.

понеделник, 13 януари 2025 г.

Пиле в меден сос

 


Продукти: 500 г пилешко филе, 1 ч. ч царевично нишесте, 1 яйце, 1 с.л бяло вино, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. сусамово олио, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/4 ч. л. сода бикарбонат 80 мл газирана вода

За соса: 4 с.л течен мед, 2 с. л. соев сос, 2 с.л. кетчуп /чили сос/, 1 с. л. сусамово олио, 1 с.л. настърган джинджифил, 1 с. л кафява захар, 1 и ½ с.л. оризов оцет, 4 с.л. вода, 1/2 ч.л. смлян каенски пипер, 1 ч.л. царевично нишесте.

Растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки по 2 см . Приготвя се марината от бялото вино, соевия сос, сусамовото олио и черния пипер. С нея се залива месото, захлупва се и се оставя да престои 2 часа на хладно.

От царевичното нишесте, яйцето, газираната вода и содата се прави паста. В нея се слага месото и се разбърква добре. Хапките отвсякъде трябва да са покрити с пастата.

Загрява се в дълбок тиган растителното масло. На порции се пържат хапките. От всяка страна по 90 секунди на силен огън.

Всички продукти за соса се смесват и загряват на умерен огън в отделен тиган. Слагат се изпържените хапки и се разбъркват внимателно 2-3 минути в него, докато го поемат напълно.

Готовите хапки се сервират топли, върху  сварен ориз и поръсени със сусам и пресен лук.

Добър апетит!

четвъртък, 9 януари 2025 г.

Картофена салата

 

Гледах клипчета на японска картофена салата и реших да си направя нещо подобно, но в български вариант. Получи се нещо много апетитно. В къщи след салатата и по чаша червено вино не искаха нищо повече.

Продукти: 400 г сварени картофи, 70 г моркови, 100 г пушен бекон, 2 яйца, 1 малка краставица – 100 г,  70 г лук, 1 с.л. пресен копър, 50 г краве масло, 1 с.л. зехтин, ½ смлян лют каенски пипер /по желание/, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1 с.л. соев сос, 1 ч.л. дижонска горчица, сол на вкус – 2-3 щипки.

Чеснов сос - 2 чеснови скилидки, 2 с.л. с връх кисело мляко, 1 с.л. с връх майонеза, 2/3 с.л. равна сумак, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. вода, сол на вкус – 2 щипки

Начин на приготвяне: 

Сос – смесвате всички продукти и покривате.

Сварените картофи ги обелвате и нарязвате /намачквате/ на ситно. Поставяте в дълбок съд.

В тиган загрявате кравето масло и зехтина. Запържвате за 7 минути ситно нарязаните лук и бекон. С решетъчна лъжица ги прехвърляте при картофите. След това в същата мазнина за 2 минути запържвате нарязания на дребно морков. Прехвърляте и него при картофите. Накрая запържвате разбитите яйца и ги накъсвате на малки парчета. Прехвърляте и тях с мазнината от тигана при картофите. Прибавяте накълцан пресен копър, нарязаната на дребно краставица, черния пипер, соевия сос, горчицата, солта и чесновия сос. Разбърквате добре, захлупвате и оставяте за 20 минути на хладно.

Добър апетит!

сряда, 8 януари 2025 г.

Чеснов сос за дюнери

 


Има най различни вариации на този сос. Аз си избрах един турски вариант и не съжалявам. Подхожда също за печени и пържени меса от пиле и риба. Лесен и бърз.

Продукти: 2-3 чеснови скилидки, 3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. майонеза, 1 с.л. равна сумак, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. вода, сол на вкус – 2-3 щипки

 

Начин на приготвяне: Скилидките се пресоват ситно, добавя се киселото мляко и майонезата. Разбърква се. След което се слагат сумака, зехтина, солта и водата. Разбърква се добре.

Оставя се за 20-30 минути на хладно в захлупен съд да си поеме добре ароматите.

Добър апетит! 


петък, 3 януари 2025 г.

Салата с червено цвекло, моркови и целина

 


Продукти: 1 брой малко червено цвекло – 200 г, 1 морков – 100 г, 1 резен корен целина – 100 г, 1 малка глава лук – 20 г, 1 скилидки чесън, 3 с.л. растително масло, 2 с.л. ябълков оцет /балсамико/, 1 с.л. дижонска горчица, 1 ч.л. мед, 1 равна ч.л. сол / на вкус/.

Кедрови /орехови/ ядки и пресен магданоз за поръсване.

1 л вода.

Начин на приготвяне: Загрейте в дълбок съд на умерен огън 1 л вода.

Цвеклото, морковите и целината настържете на ренде за корейски моркови. Почистете лука и чесъна и пасирайте.

Когато заври водата за 3 минути варете поотделно – първо целината. Изваждате и оцеждате напълно, После морковите, изваждате и оцеждане и накрая червеното цвекло, изваждате и оцеждате.

Растителното масло смесвате с оцета, пасираните лук и чесън, и дижонската горчица. Разбърквате добре до еднородна смес.

Морковите и целината смесете с по 1 с.л. от маринатата и оставете на хладно за 20 минути да поемат течността. Червеното цвекло с останалата смес и също да престои на студено.

Сглобяване.

В ринг с диаметър 15 см подредете на дъното първо целината и посолете, после ½ част от червеното цвекло, след това морковите, посолете и накрая останалото цвекло. Поръсете с кедрови ядки и магданоз. Оставете на хладно за 20 минути.

Готово! 


Добър апетит!

За по бързо, след попарването можете да смесите всички оцедени зеленчуци и залеете с маринатата. Разбърквате, поръсвате с магданоз и кедрови ядки.